lköğretimi 4+4+4 modeliyle kesintili hale getiren yasa teklifinin TBMM Milli Eğitim Komisyonu’ndaki görüşmelerinde zorunlu eğitime başlama yaşının ay olarak karşılığı tartışma yarattı.
Alt Komisyon’da belirlenen “6 yaşına giren zorunlu eğitim kapsamına alınır” düzenlemesine, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan itiraz etti. Gürkan, “‘İlköğretim çağı 6-13 yaş arasındaki çocukları kapsar, bu yaş çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayında başlar’ deniliyor. Yani buraya ay yazsak daha doğru olmaz mı? Eski metinlerde de vardır. 72 ay diye” eleştirisini yöneltti.

128 ülkede 6 yaş

Gürkan’a yanıt veren AK Partili Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık, “Biz 6 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınmasını istiyoruz. Ay konusundaki tartışmaya komisyon olarak girmedik. Kanun metni de 6 yaş diyor. Eğitim Reformu Girişimi (ERG), ‘128 ülkede 6 yaşında başlar’ diyor. Biz de 6 yaşında başlatıyoruz zaten” dedi. Işık, “6 yaşı biz 60 ay olarak aldık ama” itirazlarına da “61’inci ay olarak aldık. 5 yaş bir ay. Bu işin dünyaca belirlenen bir usulü vardır. Hangi ay 6 yaşı kapsar. Kanun yapıcılar olarak ortaya koymamız gereken, kesin kural koymaktır. Kesin kural da 6 yaştır. 6 yaşa 60 ay olarak yazsaydık metne, o zaman tartışmaların içine girmiş olurduk” yanıtını verdi.

CHP’li milletvekillerinin “6 yaştan kasıt 72 ayı doldurmaktır. Bu böyleyse kabul ediyoruz. Ama 6 yaşı 61’inci ay diyorsak o zaman yanlış. O 128 ülkenin içinde biz de varız. Doğduğunda insan bir yaşında değil. Problem oradan çıkıyor” tepkileri üzerine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer söz alarak şu yanıtı verdi: “İstatistiklerde de Türkiye 6 yaşında gözüküyor. Türkiye’deki 222 numaralı kanun 6 yaş diyor fakat Türkiye fiilen 6 yaş uygulamıyor. 7 yaş uyguluyor

Hürriyet