MEB, kendi raporu ile sınıfta kaldı! EN ÇOK OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİNE İHTİYAÇ VAR...


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

MEB, kendi raporu ile sınıfta kaldı! EN ÇOK OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİNE İHTİYAÇ VAR...

  • #1
    burcu09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Mart.2009
    Mesajlar
    793
    @burcu09



    MEB, kendi raporu ile sınıfta kaldı! EN ÇOK OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİNE İHTİYAÇ VAR...





    Milli Eğitim'in 2009 Raporu'ndaki veriler vahim: Türkiye'de 133 bin 317 öğretmen açığı var. En çok ihtiyaç 18 bin 373 öğretmenle okul öncesi eğitimde...

    26 bin eğitim kurumunda bir tek yardımcı personel bile yok * Önemli bir sorun da bölgeler arası dengesizlik. Şırnak'a 2003-2008 arasında atanan 5 bin 129 öğretmenden 4 bin 609'u görev yerlerini kısa sürede bıraktı. Mevzuat da sorun kaynağı. Okulların yüzde 50'si 'vekil'lerle yönetiliyor

    Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ‘2009 İç Denetim Faaliyet Raporu’nda öğretmen istihdamı başta birçok konuda kendisine ‘kötü not verdi. Bakanlığın raporunda, mevcut norm hesaplama kriterlerine göre sistemde olması gereken öğretmen sayısının 717 bin 824 olduğu buna rağmen mevcut öğretmen sayısının 584 bin 507’de kaldığı belirtildi. Raporda, 133 bin 317 öğretmen açığı olduğu vurgulanarak, en çok öğretmen ihtiyacının, 18 bin 373 personelle okulöncesi öğretmenliği alanında olduğu dile getirildi. Rapora göre, okulöncesi öğretmen açığını 12 bin 52 kişiyle İngilizce öğretmenliği, 10 bin 840 öğretmen ihtiyacıyla Bilişim Teknolojileri öğretmenliği takip ederken, bunların ardından Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Teknoloji Tasarım ve Rehber öğretmenlik alanlarındaki öğretmen açıkları geliyor. Raporda verilen bilgilere göre, sistemde bulunan öğretmenlerden 16 bin 291’i okulöncesi, 13 bin 177’si rehberlik, 190 bin 564’u sınıf ve 316 bin 497’si çeşitli branş öğretmenlerinden oluşuyor. Branş öğretmenlerinin 70 bini meslek dersleri öğretmeni.

    Aday öğretmenlik’ lafta kalıyor

    MEB’in ‘2009 İç Denetim Faaliyet Raporu’na göre ataması yapılan öğretmenlerin, meslek içi eğitim sürecine ilişkin de büyük sıkıntı var. Raporda, bu sorun şu ifadelerle dile getiriliyor:

    “Atanan öğretmenler, tüm memurlar için uygulanan bir yıllık adaylık dönemi sonunda öğretmen olmaktadırlar. Yetiştirilme dönemi, aday öğretmenlerin atandıkları okullar ve verilen eğitimler açısından yetersiz kalmaktadır. Aday öğretmenin bağımsız derse girmemesi gerekirken hemen hemen atanan tüm aday öğretmenler bağımsız derslere girmek zorunda kalmaktadırlar. Öğretmenlerin atama, iller arası ve il içi yer değiştirmelerinin, eğitim-öğretimi aksatmayacak şekilde özellikle yaz aylarında gerçekleştirilmesi öngörülmüştür. Buna rağmen, şubat, ekim ve kasım ayları gibi eğitim öğretim dönemi içerisinde ilk atama işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca, özür gruplarının yer değiştirme işlemleri yılın her ayı yapılabilmektedir. Sonuçta, eğitim-öğretim hizmetleri aksamakta, öğrenci öğretmensiz kalmakta, ders ücreti karşılığı öğretmenlikle açık kapatılmaya çalışılmaya devam edilmektedir.”

    73 bin öğretmen sözleşmeli

    MEB raporunda, kadrolu öğretmenlerle ihtiyacın karşılanamamış olması nedeniyle, 2010 Şubat ayı itibarıyla 73 bin 950 sözleşmeli öğretmenin sistem içerisinde görev yaptığı belirtilirken şu bilgiler aktarıldı: “Bu öğretmenlere ilişkin istihdam politikaları, yer değiştirme, görev süreleri ve ücretleri gibi konularda, Bakanlık amaç ve hedeflerine uygun çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.” Raporda ayrıca Aralık 2008 itibarıyla ücret karşılığı görev yapan öğretmen sayısınınsa 55 bin 786’ya ulaştığı kaydedildi.

    Güneydoğu’ya giden kaçıyor

    MEB’in raporunda “Öğretmenlerin, bölgeler ve okullar düzeyinde dengeli dağılımının sağlanamamış olması önemli bir sorun olarak durmaktadır. Belirli bir branşta öğretmen fazlası olmasına karşılık ücretli öğretmen çalıştırılan yerlerin olması da dikkati çekmektedir” itirafı yer alıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki okullar ağırlıklı olmak üzere birçok ilde sürekli öğretmen ataması yapılmış olmasına rağmen, öğretmenlerin durmak istemedikleri ve çeşitli özür grupları çerçevesinde bu illeri terk ettiklerinin yapılan denetimlerle ortaya çıktığı belirtilen raporda, şöyle deniliyor: “Örneğin Şırnak iline 2003-2008 yılları arasında 5 bin 129 öğretmen ataması yapılmasına karşın 4 bin 609 öğretmen ilden ayrılmış, öğretmen açığının giderilmesine yönelik yapılan atamalara rağmen öğretmenlerin kalıcı olmaması nedeniyle açık kapatılamamıştır” denildi. Rapora göre, Şırnak’a son beş yılda atanan öğretmenlerin yüzde 90’ı çeşitli bahanelerle görev yerlerini terk ettiler.

    Müdürlerin yarısı vekil

    MEB raporunda mevzuattan kaynaklı olumsuzluklara da dikkat çekildi. Raporda dile getirelin şukayetler şöyle: “Okul ve eğitim kurumlarında yöneticilik görevleri için sürekli değişiklikler yapılan, bazen hiç uygulanmadan yürürlükten kaldırılan, sürekli müdahalelere maruz kalan yönetmelik düzenlemeleri yapılmaktadır. Gerçekçi ve oturmuş bir düzenleme bulunmadığından eğitim öğretim kurumlarının yaklaşık yüzde 50’sinde vekil ya da görevlendirmeyle yöneticiler görev yapmaktadır.” Bu konuya ilişkin ayrıntılı dökümlerse rapora şöyle yansıdı:

    “Türkiye genelinde faal 32 bin 785 eğitim kurumu bulunmaktadır. Bu kurumlardan 26 bin 635 adedi için müdür normu belirlenmiştir. Ancak bu okullardan 13 bin 708 adedinde asil müdür görev yapmaktadır. Ülke genelinde asil müdür oranı yüzde 50 civarındadır. 9 bin 896 müdür vekil olarak görevini yerine getirmektedir. Asil müdür oranı illere göre farklılıklar göstermektedir. Yüzde 5’lik oranla Şırnak en az asil eğitim yöneticisinin görev yaptığı il olurken, yüzde 86’lık oranla Erzincan en çok asil eğitim yöneticilerinin görev yaptığı ilimizdir. Ankara’da bu oran yüzde 65, İstanbul ve İzmir’deyse yüzde 59. Müdür başyardımcılıklarının yüzde 58’i, müdür yardımcılıklarınınsa yüzde 64’ü dolu. Sistemde norm kadrosu olmadığı için müdür atanamayan ve müdür yetkili öğretmen görevlendirilen toplam 7.551 okul bulunmaktadır.”

    26 bin okul Allaha emanet!

    Milli Eğtim Bakanlığı’nın ‘2009 İç Denetim Faaliyet Raporu’na göre okullardakı yardımcı personel sayısı da hayli yetersiz. Birçok okuldaysa yardımcı personal yok. Bu durum rapora “26 bin eğitim kurumuna bir yardımcı personel bile alınmamış, eğitim kurumları kendi kaderlerine terk edilmiştir” ifadeleriyle yansıdı.

    https://www.abbasguclu.com.tr/egitim...di.html?page=4

  • #2
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    sağol canım...
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #3
    burcu09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Mart.2009
    Mesajlar
    793
    @burcu09







    Alıntı 81gamze81 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    sağol canım...
    bişey değil gamze hocam...

  • #4
    Zerrin KORKMAZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kütahya/Emet
    Mesajlar
    9,934
    @Zerrin KORKMAZ







    teşekkürler burcucumm..
    ÖNCE OKUL ÖNCESİ 7 YAŞINDA!

    İyi İnsan;
    Aklından hiç kötülük geçirmeyen, saf insan değildir.
    İyi İnsan;
    Her şeyin farkında olup, iyiliği tercih edendir.

  • #5
    burcu09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Mart.2009
    Mesajlar
    793
    @burcu09







    Alıntı zerrin85 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    teşekkürler burcucumm..
    bişey değil canım...

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. AÖF OKULÖNCESİ 4.SINIF SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ ÖRNEK RAPORU
      Konu Sahibi d kara Forum AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 23.Aralık.2012, 22:12
    2. Ebeveynler sınıfta kaldı
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 16.Ağustos.2011, 12:49
    3. II. DÖNEM OKULÖNCESİ FAALİYET RAPORU (2008-2009 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI)
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum TOPLANTI RAPOR VE TUTANAKLARI
      Cevap: 17
      Son Mesaj : 19.Haziran.2010, 00:01
    4. OKULÖNCESİ E.PROGRAM RAPORU
      Konu Sahibi babam Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 32
      Son Mesaj : 02.Nisan.2010, 02:57
    5. 3.SINIF OKUL DENEYİMİ (OKULÖNCESİ ÇOCUĞUNUN BİR GÜNÜNÜN İNCELENMESİ RAPORU)
      Konu Sahibi d kara Forum A.Ö.F. STAJ RAPORU ÖRNEKLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 23.Şubat.2010, 14:30

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş