İstanbul’daki eğitim kalitesini yükseltmek için kolları sıvayan İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, sınıf mevcudunu düşürmek için ilköğretim okulları ve liselerin kampüslerde toplanacağını söyledi

EBRU BARAN İSTANBUL

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız’ın iddialı çalışmalarından biri olan ‘ilk ve orta dereceli okulların kampüs alanında toplanması’ projesini hayata geçirmek için geri sayım başladı. Pilot bölge olarak Başakşehir ve Beylikdüzü’nün seçildiğini belirten Yıldız “Hedefimiz İstanbul için ideal sınıf mevcudu 24. Ortalama şu anda bir sınıfta 45 öğrenci eğitim alıyor. Bu 45’i 44 yapabilmek için bizim bin 200’e yakın derslik açmamız lazım. İstanbul’da hiç arsa bulamadığımız bölgelerimiz var. Bu sorunu temel olarak kampüs bölgeleri oluşturarak aşmayı düşünüyoruz. İlk olarak dezavantajlı bölgelerde, en ileri ve kötüleri buluşturacağız” diye konuştu.

100 MİLYON TL’LİK KAYNAK AYRILDI

Anadolu ve Avrupa yakasında birkaç kampüs oluşturacaklarını ve bir okul yerine bütün okulları bir bölgede toplayacaklarını anlatan Yıldız, anaokulundan liseye kadar her okulun oluşturulacak kampüs içinde yer alacağını belirtti. Yıldız, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında İMKB ile yapılan 100 milyon liralık anlaşmadaki kaynağın önemli bir kısmını ‘Kampüs Eğitim’ projemize ayıracağız. Pilot bölge, imkanları daha iyi olan Avrupa yakasında Başakşehir ve Beylikdüzü” dedi. Domuz gribi konusuna da değinen Yıldız, 2.5 milyon öğrenci nüfusuna sahip İstanbul’da bayram öncesinde okullarda yaşanan devamsızlıkların oranının yüzde 8-9 iken, bayram sonası bu oranının yüzde 4’e düştüğünü söyledi. Domuz gribiyle ilgili tedirgin edici sürecin sona erdiğini belirten Yıldız “Domuz gribi aşısı için okullarda bir oda tahsisi yapacağız. Okullardaki küçük sınıfları aşı odasına ayırabiliriz. Aşı olan öğrenciler iki gün izinli sayılacak” dedi.

İstanbul’da boş geçen ders yok

Okul öncesi eğitime kayıtlarda ailelerden 80 TL ücret alındığını hatırlatan Yıldız, şu bilgileri verdi: Hakikatten bu parayı da ödeyemeyecek durumda olan aileler için sosyal yardımlaşma fonunu devreye alacağız. Şuan İstanbul’da boş geçen ders diye bir şey kalmadı. 39 ilçemizde paralel olarak ücretli öğretmenlerimizi hizmet içi eğitime aldık.

MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM ÖNCELİKLİ

İstanbul’un temel ihtiyaçlarından biri mesleki teknik eğitim. Çocuğun bir dönemde yapmış olduğu tercihini biz ömür boyu sürdürmesini istiyoruz. Halbuki, belli dönemlerde bunların yönlendirme temelli, bilinçlendirme esas olmalı. Bunu yaptıktan sonra çocuk hem meslek sahibi olup, hem de bir üst hedef olarak üniversiteye gidebilmeli.

Okul öncesi sınıfta kaldı

Türkiye genelinde okul öncesi eğitimde yüzde 35 gibi bir oranın yakalandığına dikkat çeken Muammer Yıldız, İstanbul’da bu oranın yüzde 20’lerde kaldığını dile getirdi. Yıldız “Okul öncesi eğitim birinci önceliğimiz. İstanbul’da en büyük eksikliğimiz fiziki alt yapı. Bütün ortaöğretim kurumlarımızın bünyesinde bir anasınıfı olacak. Hiç bağımsız anaokulumuzun olmadığı ilçelerimiz var. Bunlar çok şaşırtıcı olan iki ilçe Bakırköy ve Pendik. Hastane ve hapishanelerdeki anaokulu sayımızı çoğaltacağız. Merkezi sınav sisteminde SBS ve ÖSS sonuçları itibariyle il sıralamalarında İstanbul yine hak ettiği yerde değil” diye konuştu.

136 bina daha güçlendirilecek

İstanbul’da Dünya Bankası’ndan alınan kredilerle depreme karşı güçlendirilenleri ve yıkılıp yeniden yapılan okulların varlığına dikkat çeken Muammer Yıldız, 50 okulde süren bu çalışmanın aralık sonunda bittiğini söyledi. Yıldız “136 okulumuz da ikinci partide onarılmaya başlıyor. Okulda 7 ay inşaat sürecekse, buradaki eğitim 7 ay boyunca başka bir okulda taşınıyor” diye konuştu.

-memurlarnet-