Antalya'da okul öncesi eğitimi yüzde 100'e çıkarma hedefine ulaşmak için her siteye bir anaokulu açma çalışması başlattı

Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, yaptığı açıklamada, okul öncesi eğitimin önemini vurguladı. Okul öncesi eğitimin ÖSS ve SBS'deki başarıyı olumlu etkilediğine dikkati çeken Gülay, Antalya'da üç yıldır okul öncesi eğitimin artırılması için etkin bir şekilde çalıştıklarını anlattı.

Türkiye genelinde 32 ilde okul öncesi eğitimin mecburi olduğunu belirten Gülay, bu yılın eylül ayında Antalya'da okul öncesi eğitimin 5 yaş grubu çocuklara mecburi olacağını vurguladı. Okul öncesi eğitim oranının Türkiye genelinde yüzde 60 iken, Antalya'da yüzde 71 olduğuna işaret eden Gülay, ''Okul öncesi eğitim çocuğun gelişimi açısından çok önemli. Bir yıl okul öncesi eğitim alan çocuk, bir yıl üniversiteye hazırlık kursu almakla eşdeğer bilgiye sahip oluyor. Okul öncesi eğitim çocuğun ileride ÖSS ve SBS başarısını artırıyor'' diye konuştu.

Antalya'da okul öncesi eğitim alma çağında 32 bin çocuk bulunduğunu kaydeden Gülay, bu çocukların 20 bininin okul öncesi eğitim aldığını söyledi.

HER SİTEYE BİR ANAOKULU

Antalya'da okul öncesi eğitim olan çocuk sayısını artırmak için yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Osman Nuri Gülay, her sitenin bahçesine bir anaokulu yapma hedefinde olduklarını bildirdi.

Bunun Türkiye'de ilk olacağını kaydeden Gülay, ''Site yönetimleri boş vaziyetteki ortak kullanım alanlarını bize tahsis ederse oralarda anaokulu açabiliriz. Site yönetimlerinden sadece yer tahsisi istiyoruz. Mekanın donanımı, personelini, bütün giderlerini Milli Eğitim olarak biz karşılayacağız'' dedi.

Gülay, kamu kurumlarının bahçesine de iki derslikli anaokulu yaptırmayı amaçladıklarını belirterek, bu çerçevede Milli Eğitim Müdürlüğünün bahçesinin içerisine de hayırsever iş adamı Mustafa Sak'ın katkılarıyla iki derslikli anaokulu yaptırdıklarını ve faaliyete geçtiğini anlattı. Gülay, şimdilik 27 öğrencinin burada okul öncesi eğitim aldığını söyledi.

Bu konuda kendilerinden destek isteyen kurumlar olursa seve seve anaokulu açacaklarını ifade eden Gülay, şunları kaydetti:

''Kurumda çalışan anneler sabah işe gelirken çocuğunu bahçe içindeki anaokuluna bırakacak, akşam giderken de alacak. Hem anneye hem çocuğa kolaylık olacak, hem de pedagojik açıdan anneyle çocuğun birbirine yakın mekanlarda bulunması doğru. Bu sistem hem çocuğun güvenini artıracak hem de çalışanı annenin motivasyonunu artıracak.''

Gülay, amaçlarının okul öncesi eğitimde okullaşma oranını yüzde 100'e çıkarmak olduğunu vurguladı.

DAHA BAŞARILI OLUYOR

Osman Nuri Gülay, okul öncesi eğitim alan çocukların gelişimiyle ilgili de bilgi verdi. Okul öncesi eğitim alan çocuklarda okula devam oranı ve okul başarısının diğer çocuklara göre daha yüksek olduğunu bildiren Gülay, çocukların okul öncesi eğitimle sosyal, duygusal, fiziksel ve zihinsel beceri kazanarak hayata daha iyi sözlerine ekledi.