Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, özellikle büyük göç alan illerde derslik açısından ciddi sıkıntı yaşandığını belirterek, "İstanbul'a her yıl göç yoluyla 60 bin öğrenci geliyor" dedi. Er, göç kaynaklı olarak 22 bin okulun da kapandığını bildirdi.

Er yaptığı açıklamada, ilköğretime ilişkin bilgi vererek, göç nedeniyle yaşanan sıkıntıyı anlattı. Türkiye'de 32 bin 662 ilköğretim okulu bulunduğunu belirten Er, okulların 12 bin 191'inde birleştirilmiş sınıf uygulaması yapıldığını ve bu okullarda 453 bin öğrencinin okuduğunu, bunun da toplam 10 milyon 428 bin öğrencinin yüzde 4'üne karşılık geldiğini ifade etti.

Türkiye genelinde derslik başına 31 öğrenci düştüğünü, bu rakamın kırsal kesimlerde 19, kent merkezlerinde de 35 olduğunu anlatan Er, özellikle göç alan büyük illerinde derslik sıkıntısı yaşandığını belirtti. İbrahim Er, şöyle konuştu:
"Bazı illerde halen kapasite sorunu yaşıyoruz. Özellikle Büyük göç alan illerde ciddi anlamda sıkıntı var. İstanbul, Mersin, Antalya, Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa en belirgin derslik ihtiyacı olan iller. Bu illerde normal bir nüfus artışı olsaydı şu anda bir sorun yaşanmayacaktı ama derslik ihtiyacını zorlayan en önemli neden göç. Her yıl İstanbul'a ilk ve ortaöğretimde toplam 60 bin öğrenci göç yoluyla geliyor."

Türkiye'deki 53 ilde ise hiç derslik ihtiyacı bulunmadığını vurgulayan Er, bazı illerde ise lokal olarak sıkıntı yaşandığını söyledi.

"Göç nedeniyle ciddi bir anlamda da atıl kapasitemiz var" diyen Er, bu nedenle 22 bin okulun "öğrencisi olmadığı" için kapandığını bildirdi. İbrahim Er, bu okulların köylerde ve kasabalarda bulunduğunu, kapalı okulların atıl durumdan kurtulması için çalışmalar yapıldığını anlattı.

Er, özellikle göç alan illerde fiziki kapasite yaratma konusunda da çalışmalar yaptıklarını anlattı.