Obez öğrenciye diploma yok

Önce testi geçmeleri gerekiyor.

ABD’de Afrika kökenli Amerikalıların gittiği en köklü kurum olan Lincoln Üniversitesi, obezite testini geçemeyen öğrencilere diploma vermemeye başladı.

Mezun olmak için spor kursunu da tamamlayıp zayıflamak gerekiyor.Uygulamaya göre, bütün öğrencilerin vücut kitle endekslerini (BMI) kontrol ettirmeleri gerekiyor. Eğer öğrencinin vücut kitle endeksi 30’dan yüksekse ve bel ölçüleri kadınlarda 80, erkeklerde de 100 cm’den fazlaysa, öğrencinin akademik dersleri iyi olsa dahi mezun olamıyor. Bir dönemlik spor kursu, yürüyüş, bisiklet sürme, aerobik yapma gibi aktiviteleri ve sağlıklı diet hakkında bilgilendirmeyi içeriyor.

Uygulamaya onay

Uygulama, 2005 yılında, Lincoln Üniversitesi’nin 105 bölümünün onayıyla başladı; ama şimdi program dahilinde üniversiteye giren ilk öğrencilerin mezuniyeti yaklaşırken bu durum kimi sorunlar yaratıyor. Bazı öğrenciler uygulamayı olumlu bulurken, bazıları bunu obezitelere yapılan bir çeşit ayrımcılık olarak değerlendiriyor. Üniversitenin öğrencilerinden Tiana Lawson, öğrenci gazetesindeki yazısında “Üniversiteye kilomun uygun ölçülerde olmadığını anlatmaya gelmedim. Eğitim almaya geldim” diyerek tepkisini gösterdi. Bazı öğrencilerde kurstan çıkar çıkmaz kantinde yağlı, kızarmış yiyecekler yiyerek tepki veriyor. Ancak üniversite yönetimi, obezitenin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve bununla yüzleşmekle sorumlu olduklarını ifade ediyor.

Hürriyet

.ALINTIDIR.