İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü norm kadro durum verilerine göre, 34 bin 779 öğretmen norm kadrosu olan kentte 70 branşta 5366 boş kadro bulunuyor.İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, norm kadronun, bir öğretmenin 21 saat derse girdiği varsayımıyla hazırlandığını belirterek ''Oysa 30 saat giriyorlar. Bu nedenle öğretmen ihtiyacımız yok'' dedi.

AA muhabirinin verilerden derlediği bilgiye göre, kentte 29 bin 307 kadrolu, 839 sözleşmeli öğretmen görev yapıyor. Kentte 5366 boş kadro, 733 de norm fazlası öğretmen bulunuyor.

En fazla boş kadro 806 kişilik ihtiyaçla Rehber Öğretmenliğinde bulunurken, norm fazlası öğretmen bulunan branşların ilk sırasında ise Sınıf Öğretmenliği geliyor.

HİÇ KADROLU ÖĞRETMEN BULUNMAYAN BRANŞLAR

Kentte, 15 branşta hiç kadrolu öğretmen bulunmuyor.

Toplam normu 54 olan bu branşlar, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Kuyumculuk Teknolojisi, Rusça, Çince, Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi, Bahçecilik, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Eğlence Hizmetleri, Ulaştırma Hizmetleri, Müzik (Orkestra), Denizcilik/Gemi Makineleri, Denizcilik/Su Ürünleri, Grafik ve Fotoğraf/Fotoğraf, Tekstil Teknolojileri/Tekstil.

NORM YOK, ÖĞRETMEN VAR

Normu sıfır olarak belirtilen 4 branşta ise 19 öğretmen görevli. Halıcılık Kursu, Kurs Öğretmenliği, Muhasebe Kursu ve İnşaat Teknolojileri/Yapı Dekorasyon branşlarının norm kadrosu bulunmazken, branşlarda 19 öğretmen ataması bulunuyor.

Halıcılık Kursu'nda 6, Kurs Öğretmenliği'nde 10, Muhasebe Kursu'nda 2, İnşaat Teknolojileri/Yapı Dekorasyon'da da 1 öğretmen görevli.

''NORMLARA GÖRE DEĞERLENDİRMEK LÜKS OLUR''

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, yaptığı açıklamada, kentin öğretmen ihtiyacı bulunmadığını belirtti.

Normların, öğretmenlerin 21 saat derse girmesi üzerinden hesaplandığını kaydeden Üye, öğretmenlerin çoğunun 30 saat derse girdiğini, böylece her 3 öğretmenin ders saati bakımından 4 öğretmene eş olduğunu söyledi. Üye, ''Bu nedenle öğretmen ihtiyacımız yok'' diyerek, ''Hatta fazla bile çıkıyor. Bazı branşlar var ihtiyacın yaşandığı, ama onları da ataması yapılmayan öğretmenlerle gideriyoruz. Normlara göre değerlendirmek lüks olur'' diye konuştu.

İzmir'de ücretli öğretmen sayısının da çok fazla olmadığını, ihtiyaçların kadrolu öğretmenlerle giderildiğini kaydeden Üye, ihtiyaç fazlası öğretmenlerin de eş durumu gibi nedenlerle yapılan özür grubu tayinlerden kaynaklandığını ifade etti.

Alıntı...