MEB’den SBS Sınavlara Hazırlık Kursları Hakkında Açıklama


Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğünün 19/04/2011 tarihli, 5331 sayılı ve “” konulu yazılarında; “Bakanlığımız Çıraklık ve Yaygın Eğilim Genel Müdürlüğünün 22 Ekim 2007 tarihli ve 6221 sayılı 2007/77 No'lu Genelgesinin (n) maddesinde; " Halk eğitimi merkezleri ihtiyaç duyulan illerde fırsat ve imkân eşitliğini sağlamak bakımından örgün eğitime devam eden öğrencilere yönelik "sınavlara hazırlık kursları" açacak, aynı şekilde ev ekonomisini destekleyen kısa ve uzun süreli kurslar açılmasına da devam edilecektir. Bu kursların açılmasında yöredeki örgün eğitim kurslarının personel ve fiziki imkânlarından olabildiğince yararlanılacaktır."denilmektedir.


Söz konusu genelgenin yukarıda belirtilen maddesi kapsamında Halk Eğitim Merkezleri tarafından ilköğretim okullarında "Seviye Belirleme Sınavları"na yönelik kurslar açıldığı ve bu kurslarda aynı okulun öğretmenlerinin ders ücreti karşılığında görevlendirildiği tespit edilmiştir. Bu kurslar, halk eğitim merkez müdürlüklerinin faaliyetidir ve kurs ücretlerinin de halk eğitim merkezlerinin ödeneklerinden karşılanması gerekmektedir..

Ancak; bu kurslarda görevlendirilen öğretmenlerin ders ücretleri ile sosyal güvenlik kurumuna devlet prim giderlerinin, ilköğretim kurumlarında görevli personelin özlük haklarının ödenmesi için gönderilen ödeneklerden ödendiği duyumları alınmıştır.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve Yılı Bütçe Kanunu gereğince her hangi bir bütçe tertibinden tahsis edilen ve ilgili harcama birimine gönderilen ödeneğin gönderiliş amacı dışında ve bütçenin başka bir tertibinde kullanılması mülkün değildir.

Diğer taraftan 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 32. maddesi gereğince gönderilen ödeneklerin; bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun, etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından harcama yetkilisi sorumlu olduğu belirtilmektedir.


Bilgilerinizi ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine de gerekli duyurunun yapılarak hatalı ödemeler yapılmış ise konunun tetkik edilmesi ve mevzuat çerçevesinde mali işlemlerin yürütülmesi hususunda gerekli özenin gösterilmesini rica ederim.” açıklamasında bulundu.



Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu