İSTEKLERİMİ BELİRTMEK İÇİN SÖZEL İFADELERİ EL HAREKETLERİYLE BİRLİKTE KULLANIYORUM.

Etkinlik Önerileri:


  • Oyun zamanı, çocuğun top oynamak gibi eğlendiği bir oyunu seçmesine izin verin. Çocuk “top” derse siz “Kim topu istiyor?” diye sorun. Çocuğu gösterin ve “top” deyin. Siz topu çocuğa atmadan önce, çocuğun kendine işaret etmesini ve “top” demesini bekleyin. Eğer zorlanırsa, kendisini göstermesi için yardım edin ve “top” diyerek topu ona atın. Ne yapması gerektiğini bildikten sonra, topu atmadan önce, söylemesini ve işaret etmesini bekleyin, gerekirse tekrar gösterin.



  • Oyun zamanı çiftlik veya evcilik evi gibi küçük, düzenlenebilen oyuncaklar kullanın. Çiftliği veya evi kurması için çocuğa yardım edin, fakat bir kısım hayvan, insan, eşyaları v.s, bir kenara ayrın. Çiftliğe veya eve bir iki şeyi yerleştirdikten sonra, sizde daha fazla nesnenin olduğunu gösterin. Elini uzatırsa “Ne istiyorsun?” diye sorun. Bir nesnenin adını eğer söyleyemezse siz söyleyin ve nesneyi göstererek kendi adını veya “bana” demesini sağlayın. Kendini veya sizi göstermesine ve nesnenin adını söylemesine izin verin. Ayrıca, çocuk nesnenin adını söyleyip nereye koymak istediğini gösterebilir veya nesneyi gösterip nereye koymak istediğini söyleyebilir.



  • Çocuk ihtiyaçlarını belirtmek için kelimeleri ve hareketleri nasıl kullanacağını anladığı
    zaman onu günlük ihtiyaçları için de aynı şeyi yapmaya teşvik edin. Dışarıya çıkmak veya bir kurabiye, içecek, sevdiği oyuncağı istemek gibi durumlar çocuğun isteklerini belirtmek için kelime ve hareketi bir arada kullanmasını sağlayan fırsatlardır.