Oğuz Atay Kimdir?

Oğuz Atay; 1934 yılında dünyaya gözlerini açmıştır. Hayatı boyunca cumhuriyet dönemi roman ve hikaye yazarlığı yapmıştır. Öğrenimini İTÜ İnşaat fakültesinde tamamlamıştır. Öğrenimi sonrasında İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır.

Yazmış olduğu ve herkesin de sevmiş olduğu “Tutunamayanlar” adlı eseri TRT Sanat Ödülleri yarışmasında ödül kazanmıştır. Daha sonra yazmış olduğu “Günlük” adlı eserinde dünya üzerindeki toplumla, entellektüeller arasındaki çatışmayı ele almıştır. Bu eserinde birçok siteme de denk gelebiliriz. Oğuz Atay yazdığı tüm eserlerinde, karakterlere hep iki seçim arasında bırakılmayı benimsetmiştir. Romanlarındaki karakterler, hep arafta kalmış portresini yansıtmıştır. Halkımız Oğuz Atay’ı “Tutunamayanlar” adlı eseri ile sevmiştir. Zaten Oğuz Atay’ı Oğuz Atay yapan bu eserdir.


Tutunamayanlar’ın devam niteliğinde olan bir kitap daha basmıştır. Bu eser “Tehlikeli Oyunlar”‘dır. Tehlikeli Oyunlar hem biçim hem de ele aldığı konu bakımında Tutunamayanlar kadar güzel bir kitaptır. Üstelik Tutunamayanlar’da ki dağınık olay örgüsü bu romanında daha derli toplu şekilde oluşturulmuştur. Ancak nedense bu eser Tutunamayanlar yanında hep sönük kaldı. Oğuz Atay bir de Türkiye’nin Psikolojisini çıkarmak istiyordu ancak bunu başaramadan hayata gözlerini yumdu. Yıl 1977’yi gösteriyordu.

Oğuz Atay hep yaşamı alaya almaktan hoşlanırdı. İlk zamanlarda yayınladıkları kitaplar pek ilgi görmese bile daha sonra her insanın okumasa bile kütüphanesinde yer aldığı eserleri bulundu.

Yazar: Zafer Kaplan