oyun albümü


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

oyun albümü

Like Tree3Likes

Konu: oyun albümü

  • #1
    morcin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.Nisan.2011
    Mesajlar
    5
    @morcin



    oyun albümü





    merhabalar ben oyun albümü yapıcam
    ama yöresel oyunlara ihtiyacım var bölge bölge olarak elinde olan varsa yardımcı olabilirmi?

  • #2
    mavibulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Aralık.2009
    Mesajlar
    1,644
    @mavibulut







    KARADENİZ BÖLGESİ OYUNLARI

    Oyunun Adı: Birem Birem
    Oyuncular bacaklarını uzatıp yan yana oturarak dizilirler. Hep birlikte oyunun tekerlemesi söylenerek oyun başlar. Tekerleme söylenirken oyuncuların bacakları sırayla tek tek gösterilir. Tekerleme kimin bacağında bittiyse o oyuncu bacağını çeker. Herkes bacağını çekene kadar tekerleme söylenir. En son bacağı kalan çocuğa bir tülbentle yavaş yavaş vurulur. Tekerleme: "Birem birem iken, hamsi bıyık kara diken, dolma dolu dos dolu, salla bunu çek şunu"

    Oyunun Adı: Hotmiş
    Bir tane boş teneke karşı tarafa konulur. Bir tane çizgi çizilir, burası başlangıç noktasıdır. Tenekeye taşla vurulup kaçılır, adımlar sayılır. Tenekeyi ne kadar uzağa fırlatıp adım sayısı çok olan kişinin sayısı çok olur ve oyundan çıkar. Bu oyunda önemli olan tenekeyi uzağa atmamaktır.

    Oyunun Adı: Yedi Kiremit
    Bir kişi ebe seçilir. Oyuncular sırasıyla ortasına kiremit koyulan çizilmiş alandan top ile kiremitleri vurmaya çalışırlar. Üst üste dizilen kiremitleri düşüren olursa herkes kaçar ve ebe onları top ile vurmaya çalışır. Bu arada diğer oyuncular kiremitleri eski haline dizmeye çalışırlar.

    MARMARA BÖLGESİ OYUNLARI

    Oyunun Adı: Citme
    Bir çizgi çizilir. 4 kişi bu çizginin üzerine oturur. 1 kişi ebe olur. Belli bir mesafeden sonra ebe sopasını yere koyar, bekler. Tüm oyuncuların bir tane sopası vardır. Çizginin üzerinde oturanlar sopalarını ebenin sopasına doğru atarlar. Sopayı attıklarında sopası geride kalan çocuk ebe olur.

    Oyunun Adı: Çatal Matal Kaç Çatal
    Bir kişi duvara doğru eğilir. Diğer kişi onun üstüne çıkar ve parmaklarının istediği kadarını kaldırıp "çatal matal kaç çatal" der, alttaki kişinin kaç tane parmağını kaldırdığını tahmin etmesini ister. Alttaki yanlış tahmin ederse bir kez daha sorar. Bilemez ise oyundan çıkar. Oyuna diğer oyuncular devam eder.

    Oyunun Adı: Altıngeç
    1 kişi ebe olur. Ebe sopasını küçük bir taşın üzerine koyar. Diğer kişiler 3 metre kadar uzakta dururlar. Hepsinin elinde sopa vardır. Bu kişiler sopalarını sallayarak ebenin sopasının altına atmaya çalışırlar. Sopasını alta geçiremeyen ebe olur.
    EGE BÖLGESİ OYUNLARI

    Oyunun Adı: Dikili Taş
    Sabit bir taşın üzerine küçük yuvarlak taş dikilir. 9-10 adım karşısına düz bir çizgi çizilir. Oyuncuların ellerinde düz yuvarlak orta büyüklükte taş vardır. Dikili taşın yanından çizgiye taşlarını atarlar. Çizgiye en yakın atan oyuna başlar. Oyuncu çizginin üzerine gelir ve oradan dikili taşı vurmaya çalışır. Vurursa oradaki uzaklığı adımlayarak 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 ,100 diye sayar ve şu tekerlemeyi söyler: " yastık mastık kenarlara bastık, ık mık sen bu oyundan çık". Eğer taş bunları söyleyecek kadar uzağa gitmişse oyunu kazanır. Gitmemişse kaldığı yeri unutmaz, bir dahaki sefere bitirmeye çalışır.

    Oyunun Adı: Kibrit Oyunu
    Oyunculardan biri kibrit kutusunu atarak oyuna başlar. Kibrit kutusu dik gelirse 50 puan, yatay durursa 10 puan alır. Düşerse puan alamaz. Diğer oyuncular da aynı şekilde kibrit kutusunu atarlar. 250 puana ilk ulaşan oyunu kazanır.

    Oyunun Adı: Topasar
    Kiremitler üst üste dizilir. Oyuncular top ile kiremitleri vurmaya çalışır. Kim daha çok kiremit düşürürse o oyunu kazanır.

    DOĞU ANADOLU BÖLGESİ OYUNLARI

    Oyunun Adı: Lut Dedik Gel
    Bir ebe seçilir, diğerleri de saklanır. Önceden bir taş belirlenmiştir. Ebe bu taşı korumakla yükümlüdür. Saklananlar ebe görmeden taşa dokunmaya çalışır ve kaçar. Bu arada ebe saklananları bulmaya çalışır. Bulduğu zaman taşı yere vurarak "lut dedik gel" der. Bulunan kişi ebe olur. diğerleri saklanır.

    Oyunun Adı: Dızz Oyunu
    1 kişi ebe olur ve o kişinin gözleri bağlanır. Diğerleri ebeden uzaklaşır. Bir kişi gelir ebenin yanında " dızz " diyerek ebeye hafifçe vurur. Ebe bu sesin kime ait olduğunu bulmaya çalışır. Bulamazsa ebe olmaya devam eder. Bulursa o kişi ebe olur.

    Oyunun Adı: Gelin Kaçırmaca
    Oyuncular arasından bir gelin bir de damat seçilir. Gelin ve damat ortada oynar, 4 kişi gelin ve damadı korur. Diğer oyuncular da gelini kaçırmaya çalışır. Gelin kaçırıldıktan sonra oyun biter.


    GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ OYUNLARI

    Oyunun Adı: Lotuk Lotuk
    Oyunculardan biri ebe seçilir. Bir kişi taşı yere koyar ve ayağıyla o taşa vurarak uzağa atar. Ebe o taşı getirene kadar diğerleri saklanır. Ebe saklananları bulmaya çalışır. Bulduğu kişiyi o taşa üç defa vurarak sobeler. Diğer saklanan oyuncular da ebeye görünmeden taşa yaklaşıp dokunmaya çalışır. Taşa dokununca ebenin haberdar olması için "lotuk lotuk" der. Ebe diğer oyuncuları buluncaya kadar oyun devam eder.

    Oyunun Adı: Çir
    Üçer veya beşer iki grup olur. Ortaya bir yere taş konur. Karşılıklı iki kişi aynı anda gelerek taşa basmaya çalışır. Taşı yıkan kişi oyunu kazanmış olur. sırayla oyun devam eder.

    Oyunun Adı: Çukur Oyunu
    Bir çukur açılır. Ebe çukuru bekler, diğer oyuncular saklanır. Ebe saklana oyuncuları ararken onlar da ebeye yakalanmadan ellerindeki sopayı çukura dikmeye çalışırlar. Yakalanan oyuncular ebe olurlar.

    alıntıdır...

  • #3
    mavibulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Aralık.2009
    Mesajlar
    1,644
    @mavibulut







    AYDIN YÖRESİ ÇOCUK OYUNLARI
    “AYDIN ALEV ALDI OYUNU (Aydın)
    Derleyen: Meltem DAĞDELEN
    Derleme tari hi: 26.03.2007
    Derleme yeri: Aydın.
    Kaynak kişi: İbrahim DEMİR
    Oyunun mekânı: Boş alanlar, mahalle araları.
    Kaynak kişinin oyunu kimlerden öğrendiği : Arkadaşlarından.
    Oyuncak: Her oyuncuya ait tahta sopa.
    Oyuncuların cinsiyeti: Oyuncular genellikle erkek ler olur; çünkü dayak konusu olduğu için kızlar oynamaz.
    Oyuna başlamadan önce bir yuvarlak çizilir ve ebe belirlenir. Daha sonra ebe dışındaki tüm oyuncular yuvarlağın içinden çıkarlar. Ardından ebe de “Aydın alev aldı!” diye bağırır ve seksekleyerek çemberin içinden çıkar. Etrafta bulunan oyunculardan birine değmeye çalışır. Sesi kısılır veya ayağı yere değerse, oyuncular ebeye sopalarıyla vurmaya başlar. Bu durumda ebe, ancak çemberin içine girdiğinde dayaktan kurtulabilir. Eğer ayağı yere değmeden başka bir oyuncuya eliyle dokunabilirse, ebelik o oyuncuya geçer ve çembere girene kadar o oyuncu dayak yer. Oyun, isteğe bağlı olarak devam eder ya da biter.”
    “DOKUZ KİREMİT OYUNU (Aydın/Buharkent)


    Derleyen: Gözde ÇIKRIKOĞLU
    Derleme tari hi: 21.04.2007
    Derleme yeri: Aydın/Buharkent
    Kaynak kişi: Bilâl BİLGİN
    Oyunun mekânı: Düz, geniş bir alan.
    Kaynak kişinin oyunu kimlerden öğrendiği : Aile büyüklerinden ve mahalle arkadaşlarından.
    Oyuncak: 9 tane kiremit ve top.
    Oyuncağın hazırlanışı: Genellikle çocukların evlerinin çatılarında buldukları bütün halindeki kiremit, yere atılarak ya da herhangi bir şeyle kırılır. Kırılan kiremitlerden dokuz tane seçilir.
    Oyuncuların cinsiyeti: Bu oyunu kız ve erkekler beraber oynarlar.
    Dokuz Kiremit oyununa başlamadan önce yere bir çember çizilerek, ortaya 9 tane kiremit konur ve bunlar büyükten küçüğe doğru dizilir. (F:112) Oyunda kula nılan bir başka nesne olan top ise dizilen kiremitlerin yıkılmasında kullanılır. Oyuncular, iki grup oluşturacak şekilde ayrılırlar; ancak gruplardaki oyuncu sayısının eşit olmasına dikka t edilir. Çemberin içine yerleştirilen kiremitlerin arkasına birinci grup geçer. (F:113) İkinci grup ise kiremitlerden 12-13 adım ileriye gider ve oraya bir çizgi çizer. Çizilen bu çizgi, topun atış yerini gösterir. İkinci gruptaki oyuncular bulundukları yerden sırasıyla topla kiremitleri yıkmaya çalışırlar. Eğer bu gruptaki oyuncular kiremitleri yıkmayı başaramazlarsa, sıradiğer gruba geçer. (F:114) Eğer kiremitleri yıkmayı başarırlarsa, birinci gruptaki oyuncular ikinci gruptaki oyuncuları topla vurmaya çalışırlar. Bu oyuncular bir taraftan kaçarken, (F:115) bir taraftan da yıkılan kiremitleri tekrar dizmeye çalışırlar. (F:116) Eğer içlerinden birisi vurulursa, oyundan çıkar. Oyuncuların hepsi kiremitleri yıkmadan vurulurlarsa, sıra diğer gruba geçer. Yıkılan kiremitleri tekrar dizerlerse bu turluk oyunun galibi ikinci grup olur. Oyuncular, en üste koydukları kiremite “sibop” derler. Bu nedenle en üste konan kiremitin isimi “sibop taşı” dır. Oyuncuların “sibop” diye bağırmalarının bir başka nedeni ise, bu turluk
    oyunun sona erdiğini belirtmek istemeleridir. Oyun bu şekilde devam eder ve ne kadar süreceği, oyunculara bağlıdır.”

    “RÜZGÂR GÜLÜ (Aydın/Nazilli)


    Derleyen: Seher ÇATIK
    Derleme tari hi: 23.04.2007
    Derleme yeri: Aydın/Nazilli
    Kaynak kişi: Kadriye EBCİM
    Oyunun mekânı: Sokak- mahalle.
    Oyuncak: Rüzgâr gülü
    Oyuncağın hazırlanışı: Oyuncağın yapımında kullanılan malzemeler şunlardır: 1 tane kesilmiş karton, iğne ya da çivi, yapıştırıcı, karga (sopa) ve metre. Oyuncağın yapılış aşamaları ise şöyledir:
    1. 35 cm.lik kartonu tam ortadan düzgün bir şekilde delmek için öncelikle metre yardımıyla eşitlemesi yapılır. Çapraz şekilde tutulan kartonun ortasını hizalanır. (F:139)
    2. Hizalama işlemi bittikten ve kartonun ortası ayarlandıktan sonra bu çizilen çizgilerden yararlanarak karton, ortadaki deliğe kadar kesilir (F:140) ve ortaya sekiz tane köşe çıkar.
    3. Kartonun ortası iğne ya da çivi yardımıyla delinir. (F:141) Ortasını deldikten sonra ortaya çıkan sekiz köşe de çivi ya da iğne yardımıyla delinir. 8 köşe birinin sağı birinin solu olacak şekilde delinir. (F:142)
    4. Delme işlemini de yaptıktan sonra ortadaki deliğe çivi geçirilir. Ortaya çivi geçirdikten sonra delinen köşelere de çivi geçirilir. (F:143)
    5. Biraraya toparlanan köşelerin birleşmesi için yapışkan kullanılır ve böylece köşeler sağlam bir şekilde birleştirilmiş olur. (F:144)
    6. Ortaya çıkan rüzgâr gülü sopayla sabitlenir. (F:145) “Karga” adı verilen sopaya rüzgar gülü çivi ile monte edilir ve oyuncak tamamlanmış olur.
    Oyuncağın malzemesi: Karton.
    Oyuncuların cinsiyeti: Kız ve erkek lerin beraber oynadıkları bir oyundur. Rüzgâr gülü oyunu için öncelikle grupları belirlemek gereklidir. Bunun için şu tekerleme söylenir: (F:146)
    “Ooo piti piti, karamela sepeti
    Terazi lastik jimnastik
    Biz size geldik bitlendik
    Hamama gittik temizlendik”
    Daha sonra ortaya çıkan iki grup bir başlangıç, bir de bitiş sınırı belirler ve aynı grupta olanlar ard arda sıralanırlar. (F:147) İlk sıradaki oyuncular, “Başla!” komutuyla oyuna başlar. (F:148) Oyunda önemli olan, hızlı koşmak değildir. Koşar adımlarla ilerleyerek rüzgâr gülünü çevirmeye çalışmaktır. Belirlenen bitiş noktasını dönen oyuncu, kendi grubundaki ikinci oyuncuya rüzgâr gülünü devreder. (F:149) Hangi grubun oyuncuları daha önce bitirirse, oyunu kazanmış olur.”

    “PATLANGAÇ (Aydın/Bozdoğan-Yazıkent kasabası)
    Derleyen: Mehmet KÖSEMEK
    Derleme tari hi: 22.04.2007
    Derleme yeri: Aydın/Bozdoğan-Yazıkent kasabası
    Kaynak kişi: İsmail YILDIRIM
    Oyunun mekânı: Herhangi bir yer.
    Kaynak kişinin oyunu kimlerden öğrendiği : Babasından.
    Oyuncak: Patlangaç.
    Oyuncağın malzemesi: Miniva ağacı.
    Oyuncağın hazırlanışı: Miniva ağacından uygun bir dal kesilir ve kısaltılır. (F:176 ve F:177) Ardından testere ile miniva ağacının dalı patlangaç için uygun bir boya getirilir. (F:178) Miniva ağacının ortası kendiliğinden delik olduğu için bir çubuk veya tel gibi aletlerle temizlenir ve delik genişletilir. (F:179) Oyuncağın ikinci parçası olan itecek çubuğunu yapmak için sert olan bir ağaçtan (erik, nar, vb.) dal kesilir. (F:180) Kesilen dalın boyu, oyuncağın bitirilen kısmının boyuna göre ayarlanır ve kenarları düzeltilir. (F:181) Ardından, kısaltılan dalın el tutulacak yeri ve delikten içeri girecek kısmı ayarlanır ve kaygan olması için itecek çubuğunun kabuğu soyulur. (F:182) Böylelikle oyuncak (patlangaç) hazırlanmış olur. (F:183 ve F:184)
    Oyuncuların cinsiyeti: Erkek .
    Patlangaç oyunu için belirli bir sayıda oyuncu yoktur. Oyunun tek şartı, herkesin kendine ait patlangacının olması zorunluluğudur. Patlangaç oyunu, bir savaş oyunudur. Böyle olmasının nedeni, çıtlı ağacı meyvesinin mermi yerine geçmesidir. Oyuncağın ilk hazırlanan parçasının içine çıtlı ağacının meyveleri konur ve kayganlaştırılmış itecek çubuğuyla oyuncu artık diğerlerini vuracak hale gelir. Oyunda amaç, patlangaç yardımıyla tüm oyunculara isabetli atışlar yapmak ve üstünlüğü sağlamaktır.”
    “TOPAÇ ÇIKARMA (Aydın)
    Derleyen: Melih EFEÇINAR
    Derleme tari hi: 2007
    Derleme yeri: Ankara
    Kaynak kişi: Fikri EFEÇINAR
    Oyunun mekânı: Buzun üstü.
    Kaynak kişinin oyunu kimlerden öğrendiği : Arkadaşlarından.
    Oyuncak: Topaç
    Oyuncağın malzemesi: Meşe ağacı.
    Oyuncağın hazırlanışı: Meşe ağacından topaç meydana getirildikten sonra, üst tepe noktasından aşağı doğru genişleyecek şekilde renkli kalem ucuyla daireler çizilir. Böylelikle oyuncak süslenmiş olur.
    Oyuncuların cinsiyeti: Erkek .
    Topaç çıkarma oyunu, topacı en uzun süre döndürme becerisi esasına dayanır. Kış mevsiminde erkek çocukların buz üzerine 2 metrelik bir daire çizerek başlattıkla rı bu oyun için öncelikle topaca ip dolandırılıp, ipin sonundaki halka, parmağa geçirilir. Ardından topaç, “düz” veya “tepeden çakma” diye adlandırılan iki şekilde buzun üzerine fırlatılır. İp topaca sarıldıktan sonra elin, hızla ileriye doğru itilip geri çekilmesiyle kazandırılan ivme sonucunda topaç, mümkün olduğunca uzun süre çevrilmeye çalışılır. Oyunda dikka t edilmesi gereken nokta, dışarıdan fırlatılan topaçla içerdeki topaçları vurmak ve daire dışına çıkarmaktır. Bunu başaran kişi, çıkardığı topacı kendine alır. Bunun yanı sıra oyuncu, içerde bulunan topacı dışarıya çıkarırken, kendi topacını da dairenin dışına çıkarmalıdır. Eğer bunu başaramazsa, vurarak dışarı çıkardığı topaç, dairenin içine geri konur. Oyunun işte bu özelliğinden ötürü, topacı en uzun süre buzun üstünde tutabilmek, başarılı olmak adına gerçekleştirilmesi gereken
    en önemli kuraldır.”
    Kaynak:
    OĞUZ, M.Öcal- ERSOY, Petek.(2007), Türkiye’de 2004 Yılında Yaşayan Geleneksel
    Çocuk Oyunları (Genişletilmiş 2. Baskı) Ankara: Gazi Üniversitesi THBMER Yayını.

  • #4
    mavibulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Aralık.2009
    Mesajlar
    1,644
    @mavibulut







    DOĞUANADOLU YÖRESİ ÇOCUK OYUNLARI
    ________________________________________

    Malatya: Yağmur yağıyor, topal karga:
    Bu oyunumuz için en az 5 kişiyle oynanır. İlk önce ebe seçimi yapılır ve ebe seçildikten sonra ortaya bir daire çizilir. Ebe olan arkadaşımız sadece bu dairenin içinde iki ayakla basabilir. Dairenin dışına çıktığı zaman tek ayak üzerinde diğer arkadaşlarını yakalamaya çalışır.


    Doğu Anadolu Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;
    Değirmen Oyunu :drama:::: DEĞİRMENCİ : Bir değirmende çalışan işçi ile değirmene buğday getiren köylüler arasında gelişen komik olaylar ve muziplikler dile getirilir. Oyunda canlandırılan değirmenci tipi, gelen müşterilere ve hayvanlarına son derece ilginç muziplikler yapar. Onlarla şakalaşmaya çalışır. Değirmencinin bu tutumu karşısında şaşıra kalan müşteriler de oyuna akıcılık kazandırmak için komik hareketlerde ve İfadelerde bulununlar. Ayrıca eşek ve katır gibi hayvanların kılığına giren oyuncular da komik hareketlerle izleyenleri keyiflendirirler. Oyun değirmenci, köylüler ve köylülerin hayvanları arasında gelişen olayları anlatarak devam eder.(bingöl)
    Deli Kız Oyunu
    Çoban Vardım Ana Oyunu CÜCE OYUNU

    Bir genç kızın başına kalbur konularak elleri başının üstünde birleştirilir. Entarisi yukarıya toplanarak ellerini ve başını kapatacak biçimde bağlanır. Göğüs altından itibaren karın + kısmı açık bırakılarak bel seviyesinde bir etek giydirilir. Kalçalarına uzun bir değnek bağlanır. İki yanda iki kol görevi yapan bu değneğe gömlek giydirilir. Göbeği burun olacak şekilde kızın karnına bir insan yüzü çizilir. Kız, bu kıyafetiyle ortaya gelir. Diğer kadınlar teneke çalarak türkü söylerler. Genç kız, hareketli türkünün ritmine uyarak oynamaya başlar. Böylece güler, eğlenirler.
    Bostan Oyunu

    Dam Üstü Örtmek Oyunu
    Oyuncular:
    İş arayan adamlar: İki kişi. Biri topaldır.

    Muhtar

    Eşek: Elleri ve ayakları üstünde yürüyen eşek rolünü canlandıran kişi.

    İş arayan adamlar eşekle birlikte odaya girerler. Muhtarı sorarlar. Odadakilerden biri, muhtar olarak gösterilir. Adamlar, muhtardan iş isterler. Aralarında şu konuşma geçer:

    MUHTAR - Ne iş görürsünüz?

    ADAMLAR - Her işi görürük.

    MUHTAR - Çobannıh yapar mısız?

    ADAMLAR - Ondan başka her iş görürük.

    MUHTAR - (Ayağı topal olan adama) Senin ayağın topal. Bir iş göremezsen.

    TOPAL ADAM - (Ayağının arasında bulunan çubuğu odada bulunanlara vurarak ayağını savurur. Muhtara) ben mi topal? Ben çoh ey dam üsti örterem.

    MUHTAR - (Odada bulunanları gösterek) Anbura hep çamlıh. İstediyin gadar kes, işin gör.
    Topal adam, odadakilerden kimi gözü tutarsa onu kaldırır. Ayağına soktuğu sopayı balta olarak kullanır. Ayağa kaldırdığı kişinin ayaklarına vurur. Adam yere düşer. Yerde kollarına vurarak ağaç budama hareketleri yapar. Birkaç kişiyi böylece budadıktan sonra eşeğe yükleyerek taşır. Odanın bir kenarına topladıktan sonra dışarıya çıkar.
    (Ilıca - Söğütlü köyü)

    Bolbadik Oyunu Bolbadik (İspir - Aşağıözbağ Köyü)
    BOLBADİK
    Yağmurların yağmadığı Mayıs - Haziran aylarında on üç - on beş yaşlarındaki çocuklar bir araya gelerek bir süpürge elbise giydirip gelin gibi süslerler. Bu yapma bebeği uzun bir çubuğa bağlarlar.Çubuğu iki çocuk tutarak önde giderler.Diğer çocuklar da arkadan takip ederler. Böylece bütün evler dolaşılır. Her evin önüne geldiklerinde şunları söylerler:
    Bolbadigim bol ister

    Gaşıh gaşıh yağ ister

    Verenin bir güzel oğli olsun

    Vermeyenin topal mopal bir gızi olsun

    Tarlasını sel bassın
    Önünde durulan evin hanımı çıkar yağmur gelinine ve çocuklara su serper.Çocuklara evden yağ,bulgur,yumurta gibi yiyecekler verir.Çocuklar hep bir ağızdan bağırırlar:
    Tarlada çamur

    Tehnede hamur

    Ver Allah'ım ver

    Bir suli yağmur
    Evleri sırayla dolaşan çocuklar bir araya gelerek topladıkları yiyecekleri pişirip yerler,eğlenirler.

    (İspir - Aşağıözbağ Köyü)

    Bebek Oyunu
    Ağca Ferikler Oyunu Erzurum halk danslarından biri olan Ağca Ferikler, kadınlar tarafından oynanır. Oyuna eşlik eden türkünün sözlerine uygun taklitler yapılır. Türkü, topluca söylenir "koca karılar tarlaya nasıl giderler?", "delikanlılar tarlayı nasıl biçerler?" gibi mısralar söylendikten sonra eller bırakılır. Oyuncular münferit olarak istenen hareketin taklidini yaparlar. Oyunun türküsü şöyledir:



    Ağca ferikler, ince ferikler
    Toplanın gızlar toplanın
    Dizilin gızlar dizilin

    Ağca ferikler, ince ferikler
    Foca garılar tarlaya nasıl giderler?
    Ha bele bele, ga bele, bele giderler.

    Ağca ferikler, ince ferikler
    Toplanın gızlar toplanın
    Dizilin gızlar dizilin
    Ağca ferikler, ince ferikler
    Goca garılar tarladan nasıl dönerler?
    Ha bele bele, ha bele bele dönerler.

    Ağca ferikler, ince ferikler
    Toplanın gızlar toplanın
    Dizilin gızlar dizilin

    Ağca ferikler, ince ferikler
    Deligannılar tarlayı nasıl biçerler?
    Ha bele bele, ha bele bele biçerler.

    Ağca ferikler, ince ferikler
    Toplanın gızlar toplanın
    Dizilin gızlar dizilin

    Ağca ferikler, ince ferikler
    Goca garılar hamuru nasıl yoğurur?
    Ha bele bele, ha bele bele yoğurur.

    Ağca ferikler, ince ferikler
    Toplanın gızlar toplanın
    Dizilin gızlar dizilin

    Ağca ferikler, ince ferikler
    Goca garılar ekmeği nasıl açarlar?
    Ha bele bele, ha bele bele açarlar.

    Ağca ferikler, ince ferikler
    Toplanın gızlar toplanın
    Dizilin gızlar dizilin
    Dehlenk Oyunu DEHLENK OYUNU

    Oyun, çalgı eşliğinde tek kişi tarafından oynanır. Bazen iki kişinin birlikte oynadığı da görülür. Başındaki şapkasını yan tarafa çevirir. Ceketini ters giyinir. Sırtına kambur yapar. Pantolonunun paçalarından bir çorabın içine konulmuştur, diğeri açıktadır. Buna benzer akla gelebilecek her türlü gülünç kılığa girebilir. Ağzına su doldurur. Müziğin ritmine uygun hareketlerle oyununu icra ederken çeşitli mimiklerle yüzünü gülünç hale getirir. Ellerini ve kollarını arkaya, yan tarafa çevirerek çolak taklidi yapar. Ayaklarını eğerek bacaklarını birbirine geçirir. Aksak yürüyüşlerle, hoplama ve sıçramalarla eğilip kalkar. Çevresinden bir veya birkaç kişi müziğin ritmine uygun bir şekilde "amanım dehlenk, imanım su" sözleriyle tempo tutarlar. Oyuncu, ağzındaki suyu, kendisini gülerek izleyen seyircilerin üstüne püskürtür, seyirciler arasında kaçışmalar olur. Oyunun süresi seyircilerin ilgisini oranında uzatılır.

    (Merkez - Ortadüzü köyü)
    CÜCE OYUNU

    Bir genç kızın başına kalbur konularak elleri başının üstünde birleştirilir. Entarisi yukarıya toplanarak ellerini ve başını kapatacak biçimde bağlanır. Göğüs altından itibaren karın + kısmı açık bırakılarak bel seviyesinde bir etek giydirilir. Kalçalarına uzun bir değnek bağlanır. İki yanda iki kol görevi yapan bu değneğe gömlek giydirilir. Göbeği burun olacak şekilde kızın karnına bir insan yüzü çizilir. Kız, bu kıyafetiyle ortaya gelir. Diğer kadınlar teneke çalarak türkü söylerler. Genç kız, hareketli türkünün ritmine uyarak oynamaya başlar. Böylece güler, eğlenirler.

    CÜCE OYUNU

    Bir genç kızın başına kalbur konularak elleri başının üstünde birleştirilir. Entarisi yukarıya toplanarak ellerini ve başını kapatacak biçimde bağlanır. Göğüs altından itibaren karın + kısmı açık bırakılarak bel seviyesinde bir etek giydirilir. Kalçalarına uzun bir değnek bağlanır. İki yanda iki kol görevi yapan bu değneğe gömlek giydirilir. Göbeği burun olacak şekilde kızın karnına bir insan yüzü çizilir. Kız, bu kıyafetiyle ortaya gelir. Diğer kadınlar teneke çalarak türkü söylerler. Genç kız, hareketli türkünün ritmine uyarak oynamaya başlar. Böylece güler, eğlenirler.
    ÇOCUK DÜŞÜRME OYUNU

    Oyun, tek kişi tarafından çalgı eşliğinde oynanır. Kadın, hamiledir. Hamile görünümü kazanmak için karnına bez doldurmuştur. Ortaya gelir. Müzik ve hareketli herhangi bir türkü eşliğinde oynamaya başlar. Karnındaki bezler düşüncele kadar oynar.

    (Aşkale - Topalçavuş köyü)

    CİXİMİM HOCAMIZIN PAYLAŞIMIDIR.

  • #5
    mavibulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Aralık.2009
    Mesajlar
    1,644
    @mavibulut







    ULUDSĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ
    LİNKİ TIKLAYINIZ...

    https://kutuphane.uludag.edu.tr/PDF/...%282%29/M2.pdf

  • #6
    morcin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.Nisan.2011
    Mesajlar
    5
    @morcin







    çoook teşekkür ederim çok işime yarayacak =)

  • #7
    mavibulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Aralık.2009
    Mesajlar
    1,644
    @mavibulut







    Yalova'da Oynanan Çocuk Oyunlari
    1-EŞ TUT:



    On bir kişi ile oynanan bir oyundur. Oyuncu sayısı Daha da artırılabilir. Altta kalacak ebeyi bulmak için çöp tutulur. Ebe belli olduktan sonra diğer oyuncular çift çift olur, el ele tutarlar.

    Oyun başladığı zaman çiftler birbirlerinden ayrılır;

    Eş tut

    Ebe ebe

    Eşimi tut.

    diye bağırırlar. Ebe yaklaştığı zaman

    Eşim eşim

    Nerdesin..

    Diye eşine bağırır. Eşi hemen gelip elinden tular. Eğer eşinin elinden tutmağa zaman bulamazsa ebe koşup eşinin elinden tutar açıkta kalan ebe olur.

    Oyun böylece davam eder.



    2-ÇÖMEL KURTUL:



    Oyunu oynayacak çocuklar toplanıp sayışırlar. Altta kalan ebe olur. Sonra hep birden kaçarlar. Ebe onları kovmağa başlar. Yaklaştığına elini vurursa o ebe olur.

    Koşanlar fırsatım buldukları zaman gelir ebeye bir vurup kaçarlar. Ebe da onları izler. Tam elini vuracağı zaman oyuncu çömelirse ebe vursa da bir şey değiştirme?.

    Onun için bu oyunda oyuncular ebenin yanına kadar sokulurlar Sırlına yahu: omuzlarına vurup çömelirler.

    Ebenin "üste" çıkması için çok dikkatli olması ve üsttekileri iyi izlemesi gere*kir.

    Bir boşluktan yararlanıp çömelmeden oyuncuya alini dokunursa üste çıkar. Bu kez öbürü ebe olur.







    3 -MENDİL KAÇIRMACA:



    Mendil Kaçırmaca oyununu onayacak çocuklar kendi aralarında eşledirler.

    - Ibi Ibi?

    - Iptirim seni

    -Eş istersen?

    - Beğendiğin?



    Birinci oyuncu beğendiği eşi alır, sonra olunu Böylece çocuk sayısına göre en az beş kişi olma koşulu ile on on beş kişiye kadar çıkarılabilir İki baş oyuncu grup*larını seçtikten sonra ortada bir kişiye de mendil verilir. Mendil tutan kişi en az iki tarafa 20-30 metre uzaklıkta ve tam önada durur.
    Kaynak: Bydigi Forum https://www.bydigi.net/marmara-bolge...ml#post2280170

    İki gruba da aynı anda başlardan başlama koşulu ile numara verilir. Bir kişi de hakem olur. Oyunun başlayışım, oyuncuların mendil kaçırmaları için komut verme*sini sağlar Hakem dilediği numarayı çağırmada özgürdür,

    - Beşler.

    Der.. Her İki takımın da beşleri koşup ortada mendil tutan kişiye yaklaşırlar Birbirleriyle karşılaştıkları an mendili erken davranan alıp kaçar

    Ötekisi eğer mendili kaçıran elini vurabilirce o kişi "yanar" grubundan çıkarılır. Hakem yine İki kişiyi çağırır.

    - Üçler..

    Gelenler yine mendilin yanında karşılaşırlar Biri alıp kaçar.

    Böylece oyuncuları daha çabuk "yanan" grup kaybeder, diğer grup kazanır,



    4-DEVECİ:

    -LEBBİ... OYUNU:



    Bu oyunu oynayacak çocuklar iki gruba ayrılırlar Birinci grup elleriyle köprü kurar. İkinci grup la peş peşe dizilirler.
    Kaynak: Bydigi Forum https://www.bydigi.net/showthread.php?p=2280170

    Peş peşe dizilen grup köprü kuran gruba doğru bağırın

    - Deveci? Diğer gurup la:

    - Labbi.

    - Develer nerde?

    - Köse Dağında

    - Ne yer?

    - Hurma

    - Ne sıçar?

    - Sürme.

    - Bir kat oyun buradan neyle geçsin?

    - Davul- Zurnayla.

    Söylenen biçimde davul zurna sesi çıkararak köprü kuran grubun elleri arasından geçerler

    "Neyle geçsin?" sorusuna karşılık kedi sesi, köpek sesi gibi sesler de istenir



    5 - GELDİM HA:



    Çocuklar iki gruba ayrılırlar El ele tutarlar İki grubun birer başkanları seçilir. Seçilen başkanlar gruplarının önce başlaması için ya sayışlar ya da yaş kuru atarlar. üstteki grubun başkan; alttaki grubun başkanına bağırır:

    -Elel ha...

    - Nedir Ha?

    - Esetlendim

    Pusetlendim

    Geldim ha..

    Diğer gurup ta:

    - Gel ha..



    Diye bağırır. Grubun oyuncusu koşa koşa gelir el ele sıkıca tutan oyuncuların kollarına kendini vururlar. Eğer kollarını açabilirce o gruptan seçtiği oyuncuyu kendi grubuna alıp götürebilir.

    Daha sonra sıra öbür gruba geçer ve oyun devam eder.



    6 -MENEKŞE:



    Çocuklar iki gruba ayrılırlar, el ele tutarlar. Her iki grubun birer başı seçilir, Bu başlar kendi aralarında önce çöp tutarlar. Çöpü bulan "üste" diğer grup ta ”alta” geçen

    Her iki grup ta birerlerinden elli metre kadar uzaklaşırlar. El ele tutan gruplar dan üsteki grubun başı:

    - Menekşe..

    diye bağırır. Diğer grup ta,

    - Mendilim düşe

    diye yanıt verir.

    - Bizden size kim düşe,

    Alttaki grubun başı, güzüne kestirdiği bir yeteneksin adını verir:

    -.... düşe...

    El ele futan gruptan adını bağırarak.. düşe diyince adı söylenen kişi koşa koşa gelir el ele tutan kişilerin kollarına kendisini hızla vurur. Eğer koparabilirse bir kişiyi alıp götürebilir. Eğer koparamaza o grubun tarafına geçer.

    Ondan sonra "üste” geçme sırası öbür gruba gelir. Böylece sırayla oynanır Hangi grup çok kişiyi kendi grubuna götürürse o grup kazanır,



    7-NİNE:



    Çocuklar sayışır kendi aralarında bir ebe seçerler. Gözünü herhangi bir şeyle bağlar etrafına halkalanırlar. İçlerinden biri sorar. (Eğer kız ise NİNE oğlan ise DEDE)

    - Nine, nine ne ararsın?

    - iğne.

    - iğneyi ne yapacaksın?

    -Çuval yapacağım.

    - Çuvalı ne yapacaksın?

    - Taş taşıyacağım?

    - Taşı ne yapacaksın ?

    - Ev yapacağım

    - Al sana bir Taş

    Deyip gözü bağlı arkadaşlarının sırtına yaya başına bir vurur kaçarlar.

    Eğer gözü bağlı arkadaş herhangi birine vurursa o ebe olur Gözü bağlanır.

    Eğer vuramazsa oyuna devam edilir.



    B - AKŞAM EBESİ



    Akşam üstleri gün batınımdan sonra geceye kadar oynanan bir oyundur. Akşam olunca çocuklar bir yerde toplanırlar Aniden biri birine elini vurup:

    - Akşam ebesi

    - Akşam ebesi

    - Kızlar kalesi

    - Kızlar kalesi

    Der kaçar.

    Ebe olan kişi de koşar, yakalayabildiğin i elini vurup.

    - Akşam ebesi

    - Akşam ebesi

    - Kızlar kalesi

    - Kızlar kalesi

    Yeni ebe olan kişi de başkasına elim vurması gerekir. Diğer çocuklar ona bağırırlar:

    - Akşam ebesi

    - Akşam ebesi

    - Kızlar kafesi

    - Kızlar kalesi..

    Oyun sürüp gider.



    9 - AMBARA VURDUM BİR TEKME :



    Çocuklar yine halka olurlar, el ele tutarlar Hem döner hem de oyunun sözlerindeki anlamları taklit ederler.

    - Ambara vurdum bir tekme bir tekme

    Sırmalı saçlar saçıldı, saçıldı..

    ......ki. Bu sözleri söyledikleri zaman eller ile bir ambar ağzını açma taklidi yaparlar. Sonra dağılan saçların taklidini elleriyle yaparlar.

    - Çamaşırı da böyle yıkarlar,

    yıkarlar,

    - Suyunu da böyle serperler,

    serperler,

    - Limonu da böyle sıkarlar,

    sıkarlar.

    - Suyunu da böyle içerler,

    İçerler.

    Burada da çamaşırın yıkanması ve suyunun serpilmesi taklit edilir. Suyu serp*me taklidi yapılırken halka daralır, Çocuklar içe iyice yaklaşırlar.

    Sonra limonun sıkılması taklidi yapılır uzaklaşır, dönmeye devam edilir. Suyunun içilmesi taklidi bittikten sonra Tekrar el ele tutar baştaki gibi oyunun sözleri yine*lenir.



    10 - KALK DERSEM KALKAR BÜZÜL DERSEM BÜZÜLÜR



    Oyun oynayacak çocuklar el ele tutup halka olular Hep bir ağızdan hem kendi etraflarında döner hem de şu tekerlemeyi söylerler:

    - Benim bir alım var

    Otur dese oturur

    El ele tutanların tümü otururlar

    - Kalk dersem kalkar

    Oturan çocuklar bu kez kalkarlar.

    -Benim bir atım var

    Büzül dersem büzülür

    Oyundaki çocuklar birbirlerine iyice sokulup bu kez büzülürler.

    - Süzül dersem süzülür

    Dedikleri zaman yavaş yavaş açılır tekrar eski hallerine dönerler.

    -Aslan geliyor

    Kaplan geliyor

    Derken kuvvetli ve sert adımlarla yere vurarak dönerler.

    - Çekilin yoldan

    - “Hiiişşşt……

    Çekilin yoldan bir nevi işaret "Hişşt" dendiği zaman hepsi bir anda ellerini bırakır, yere otururlar. Oyun böylece tekrar edilir.



    11 - TAVŞAN KAÇ TAZI TUT ;



    Tavşan kaç tazı tut oyunu oynayacak çocuklar hep bir araya gelirler. Önce ebe olacak birim seçmeleri İçin sayışırlar. Altta kalan ebe olur.

    Diğer çocuklar halka şeklinde ol ele tutup daire olurlar. Sonra ellerini bırakıp yere çömelirler.

    Ebe olan çocuk eline mendili alıp halkanın etrafında dönmeye başlar. Birinin arkasına mendili yavaşça kor. Tekrar dönmeğe devam ederler.

    Ebenin mendili arkasına koyduğunu gören diğer oyuncular kimi koyduklarını söylemeden hep bir ağızdan şu tekerlemeyi söyler el çırparlar.

    - Şu derede tavşan uyuyor

    Tavşan tavşana

    Bana baksana

    Yakışmıyor bu sana

    Tavşan kaç tazı tut

    Tavşan kaç tazı tut.,.

    Arkasına mendil atılan oyuncu ebenin arkasından koşup yakalamağa çalışır . Eğer yakalayabilirse tazı olmaz, Tutamazsa ebe tazı olur, oyun yinelenir. Bazen oyun tekerlemesinin birinci mısrası:

    - Şu hendekle Bir tavşan uykuda

    Tavşan Tavşana

    Tavsana …

    olarak da söylenir.



    12 - SEKE SEKE BEN GELDİM :



    Oyun oynamak için çocuklar toplanırlar. Aralarında ya çöp tutarlar ya da yada sayışarak bir kişi kalıncaya kadar devam ederler. Bir kişi kalınca diğerleri ayrılır karşıya geçerler, otururlar. Karşıda kümelenip oturanların başında bir kişi de ayakta bekler.

    İlk seçilip kalan çocuk tek ayak üstünde sökerek oturan çocukların başında bekleyene,

    - Seke seke ben geldim. Der ötekisi de:

    - Neye geldin?

    - Bir avuç tuz’a geldim

    - Bir avuç tuzum yok,

    Ama kavun karpuzum var.

    Buyur seç….

    Başlar teker teker oturanların kafasını sıkar, eller, sağa sola çevirir karpuzmuş gibi iyice kontrol eder. Sonunda:

    -Bunu seçtim der...

    Böylece seçe seçe seçe sonunda bir kişi kalınca o karpuzcu olur oyun böyle devam eder



    13-KUTU KUTU PENSE:

    Bu oyunu oynayacak çocuklar hep bir araya gelir el eler tutarlar.Oyunda bir yönetici ile birlikte diğer çocuklar da hep bir ağızdan el ele tuttukları halkada hem dönerler hem de şu tekerlemeyi söylerler



    Kutu kutu pense

    Elmayı yense

    Ayşe Hanım

    Arkasını dönse



    Bütün oyuncular ellerini bırakır halkayı bozmadan arkalarını dönerler. Bu kez hep birlikte hem döner hem de:



    Kutu kutu pense

    Elmayı yense

    Ayşe Hanım

    Gözünü yumsa

    Herkes güzünü yumar, sırasını bozmadan halkada dönerler

    Kutu kulu pense

    Elmayı yense

    Ayşe Hanım

    Önünü dönse

    Oyuncular halkada verilen komutu yerine getirdikten sonra bu kez:

    Kutu kutu pense

    Elmayı yense

    Ayşe hanım

    Yere çömelse..

    Halkadaki el ele tutan oyuncular yere çömelir. Oyundaki yöneticinin verdiği komutla mutla birlikte oyuncular hareket ederler. Tekerlemenin son dizesi komuttur. Diğer üç dizeyi yönetici ile birlikte diğer oyuncular da bir ağızdan söylerler.



    NOT: Elmayı yense dizesini yörede söylendiği biçimde aldık,

    alıntı

  • #8
    mavibulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Aralık.2009
    Mesajlar
    1,644
    @mavibulut







    Karaman Kültürel Yöresel Oyunları

    1)ÇOCUK OYUNLARI:

    MENDİL KAPMACA:İki gurup halinde oynanır. Ortaya bir mendil konur ve gruplar eşit uzaklıkta ikiye ayrılır.Ortada ,oyunu yöneten (ebe) kişinin işareti ile gruplar , mendili öncelikle , kapıp eşlerine getirmeye çalışırlar.Mendili kapan, eşlerine zamanında yetişemezse,diğer gurup tarafından döğülür ve karşı gurubun adamı olur. Yenen grup, yenilen gurubun sırtına binerek, önceden belirlenen yerde tur atar. ZAMBIR VE BÜVE AVI:Çocuklar bir bez parçasını çamurlayıp, daha çok su kenarlarında dolaşan zambır ve eşek arısı üzerine atarak yakalarlar. Yakaladıklarının beline ince bir ip bağlayıp iğnesini çekerler .Bazen de,ipin ucunda bağlı arıyı, büve yuvalarını içine salarlar.Kimin arısı büveyi önce çıkarırsa iddiayı o kazanmış olur.

    AŞŞIK:Koyunlardan çıkarılan aşşık kemikleri ile oynanır.Büyük aşşıklar enek olarak seçilir.Ortası oyulur,ağır olması ve hedefi iyi vurması için oyulan yerlere kurşun akıtılır.Pütürlü bir taşa sürtülerek inceltilir,bazen de boyanır.

    OYNANIŞI:Oyuncular aşşıkları yan yana dizerler.Ebe eneğini karşıya atar, diğer oyuncular da atarlar.Eneği en uzakta olan, karşıda dizili aşşıklara ilk atma hakkına sahiptir. “Döğdük eneğimin aşşığına”diyerek eneğini atar.Aşşıklar vurulursa, daha önce tesbit edilen uzaklığa kadar gitmesi gereklidir.Karşıya atılan enek dik durursa buna “Mir durdu” denilir. Mir durmayı başaran oyuncu, eneği ne kadar uzaklıkta olursa olsun, dizili aşşıklara ilk atış yapma hakkına sahiptir. Oyun böyle sürüp giderken , daha büyük çocuklar, oyunda dizili aşşıkları alıp kaçarlar.Buna “çörleme” denilir.

    BİLLİ:Billi 10-15 cm. uzunluğunda bir ağaç parçasıdır.60-70 cm. uzunluğundaki düzgün bir dal parçasının yardımıyla oynanır.

    Billi oyunu üç çeşittir:

    I) Düz billi 2)Yan billi 3)Gömmeli billi

    DÜZ BİLLİ: Karşılıklı iki kişi tarafından oynanır.Küçük bir çukur kazılır, billi, bu çukurun üzerine konur.Billinin her iki ucu kalem gibi açılır.Oyuncu, sopanın ucuna sokup, billiyi mümkün olduğu kadar uzağa fırlatmaya çalışır.Karşıdaki oyuncu billiyi düştüğü yerden alır.Billiyi ya çukura, ya da çukurun etrafına kazılmış dairenin içine atması gereklidir.Billi çukurun uzağına düşerse,billiyi atan oyuncu,billinin kenarına vurur.Bu vurma esnasında şu tekerlemeyi söyler:Gınifi,gındalifi, hazıra hök, çamura çök.Bu işlemi, ve tekerlemeyi üç defa söyler.Billiyi ne kadar uzaklaştırdı ise, çukurla billi arasını, elindeki sopanın uzunluğu ile ölçer. En fazla sayı alan oyunu kazanır.Eğer karşı oyuncu, billi atanın billisini havada kaparsa , onun bütün sayıların alır.



    YAN BİLLİ: İki gurup halinde oynanır. Çukurun üzerindeki billiye, oyuncu sopa ile vurur.Üç kere ıskalarsa onun yerine kendi grubundaki diğer bir oyuncu geçer.Karşı oyuncunun, billiyi düştüğü yerden alıp, atarak ,billi çukuruna ya da çukurun kenarına çizilmiş daireye sokması gerekir.Billiyi atan oyuncunun da, atılan billiyi elindeki değnekle havada karşılayıp mümkün olduğu kadar uzağa fırlatması gereklidir.Billi ile çukur arasındaki uzaklık , sopanını uzunluğu ile ölçülür.10,1000,150 gibi rakamlar belirgin rakamlardır.Mesela :Yüzellim sandıkta denildiği zaman bu sayı 162 demektir.Bir tarafın oyuncuları yanıp bitince, diğer grup ebe olur.Düz billide olduğu gibi,billi havada kapılırsa hem yer değiştirir, hem de grubun aldığı bütün sayılar sıfıra inmiş olur. Bazen de , ebe grubunun uzaklaştırdığı billiyi rakip oyuncu çukurla billi arasını üç adım atmak suretiyle alırsa oyunu kazanmış olur.

    GÖMMELİ BİLLİ: Oyuncular birer daire çizerek ortalarında dururlar.Bir kişi ebe olur.Ebe içinde ayrı bir daire çizilir.Seçilen oyuncu ebenin attığı billiyi mümkün olduğu kadar uzağa çeker. Diğer oyuncular, ebenin billiyi düştüğü yerden alıp gelme müddeti içerisinde, ebenin çukurunu ellerindeki billi sopalarıyla kazarlar. Ebe, kendi dairesinde geç kalan birinin dairesine billiyi bırakırsa, o kişi ebe olur.çukuru en fazla kazılan kişi oyunu kaybetmiştir.Dolayısıyla kazılan çukur genişletilerek,oyunu kaybeden kişi kendi çukuruna gömülür.

    ÇANAK –ÇÖMLEK:İki grup halinde oynanır.Sokaktan toplanan,ortalama avuç içi kadar büyüklükteki çanak çömlek parçaları ebe seçilen gurup tarafından üst üste konur. Diğer gurup da belirlenen aralıktan ellerindeki bir top vasıtasıyla üst üste yığılmış bu çanak çömlek parçalarını vurmaya çalışır.Vuramazsa, ebe değişikliği olur.Çanakları topla yıkan grup,hemen koşup, yıkılmaması şartıyla etrafa dağılan çanak çömlek parçalarını üst üste koymaya çalışır. Ebe gurup çanakları yıkan topu en kısa mesafede yakalayıp, çanakları üst üste koymaya çalışanları vurması gereklidir.Birinci gurup vurulmadan çanakları üst üste koymayı başarırsa, bir oyun kazınmış olur.

    MANEVERA:Bilhassa yaz mevsimi gecelerinde oynanan bir oyundur.Oyun,çeviklik ve gözü açıklık gerektirir.Ebe grubunun seçimi için, iki tarafı düz bir taşın bir yüzüne tükürür.Taş atlır kuru tarafı bulan kazanır,diğer taraf ebe olmuş sayılır.Ebe olan grup, saklanan gurup, zaman zaman ıslık çalarak yerini ebe guruba belli etmeye çalışır.daha sonra ise, yerlerini değiştirerek başka yere saklanırlar.Saklanan guruptan bir kişi bulunca diğer gurup üyeleri bulunmuş sayılır.Böylece diğer gurup saklanma hakkına sahip olur.

    Bu oyun, bazı tatsız ve yorucu şakaları da bünyesinde taşır.

    Öyle ki saklanan gurup,ebe gurubunun sahtekarlığı neticesinde aranmazlar bir gece byu boşuna ebelerin kendilerini bulmalarını beklerler.

    Geçmiş devirlerde böyle bir oyun sırasırda, iki saatlik köylerinden saklanmak için Karaman’a kadar gelen bir gurup, sabaha kadar bu yerde kalarak , ertesi gün köye haber gönderip, ebe gurubunun kendilerini mutlaka bulmasını, yoksa oyunu bozup köye geri döneceklerini bildirmelerine sebep olmuştur.

    PANCARIM SÖKME:Oyun oynayacak çocuklar arka arkaya sıraların ve birbirlerinin bellerinden sıkıca tutarlar.Ebe olan çocuk, en arka sıradaki çocuğun elini, diğerinin belinden çekmeye uğraşır ve bu oyun , en son çocuğa kadar sürüp gider.
    ALINTIDIR...

  • #9
    mavibulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Aralık.2009
    Mesajlar
    1,644
    @mavibulut







    SİTEMİZDEN BİR ÖRNEK LİNKİ TIKLAYINIZ....
    https://www.onceokuloncesi.com/ad-ya....html?p=390793

    BULABİLDİKLERİM BUNLAR UMARIM YARDIMCI OLUR.

  • #10
    mavibulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Aralık.2009
    Mesajlar
    1,644
    @mavibulut







    Alıntı morcin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    çoook teşekkür ederim çok işime yarayacak =)
    rica ederim,işinize yaramasına sevindim

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. OYUN ALBÜMÜ
      Konu Sahibi seymanurr Forum BİLMECELER
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 03.Mayıs.2016, 20:40
    2. oyun albümü, oyun arşivi 270sayfa karışık oyun
      Konu Sahibi bostanici Forum OYUN HAREKET ETKİNLİKLERİ
      Cevap: 33
      Son Mesaj : 22.Nisan.2014, 22:09
    3. oyun albümü
      Konu Sahibi melankolia Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 02.Mart.2013, 13:33
    4. oyun albümü
      Konu Sahibi songül21 Forum OYUN HAREKET ETKİNLİKLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 12.Mart.2012, 17:46
    5. OYUN ALBÜMÜ
      Konu Sahibi tazmanya Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 15
      Son Mesaj : 04.Ağustos.2011, 16:50

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş