Zihinsel Yetersizlik Nedir?

Her anne baba, bir çocukları olacağını öğrendikleri andan itibaren büyük heyecanlar yaşarlar. Kendi çocuğunun en mükemmel çocuk olacağını düşünmek ve hayal etmek, ebeveyn olmanın arifesindeki çiftler için çok normal, anlaşılır bir durumdur. Bebek anne karnında büyürken, anne baba adayları doğacak çocuklarıyla ilgili hayaller kurarlar, nasıl görüneceği, nasıl konuşacağı, hangi mesleği seçeceği konusunda düşünülebilecek en güzel şeyleri çocukları için istemeye başlarlar.



Ancak işler her zaman düşündüğümüz gibi gitmez ve çocuğumuz dünyaya geldikten bir süre sonra gelişiminin olması gerektiği gibi ilerlemediğini, bir takım şeylerin ters gittiğini fark edebiliriz. İşte kabullenilmesi ve baş edilmesi başlangıçta çok zor gelen bir durumla karşı karşıya kaldığımız andır, çocuğumuzun zihinsel yetersizliği olduğunu öğrenmek.



Sorgulamaların, ebeveynlerin birbirlerini suçlamalarının ya da talihsizliğe isyan etmenin soruna bir faydası olmayacaktır; bir an önce yapılması gereken, durumun ne olduğunu en iyi şekilde öğrenmek ve çocuğumuz için neleri yapmanın fayda getireceğini bilmektir.



Zihinsel yetersizlik, tanım olarak doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrasında yaşanan bir takım problemlerden kaynaklı çocuğun zihinsel gelişiminin yaşıtlarının gerisinde seyretmesi olarak açıklanabilir. Bu yetersizlik durumu, hafif, orta ve ağır olarak derecelendirilir.



Zihinsel Yetersizliğin Nedenleri Nelerdir?

Akraba evliliği,

Genetik problemler,

Doğum öncesinde kullanılan ilaçlar,

Hamilelikte kötü beslenme,

Hamilelikte geçirilen rahatsızlıklar,

Doğumda yaşanan problemler,

Doğum sonrasında kötü beslenme,

Havale, ateşli hastalık, zehirlenme, düşme gibi problemlerin zihinsel yetersizliğe neden olabileceği bilinmektedir.



Zihinsel Yetersizlik Anlaşıldığında…

Zihinsel yetersizliğin anlaşılması, doğumu izleyen ilk aylarda mümkün olabileceği gibi, okul çağına gelene kadar fark edilemeyebilir. Önemli olan, sorunu fark ettikten hemen sonra harekete geçerek zihinsel yetersizliği olan çocuk için gereken ne ise yapılmasıdır.



Neler Yapılmalıdır?

Öncelikle sorun fark edildikten sonra vakit kaybetmeden uzmanlara başvurmak gerekmektedir. Bu uzmanlara hastanelerin nöroloji ve çocuk psikiyatrisi bölümlerinde ulaşılabileceği gibi, çocuk okul çağında ise okulun rehberlik servisinden yardım alınarak, uygun birimlere başvurulabilir.



Sorunun tespitinden sonra zihinsel yetersizliği olan çocuğa nasıl yardımcı olunacağının yolları da ortaya çıkacaktır.



Bu yollardan günümüzde Türkiye’de en yaygın uygulanmakta olanı özel eğitim ile çocuğun ihtiyaçları ve öğrenme kapasitesine göre eğitim almaya başlamaktadır. Ülkemizde devletin tam desteği ile özel eğitim kurumlarında zihinsel ve fiziksel yetersizlikleri olan çocuklarımız ücretsiz olarak ihtiyaçları olduğu sürece eğitim alabilmektedirler. Aileler gerekli yasal işlemlerin gerçekleşmesinin ardından bu özel eğitim kurumlarından birinde çocuklarının eğitimine başlayabilirler.



Burada da uygulanacak gelişimsel ve psikolojik ölçümler sonucunda çocuğun ihtiyaçları ve performansı doğrultusunda bir eğitim programı hazırlanır. Hazırlanan eğitim programı hakkında aileye bilgi verilerek çalışmalar başlatılır. Bu çalışmalar, akademik becerilerini, günlük hayata uyum becerilerini ve öz bakım becerilerini geliştirmeye yönelik oluşturulur.



Özel Eğitimde Ailenin Rolü Nedir?

Zihinsel yetersizliği olan çocukların ebeveyni, kardeşi ya da yakın akrabası olmak, çoğunlukla sıkıntılı ve zaman zaman psikolojik problemlere yol açabilen bir durumdur. Öncelikle tüm aile, bu beklenmeyen durumu anlamak ve sindirmek için çaba harcamalı, gerektiğinde profesyonel destek almalıdır. İkinci adım olarak anne babalar, çocuklarının eğitiminin, devam edilen özel eğitim kurumunda verilen derslerle sınırlı olmaması gerektiğini bilmeli, asıl ivmenin evde birlikte yapacakları pekiştirme çalışmalarıyla mümkün olacağının farkında olmalıdır. Bununla birlikte okuldaki ve özel eğitim kurumundaki öğretmenleri ve ilgili uzmanlarla birlikte çalışmak, sürekli irtibat halinde olup gelişmeyi birlikte izlemek büyük önem taşımaktadır.



Herkesin sorumluluğunu bilmesi ve eksiksiz yerine getirmesi ile zihinsel yetersizliği olan çocuktan gelişme beklemek mümkün olacaktır.


.alıntıdır.