657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değişecek mi' sorusuna cevap veren Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, yeni 657'de yapılan değişiklikleri ve yeni memur yasasında hangi değişikliklerin olacağını anlattı.
2016 Ocak ayında bin 300 TL olması beklenen asgari ücrete ilişkin Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısına başkanlık eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bir gazetecinin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda nasıl bir değişiklik planlandığını sorması üzerine yeni hükümet döneminde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değiştirileceği yanıtını verdi. Soylu, memurun 'iş güvencesinin' kalkıp kalkmayacağı tartışmalarına da yanıt verdi.
Bakan, temelde memurların hakları ve çalışma şartlarını belirleyen kanunla ilgili olarak,"Bilinmelidir ki bu konuda reforma ihtiyaç vardır. Bu reformu gerçekleştirmek için muhakkak ki hükümet programımız dahil olmak üzere her birimizin kararlılığı söz konusudur. Türkiye'deki bu büyük reformu sadece iş güvencesine çıpalamak ve onun üzerinden bir tartışma açmak haksızlık olur düşüncesindeyiz" dedi.
657'DE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER NELER?
Devlet memurlarını hem devletin hem de ülkenin dinamo merkezi olarak niteleyen Bakan Soylu, "Uzun zamandır tartışılan ve değiştirilmesi istenen, etkinliği ve verimliliği devlet hayatına tam anlamıyla hakim kılınmaya çalışılan bir değişiklik kaçınılmazdır. Çalışma hayatının sağladığı çok önemli bir kazanım vardır ki; o da bunun bütün paydaşlarımızla gerçekleşmesidir. Usulümüz bugüne kadar bu olmuştur, bundan sonra böyle olacaktır. Türkiye'deki bu büyük reformu sadece iş güvencesine çıpalamak ve onun üzerinden bir tartışma açmak haksızlık olur düşüncesindeyiz. Bu konuda atılacak adımlar Türkiye'nin hem ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşabileceği hem de sosyal hukuk devletinin yerine getirebileceği bir anlayışla gerçekleşecektir" diye konuştu.
657'DE REFORM!
Soylu, AK Parti'nin kurulduğu günden bugüne kadar toplumun hiçbir kesimini mağdur etmediğini dile getirerek, Devlet Memurları Kanunu ile ilgili şunları aktardı:
"Bilinmelidir ki; bu konuda reforma ihtiyaç vardır. Bu reformu gerçekleştirmek için muhakkak ki hükümet programımız dahil olmak üzere her birimizin kararlılığı söz konusudur. Bunu paydaşlarımız ve toplumun bütün kesimleriyle tam bir reformu sağlayacak şekilde inşallah gerçekleştirmeye çalışacağız. Yürüteceğimiz her şey açık, şeffaf ve hakkaniyet ölçüsünde olacaktır."
657 SAYILI MEMUR KANUNU NE DİYOR?
Süleyman Soylu'dan atama müjdesi
Anayasa’ya göre 657 sayılı Memur Kanunu, memurların temel çalışma şartlarını ve sahip oldukları hakları belirliyor.
Kanunun öne çıkan maddelerinden bazılarına bakılacak olursa:
-Devlet memurları, bu kanun ve bu kanuna dayanılarak yayınlanan tüzük ve yönetmeliklere göre tayin ve tesbit olunup yürürlükte bulunan hükümlerin kendileri hakkında aynen uygulanmasını istemek hakkına sahiptirler.
-Kanunlarda yazılı haller dışında Devlet memurunun memurluğuna son verilmez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz.

Haber mebpersonel' den alıntıdır.