Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Bahçeşehir Üniversitesi'nde katıldığı bir konferansta eğitimin bir diplomadan çok daha öte bir şey olduğunu vurgulayarak, "İnsanlığın çağlar boyu özlemini çektiği barışı, özgürlüğü ve demokrasiyi sağlamanın en önemli yolu eğitimdir" dedi.

Bakan Çubukçu, Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen "Küreselleşen Dünyada Eğitime Etik Bakış" konulu konferansa katıldı. Konferansa Çubukçu'nun yanı sıra İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan Arıboğan ile çok sayıda davetli katıldı. Konferansta konuşan Rektör Arıboğan, "Ahlak iyi, güzel demokratik ama etik iyiye, doğruya gitmek demektir. Bir dönem ahlaklı olan kişi, öteki dönem ahlaksız olabilir. Ama etik değerler için bunu söyleyemeyiz. Eğitim öğrencilerin zihinlerine zorla bir şey sokmak değil, zihinlerini açmak demektir" diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürü Nimet Çubukçu ise yaptığı konuşmada eğitimin önemine değinerek, "Eğitim alanlarında yeni hedeflerimiz var. Bugün dünyada değişim ve dönüşüm yaşanmakta. Bu dünyada şiddetin, terörün, insan ticaretinin, açlığın yaşandığı bir bölümde var. Bu dünyanın geleceğinden endişe edenler, teknolojideki baş döndürücü gelişmelere kıyas alındığında insanlığın manevi değerinin çok gerilerde kaldığını düşünmektedir. Bunun yanında daha kötüsü olanda böyle bir dünyada yaşıyor olmayı kanıksıyor olmaktır. Ama bu durumla mücadele etmek gerekir" dedi.

Dünyayı daha yaşanılır kılmak için eğitimin bir araç olarak kullanılması gerektiğini anlatan Çubukçu, insanlığın çağlar boyu özlemini çektiği barışı, özgürlüğü ve demokrasiyi sağlamanın en önemli yolunun yine eğitim olduğunu söyledi. Eğitimin diplomadan çok daha öte bir şey olduğunu ifade eden Çubukçu, eğitimin genel anlamda bireyde davranışı değiştirmek olduğunu ve bu değişimin kalıcılığının da ancak eğitimin kalitesi ile olacağını vurguladı. Bakan Çubukçu, "Eğitimde çocuklarımıza her türlü davranmışın yanında etik değerleri de kazandırmalıyız. Eğitim insanı evrensel ahlak değerlerine ulaşmayı hedefler. Eğitim kurumları bir şeylerin kazanıldığı mekanlardır. Nitelikli insan başarının olmazsa olmazıdır" ifadelerini kullandı. Bakan Nimet Çubukçu, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra eğitime önem veren ülkelerin hızla kalkındığını ve güçlü bir demokrasiye sahip olduklarını belirtirken, eğitime önem vermeyen ülkelerin kalkınamadığını ve demokrasiyi yeterince uygulayamadıklarını vurguladı.

(mynet)