Çocuğunuzun Gelişimini Basit Bir Yolla Takip Edin


Çocuğunuz her geçen gün hızla büyüyor, onun sağlıklı, gereksinimleri tam bir şekilde büyüp büyümediğini takip etmek ve onun gelişimi için gereken yerde gereken müdahaleyi yapmak size düşen en görevlerden biri. Eminiz ki siz de bu konuya olabildiğince hassas yaklaşıp çocuğunuzun gelişimini yakından takip ediyorsunuzdur.

Uzmanlar için de ailenin çocuğun gelişimini takip edici rolü çok öenmli. Çünkü anne-babalar çocuklarla birebir ilişkiyi en kuvvetli şekilde kurabilen yegane bireyler. Çocuğun gelişiminde karşılaşılabilecek en ufak aksama bile çocuğunu iyi bir şekilde gözlemleyen anne baba için sorun olmayacak ve hemen tespit edilebilecektir.

Ancak çocukların gelişimsel takipleri ile ilgilenen birçok uzman ailelerin sadece çocukların fiziksel gelişimleri ile ilgilendiklerini ortaya çıkarmış. Ailelerle yapılan anket ve röportajların sonunda çoğu ailenin kendi çocuğunu sadece fiziksel gelişim yönünden takip ettiğini tespit eden uzmanlar bunun sağlıklı bir gelişim için yeterli olmadığını da önemle vurguluyor.

Fiziksel gelişimin neden bu kadar önemli olduğunu ve ailelerin neden bu konuda diğer alanlara göre daha bilinçli hareket ettiğini sorgulayan uzmanlar ise bu sorunun cevabını şöyle veriyor; “ aileler fiziksel gelişimi takip etmekte zorlanmıyor çünkü oluşabilecek herhangi bir problemi gözle farkedebiliyorlar ayrıca küçük yaşlardaki çocuklarda duygusal ya da psikolojik problemlerin ortaya çıkabileceğini tahmin edemiyorlar, bu nedenle bu alanlarda çocuğu takip etmeyi düşünmüyorlar.”

Ama biliyoruz ki çocuk dört ana gelişim evresinde de (fiziksel, zihinsel, duygusal gelişim ve dil gelişimi) sağlıklı bir ilerleme gösterirse ancak gelişimini her yönüyle tamamlayabilir. Bu nedenle çocukları farklı gelişim alanlarında takip etmek çok önemli.

Farklı gelişim alanlarını farklı metodlarla evde siz de takip edebilirsiniz. Bu gelişim alanlarını takip ederken dikkat etmeniz gereken bazı ip uçları...

Neler Yapabilirsiniz?

● Çocuğunuzun dil gelişimini takip etmek için onun konuşmalarını, söylediği şarkıları ve ezberlediği şiirleri ses kayıtları şeklinde saklayabilirsiniz. Sakladığınız ses kayıtlarını belirli aralıklarla dinleyerek çocuğunuzun nasıl bir geliş sergilediğini anlayabilirsiniz. Şüphelendiğinizs bir noktayı bir uzmanla paylaşırken de sorunu bu kayıtlar vasıtasıyla karşınızdaki uzmana daha kolay bir şekilde anlatabilirsiniz.

● Çocuğunuzun yaptığı resimleri saklayın, böylece çocuğunuzun hem fiziksel gelişiminin (el-göz kordinasyonunun) hem de zihinsel gelişiminin(yaratıcılık) zamanla onun resimlerine nasıl yansıdığını gözlemleyebilirsiniz.

● Resimler ayrıca bir bireyin sahip olduğu psikolojik durumu en iyi aktaran kaynaklardır. Bu nedenle resimleri dikkatli incelersek çocukların o anki ruh hallerini de anlama şansına sahip oluruz.
alıntı