Çocuğunuzla İletişim Kurun!


Yazılı ve görsel basını son bir haftadır takip ediyorsanız görüyorsunuzdur ki çocuklar günümüzde farklı yaşam tarzlarına özeniyor ve bu yaşam tarzları onları geri dönüşü olmayan hatalara sürüklüyor. Çocukların kendilerini farklı sosyal ortamlara kabul ettirme çabaları ve bu uğurda çeşitli yanlışlar yapmaları elbette konuyla ilgilenen uzmanların dikkatinden kaçmıyor ve onları bu durumun nedenlerini araştırmaya yöneltiyor.

Ergenlik dönemi ile ilgilenen birçok uzman, çocukların kendilerini en çok ergenliğe geçiş döneminde yalnız hissettiklerini belirtiyor ve yine bu alanda çalışan araştırmacılar da çocukların bu tip yanlışlara sürüklenmelerinde ailelerin çok önemli bir rolü olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü bulunduğu sosyal ortamlarda yalnızlık hissine kapılan çocuk kendini o ortamlardan çekmeye ve içine kapanmaya başlıyor, bu dönemde ailesinden de destek alamayan çocuk kendini iyice yalnız hissediyor ve çözümü farklı yerlerde ve farklı şeylerle aramaya başlıyor.

Elbette hiçbir aile çocuğunun böyle bir çaresizliğe sürüklenmesini görmek istemez. Peki çocuğunuzun kendini yalnızlık hissine kaptırmasını engellemek için neler yapabilirsiniz? Uzmanlara göre ailenin çocuklarına yapabileceği en büyük iyilik onlarla sağlıklı bir biçimde iletişim kurmak olacaktır. Çünkü çocuğu bu duruma sürükleyen en önemli neden kendi etrafında onu anlayan ve dinleyen insanların bulunmadığı kanısına kapılması. Eğer çocuğunuz, sizin onun yanında olduğunuzu düşünürse bu sorunu sizin desteğinizle aşabileceğine inanır ve bu dönemi küçük problemlerle atlatır. Bu nedenle çocuğunuzla iletişim kurmaya özen gösterin.

Çocuğunuzla iletişim kurmaya başlamak için ergenlik dönemini beklemek elbette ki oldukça yanlış bir davranış olacaktır, onu anladığınızı ve dinlediğinizi çocuğunuza çok daha önce belirtmeniz gerekli. Çocuğunuz doğduğu andan itibaren sizinle iletişim kurma çabası içinde olacaktır, böylece siz de ona güvenli ve iletişim dolu bir ortam sunabilmek için onunla doğduğu andan itibaren iletişim kurmalısınız.

Okul öncesi dönem, çocuğunuzun sizin hakkınızdaki fikirlerinin oluştuğu evredir. Bu nedenle çocuğunuza özellikle bu evrede iletişim konusunda vermeniz gereken her türlü mesajı vermeli ve onunla iletişim içinde olduğunuzu ona hissettirmelisiniz.

Peki çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurabilmek için neler yapmanız gerekli biliyor musunuz? İşte bizden size birkaç öneri...

Çocuğunuzla İletişim Kurarken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar:

• Çocuğunuzla konuşurken onun boy hizzasına eğilmeye çalışın.

• Çocuğunzla konuşurken onun gözlerinin içine bakarak göz kontağı kurmaya çalışın. Her zaman etkili olan bu yöntem çocuğunuzun ve sizin güven içinde iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.

• Çocuğunuzla konuşurken televizyon ya da radyo gibi dikkat dağıtan unsurlardan kaçının.

• Çocuğunuzla ilgili her konuda onunla konuşun ve onun fikirlerini öğrenmeye önem verin.

• Çocuğunuzun arkadaşlarını tanımaya ve onlarla iletişim kurmaya çalışın. Çok küçük yaşlarda bile çocuğunuzun arkadaş seçimlerine dikkat etmelisiniz. Çünkü seçtiği arkadaşlar onun nasıl bir ortamda kendini daha rahat hissettiğini bize gösteren unsurlardır.

• Çocuğunuzla beraberken onun yapmasından hoşlanmayacağınız bir davranışı kendiniz yapmayın. Örneğin çocuğunuza yalan söylemeyin, yalan söylemek öğrenilen davranışlardan biridir. Çocuğunuz bu davranışı öğrenerek size yalan söylemeye başlayacaktır.

• Çocuğunuzla konuşurken ses tonunuzu iyi ayarlamaya çalışın. Sizin onu yargıladığınızı düşündüğü anda çocuğunuz sizinle olan iletişimini azaltacaktır.

• Çocuğunuzun fikirlerini başka insanlarla da paylaşarak onun fikirlerine değer verdiğinizi çocuğunuza iletin.
alıntı