Paul Éluard Kimdir?

1. Yaşamı

Fransız şiirinin en önemli isimlerinden Paul Éluard, 14 Aralık 1985 tarihinde Fransa- Sanit Danies’de dünyaya gelmiştir. Asıl adı “Eguéne Grindel” olan Éluard, Dadaizm’in ve Sürrealizm’in en önemli şairlerindendir.

Çocukluk döneminin bir kısmını Saint Danies’de geçiren Éluard, on iki yaşında Paris’e yerleşerek Ecole Cobbert’e kaydolur. Verem hastalığına yakalanan Éluard, 1912 yılında İsviçre- Davos’ta bir sanatoryuma yerleşir. Burada Éluard, akciğerlerinden tedavi görürken Rus bir bayanla tanışır ve bir evlilik gerçekleştirir. Bir yıl bu sanatoryumda tedavi gördükten sonra Éluard, iyileşir ve taburcu olur. Daha sonra Fransız şair, 1. Dünya Savaşı’nın çıkması ile cephede çeşitli görevler alır. Uzun bir müddet cephede kalan Éluard, savaşı her açıdan görmüştür ve yaşadıkları onun ruhunda derin izleri bırakmıştır. Nitekim Fransız şair, savaş ve savaşın yarattığı yaraları yapıtlarında da kaleme almıştır. Bu yıllarda “”Ödev ve Tasa””, “”Barış İçin Şiirler”” adlı kitaplarını yayımlamıştır. Her iki kitapta da yer alan şiirleri, Jean Paulhan tarafından fark edilmiştir. O sıralar bir dergide müdürlük yapan Pulhan, Éluard’a ulaşmış ve onu önemli şairler ile tanıştırmıştır. Bu tanışmalar Éluard’ın edebi dünyasını büyük oranda etkilemiştir.


Pulhan’ın müdürlüğünü yaptığı dergide şiirlerini yayımlayan Éluard, edebiyat otoritelerini en önemli isimlerinden Louis Aragon ve André Breton ile tanışır. Sürrealizm akımının önemli temsilcileri arasında sayılan Aragon, Breton ve Éluard’ın yolları bir süre sonra politik farklılıklardan dolayı ayrılır. Éluard, yazdığı Dadaist şiirleri yayımlamaya devam ederken ilk evliliğini nihayete erdirerek Maria Benz adlı bir bayan ile evlenir. Sanat yaşamını yanı sıra politik duruşuyla da kendisini tamamlayan Éluard, 1926 yılında Fransız Komünist Partisi’ne üye olur. Ancak bu üyelik ancak 1933 yılına kadar sürecektir. Söz konusu tarihte Fransız şair, partisinden ihraç edilir. 1936 yılında İspanya İç Savaşı’na katılarak Cumhuriyetçileri destekleyen Éluard, kurucularında biri oluğu Sürrealist akımdan ayrılır. Daha sonra cereyan eden 2. Dünya Savaşı ile Éluard, askere çağrılır ve Fransız direniş hareketinde ciddi bir mücadeleye imza atar. Bu mücadele neticesinde Éluard, yazığı şiirlerle de ününü duyurmaya başlamıştır. Söz konusu günlerde yazdığı şiirlerde büyük bir biçimde özgürlük, hürriyet naraları atan Paul Éluard’ın “Özgürlük “ adlı şiiri günümüzde de bestelenmiş ve dile getirilmiştir. Büyük bir şair ve ülkesi için önemli bir direnişçi olan Paul Éluard, 1952 yılında kalp krizi geçirerek yaşama veda etmiştir.

2. Edebi Kişiliği

Paul Éluard, hem Dada akım hem de kurucuları arasında yer aldığı ancak daha sonra ayrıldığı Gerçeküstü akımın özellikleri ile birçok şiir kaleme almıştır. Birbirine paralel bu iki akımın dışında Éluard, büyük bir şair duyarlılığıyla özgürlüğü, savaşı ve bunun yanı sıra farklı bir lirizm ile aşkı işlediği şiirleri de imza atmıştır. Yalın bir şiir anlayışı ile kalemin kullanan Éluard, çok yönlü bir şair olarak gerek yaşadığı çağın gerekse bu çağın önemli şiir adamları olarak sayılmaktadır. Hümanist bir duyguyu rahatça şiirlerine aşılayan, ardından gelen birçok önemli şairin şiir görüşünü de etkilemeyi başarmıştır.

3. Eserleri

• *Görev ve Kavga
• *Barış İçin Şiirler
• *Acının Başkenti
• *Ölmemekten Ölmek
• *Dolambaçsız Yaşam
• *Gala’ya Mektuplar
• *Halk Gülü
• *Lekesiz Döllenme
• *Yaşamın Gerekleri ve Düşlerin Sonuçları
• *Aşk
• *Siyasi Şiirler
• *Alman Bululması
• *Kesintisiz Şiir

• Paul Éluard’ın 2. Dünya Savaşı sırasında bulunduğu direniş hareketi içinde yazdığı “Özgürlük-Hürriyet” adlı şiiri, Zülfü Livaneli tarafından bestelenmiştir.


Yazar: Canan Yıldırım