İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız 4+4+4 olarak bilinen yeni düzenlemenin ardından İstanbul'da 60-66 ay arası adres sistemine göre 114 bin öğrenci kaydolduğunu açıkladı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldız, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ve eğitimin kademelendirilmesinin en temel değişiklik olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

Okula başlama yaşının 60 aya çekilmesinin yüzde 70 oranında öğrenci artışına neden olduğunu ifade eden Yıldız, 'Her yıl birinci sınıfa başlayan çocuk sayısı 200 binin üstünde oluyor. Geçen yıl 222 bin öğrenci eğitime başladı. Bu yılki 60-66 ay arası adres sistemine göre 114 bin öğrenci kaydoldu. Adrese dayalı sisteme göre toplamda 373 bin öğrencinin 1. sınıfa kaydı yapıldı. 60-66 ay arasındaki çocukları veli isterse okula gönderebilir. İsterse de ana sınıfına yönlendirilebilir'' diye konuştu.
1. SINIF ŞUBELERİ ARTACAK

Sultanbeyli, Sultangazi, Başakşehir, Arnavutköy, Ümraniye, Bağcılar gibi ilçelerde İstanbul ortalamasının üzerinde öğrenci olduğunu dile getiren Yıldız, yoğunluk olan okulların diğer okullara dağıtılabileceğini anlattı. Yıldız, 80 kişilik gibi birinci sınıfta yığılma olan yerlerde, devam eden diğer 2-3-4 sınıflardaki ortalamayı 45'ten 50'ye çıkararak, yeni şubeler açıp birinci sınıfların şube sayının artırılabileceğini vurguladı.

ÇOCUKLAR DA SIRALAR DA KÜÇÜK

Yıldız, şunları kaydetti: ''Geçmişte 72 ayını dolduran çocukların yanında 68 ayını dolduran çocuklar da birinci sınıfa kabul ediliyordu. 66 aylıklarla 2 aylık süre var. Birinci katlar, zeminler, girişler birinci sınıf ve ana sınıflarına ait. Bir okulda ilkokul ve ortaokul varsa, ilkokul ve ortaokulun giriş ve çıkışlarını ayırıyoruz. Bahçe müsaitse bahçeyi de bölüyoruz. Lavabolar ıslak zeminler, çocukların erişebileceği, onların ulaşabileceği daha kolayşekilde düzenleniyor. İl Özel İdaresi çalışmalarını sürdürüyor. Sıralar düzenleniyor. Engelliler için rampalar, giriş çıkışlar, varsa asansör imkanı değerlendiriliyor. Okula erişimi çocuklar açısından kolaylaştıracak en uygun düzenlemeler yapılıyor.''

OKUMA YAZMA 2. DÖNEMDE

Yıldız, ''Anaokulunda eğitim alan çocuk ile almayan çocuk arasında da fark var. Birinci sınıf müfredatı, okul öncesi müfredatı ile değiştirildi. Birinci dönemde okula uyum arkadaşlarıyla iletişim gibi sosyalleşmeye ilişkin adımlar atılıyor. Ağır
müfredat verilmeyecek. Okuma ve yazma ikinci dönemde olacak'' dedi.

personelmeb.net