Charles Bukowski Kimdir?

1. Yaşamı

Amerikalı şair ve yazar Charles Bukowski, 15 Ağustos 1920 tarihinde Almanya- Andernach şehrinde dünyaya gelmiştir. Ancak doğumundan birkaç yıl sonra aile ABD- Los Angeles’a taşınır. Bukowski, çocukluk döneminde zor günler geçirmiştir. Bukowski, henüz çok küçük yaşlardayken babasından daimi bir şiddet görmüş ve bu durum onu fizyolojik ve özellikle de psikolojik açıdan ziyadesiyle etkilemiştir. Bukowski, bu yıllarda bir çocuktan beklenmeyecek bazı hareketlerde bulunmuştur.


Bukowski, ilk eğitim yıllarının ve zor bir çocukluk döneminin ardından Los Angeles Şehir Üniversitesi’ne kaydolmuştur. Bu yıllarda Bukowski, birçok yazı kaleme alır ve bu yazıları çeşitli mecralara gönderir ancak yazılar kabul görmez. Bu durum çok da uzun sürmez ve nihayetinde bir öyküsü “Aftermath of Lenghty Rejection Slip” adındaki bir dergide yayımlanır. Ardından bir öyküsü daha yayımlanır ancak sonrası gelmez. Öykülerinin geri gelmesi Bukowski, için kötü bir deneyimler silsilesi haline gelir ve yazı yazmaya uzun bir müddet ara verir. Bukowski, avare bir yaşam biçimini kendine seçmiş ve çeşitli işlerde çalışmıştır. Yerleşik bir düzen yerine düzensiz bir biçimde yaşamını sürdürür. Bu yaşam biçiminden dolayı Bukowski, zaman zaman tutuklanmış ve çeşitli baskılar görmüştür. Alkol tüketimini de arttıran usta yazar ve şair, bir gün aşırı alkol tüketiminden dolayı hastaneye kaldırılır ve hastaneden çıktıktan sonra daha düzenli bir yaşam kurmaya dalalet eder. İlk şiirin bu zamanlarda yazan Bukowski, 1957 yılında bir evlilik yapar ancak bu evlilik yaklaşık iki yıl sürer.

Bukowski daha önce de çalıştığı ABD Posta İdaresi’ndeki görevine dönüş yapar. Bir süre burada çalışır ancak birkaç yıl sonra bir yayınevi tarafından iş teklifi alır ve söz konusu posta idaresindeki görevinden ayrılır. Yazarlık yolunu seçen Bukowski, postanedeki işinden sonra Postane adındaki ilk romanını bitirir. Daha sonra Charles Bukowski, Linda Lee Beighle ile tanışır ve 1985 yılında evlenir. Yaşamının son yıllarını San Pedro’da yaşanan Bukowski, burada pul romanını tamamlar ve 9 Mart 1994 tarihinde lösemiden yaşama veda eder.

2. Edebi Yaşamı

Charles Bukowski, 73 yıllık yaşamında oldukça fazla eser kaleme almıştır. İlginç kişiliği, üslubu ve yazığı konular neticesinde Bukowski, Amerikan Edebiyatı’na farklı bir soluk getirmesinin yanı sıra edebiyat dünyasında müthiş bir heyecan uyandırmıştır. Bukowski, eserlerinde kendi yaşam biçimi ile paralel birçok konuya değinmiştir. Bunun yanı sıra şiirlerini dikkat çeken, farklı bir tarz ile kaleme almıştır. ABD’de “Yeraltı” olarak tabir edilen edebiyatın en sağlam örnekleri Bukowski, tarafından yazılmıştır. Bukowski’nin eserlerini en belirgin özelliği sokak dilinin kullanılmasıdır. Yaşam biçiminin de etkisi ile yaşamını sokaklarda yaşayan bir şair ve yazarın bu jargondan beslenmesi son derece doğaldır. Yeraltı edebiyatının bir özelliği olan anti-kahraman yaratma hadisesi Bukowski’de de görülmektedir. Bukowski, bazı eserlerini Henry Chinaski adıyla imzalamıştır.

3. Bazı Eserleri
• Sevimli Bir Aşk Hikâyesi
• Güneşe Uzan
• Ölüler Böyle Sever
• En Kısa Andır Mucize
• Ekmek Arası
• Pis Moruğun Notları
• Gülün Gölgesinde
• Postane
• Kadınlar
• Kimse Bilmez Ne Çektiğimi
• Pulp
• En İyi Adamlar Yalnız İken Güçlüdür

*Şimdi

on yılları uçurup
yaşlılığa doğru kayarken
gerçekten kötü
tek bir kişi bile tanımadan
gerçekten olağanüstü
tek bir kişi bile tanımadan
gerçekten iyi
tek bir kişi bile tanımadan

kayarken yaşlılığa on yılları

uçurup en kötüsü sabahlar

• Charles Bukowski’nin “Kapalı Bir Kapıdır Cehennem” adlı kitabından “Şimdi” şiiri. Bukowski’nin şiirlerini dilimize Avi Pardo aktarmıştır.


Yazar: Canan Yıldırım