ORFF-SCHULWERK NEDİR?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

ORFF-SCHULWERK NEDİR?

  • #1
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU



    ORFF-SCHULWERK NEDİR?





    Orff-Schulwerk'in Temel Görüşleri:

    Dans ve müzik insanın bedensel, ruhsal ve zihinsel gücünün elementer biçimde dışa vurumudur.
    Dil, dans ve müzik çocuğun birbirinden ayırmadığı hareket alanıdır.
    Başlangıçtan beri şarkıya çalgı eşlik eder.
    Kulaktan kulağa geçen veya nota yazımı yapılan müziği veya geleneksel dans formlarını uygularken yaratıcılık katılır.
    Her insan kendini (duygularını) müzik ve hareketle ifade etme potansiyeline sahiptir.

    Orff-Schulwerk'in geliştirilmesi için yıllar içinde çeşitli ülkelerde birçok uzmanın yaptığı çalışmalarda bu fikirlerin ve modellerin yalnız erken eğitimde değil, gençlerin ve yetişkinlerin eğitim sürecinde de kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. Orff-Schulwerk'in sosyal pedagojide ve terapide kullanımı özellikle önem kazanmıştır.


    GUNILD KEETMAN
    CARL ORFF

    Orff-Schulwerk kavramının anlam ve içeriğini doğru ifade edebilecek bir Türkçe karşılık bulma denemesi:
    Giriş Notu
    Aşağıda / ekte okuyacağınız "Orff-Schulwerk'in Türkçe Karşılığı Nedir?" başlıklı makalenin yazarı Katja Ojala Koçak Mozarteum Üniversitesi Orff Enstitüsü mezunudur. 1998 - 2005 yılları arasında Türkiye'de 'Elementer Müzik ve Hareket Eğitimi' konusunda yetişkinler ve çocuklarla birçok çalışma yapmış olan Koçak, Orff Merkezinin ilk müdürüdür. Türkçe bilgisi, konu ile ilgili Türkçe teknik terimleri ve tanımları karşılaştırıp irdeleyecek düzeydedir. Söz konusu yazı Almanca dışındaki dillerde sorun oluşturan 'Schulwerk' tanımının Türkçedeki kullanımını ele almaktadır. Üniversitelerimizde ve diğer eğitim kurumlarında Orff-Schulwerk Elementer Müzik ve Hareket Eğitimi çalışmaları yapan eğitimcilerimizin bu konudaki görüşlerini Orff Merkezi ile paylaşmalarını bekliyoruz.

    Fatoş Auernig
    Orff Merkezi Müdürü


    ORFF-SCHULWERK'in Türkçe Karşılığı Nedir?

    Katja Ojala Koçak
    (Çeviri: Nazan Laslo)

    Terminolojide Karmaşa
    Türkiye'de müzik eğitimi alanında Orff-Schulwerk konusundaki çalışmalar on yıllardır sürmesine rağmen, Orff Merkezi kuruluncaya kadar bu konuda bir literatür oluşmamış ve bilimsel metinlerin çevirileri yapılmamıştır. Bazı araştırmacılar ve bu alanda akademik çalışma yapanlar kendi amaçları doğrultusunda konu kapsamındaki bazı metinleri Türkçeye çevirmiş veya bu işi çevirmenlere yaptırmışlardır. Bunun doğal sonucu olarak terminolojide bir karmaşa ortaya çıkmış, ortak kavramları içeren bütünsel bir dil meydana gelmemiştir. Prof. Ali Uçan bu sorunu 2003 yılındaki Uluslararası Orff Sempozyumunun açılış konuşmasında şöyle ele almıştır: ". Buna Orff'un 'Elementer Müzik Eğitimi' adlandırmasına dayanılarak önceleri 'Elementer Müzik Eğitimi' deniliyordu; sonraları onun yanı sıra 'Orff Öğretisiyle Elementer Müzik Eğitimi', 'Orff Anlayışıyla Elementer Müzik Eğitimi' ve 'Orff Anlayışı Çerçevesinde Elementer Müzik Eğitimi' de denilir oldu. Bugün de böyle denilmesi sürdürülmekle birlikte bunların yanı sıra 'Orff Öğretisiyle Temel Müzik Eğitimi' ya da 'Orff Anlayışıyla Temel Müzik Eğitimi' de deniliyor." (Uçan: Türkiye'de Müzik Eğitiminin Gelişimi, Orff Okul Öğretisinin Tanımı - Uygulanımı - Uyarlanımı ve Orff Anlayışıyla Temel Müzik Eğitiminin Genel Durumu; s. 11, 2003). Bu tanımlamalardan hiç birinin, Orff-Schulwerk'te müzikle ayrılmaz bir bütün oluşturan "Hareket", "Dans" veya "Hareket / Dans Eğitimi", "Dil" veya "Dil Eğitimi" kavramlarını içermemesi dikkat çekicidir.

    "Schulwerk" Kavramı
    "Schulwerk" sözünün içeriğini anlayabilmek için tarihsel, pedagojik gelişimi bilmek gerekir.

    "Orff-Schulwerk tanımlaması ilk kez 1930 yılında Carl Orff ile Schott yayınevinin (Schott-Verlag) görüşmeleri sırasında ortaya çıkmıştır. Bu tanım Paul Hindemith'in op. 44 Schulwerk für Instrumentalzusammenspiel ile Elma ve Erich Doflein'in Geigenschulwerk yapıtlarının başlıklarına dayanır. Schulwerk belli becerileri öğrenmeye yarayan bir taslak / tasarım anlamını taşır." (Kugler: Zur Geschichte des Orff-Schulwerks; s. 64, 2003).

    Yirminci yüzyılın başları Almanca konuşulan ülkelerde reformist eğitim dönemidir. Bu pedagojik reformun kökleri eskilere uzanır: Daha on dokuzuncu yüzyılın başında Pestalozzi, insanın kendiliğinden yapma eylemi üstüne yazmıştır. Jungmair (Das Elemantare, s. 15, 1992) Pestalozzi'den şu alıntıyı yapar: "Elementer eğitim fikri, insan türünün kalıtımsal özelliklerinin ve gücünün eğitilmesi ve geliştirilmesinin doğaya uygun olması fikrinden başka bir şey değildir." Müzik eğitimi alanında Bela Bartok, Zoltan Kodaly ve Emile Jaques Dalcroze kendi konseptlerini ortaya çıkarmışlardır. Genel pedagoji sahasında Maria Montessori'nin "birbirinden tümüyle farklı varlıklar olarak çocuklar ve yetişkinler" hakkındaki görüşleri yaygınlık kazanmıştır. (Jungmair, Das Elementare, s. 31, 1992). Yaparak öğrenmeyi tanımlayan "Werkschule" kavramı da aynı sırada ortaya çıkmıştır. Yirminci yüzyılın başlarında Georg Kerschensteiner "Arbeitsschule" tanımını yerleştirmiştir: Ezberleyerek öğrenmeye ve kitaba dayalı okulun karşısına çıkan farklı seçenekler bu başlık altında toplanmıştır: "Kendiliğinden yapma uğraşının ve eylemin pedagojik ve yöntemsel bir nitelik olarak görülüp dikkate alınmasıyla pasif öğrenim biçimleri aşılır." (Henrike Beck, Rixta Schliep: Reformpädagogik, internet, 1996). Eylem ve kendiliğinden, içten gelen itki ile yapma konusundaki prensipler Orff-Schulwerk'in genel pedagojik prensipleri içinde yer alır: "Müzik ve dans olgusu insanı tüm antropolojik boyutlarıyla -devimsel, duygusal, zihinsel ve sosyal olarak- içine alır. Müzik yapan / dans eden insan üretim, çoğaltım, alma ve yansıtma gibi çok değişik çalışmalarda kendi yaratıcı kişiliğini ve birlikte oluşturma becerisini yaşayarak görür." (Jungmair: Elementare Musik- und Bewegungserziehung - Prinzipien und Grundlagen; s. 44, 2003).

    "Schulwerk" sözcüğü belli tarihsel koşullardan gelir. Bu sözcüğün Carl Orff tarafından seçimi, o dönemdeki (reformist) eğitim politikalarının yarattığı atmosferin, kendi çevresinin etkilerinin ve müzik eğitimi konusundaki devrimci düşüncelerinin bir sonucudur. "Pedagoji ile ilgili fikirlerin kaynağı nedir sorusuna, doğal yeteneği işaret ederek yeterli bir yanıt verilemez. Besteci olarak ve Günther okulundaki öğretmenlik görevinin yanında Orff, yirminci yüz yılın ilk yarısındaki reformist eğitim hareketinin gelişimini izlemiş midir? Birçok kişi ve kuruluş eğitimin derinliği, şema karşısında kişilik, doğaya, sanata, müzik ve dansa yakınlık konularıyla ilgilenmiştir. .Zihinsel, ahlaki ve bedensel boyutları geliştiren sosyal ve ortak çalışmaya yönelik eğitim o dönemde önemli bir buluş olarak ortaya çıkmıştı." (Regner: Carl Orff und seine pädagogischen Ideen; s. 68, 2002). Werner Thomas'a göre Orff, sözcük seçimiyle yüzyılın başındaki ideolojik iklime katılmamıştır: "Orff-Schulwerk'in etkisinin tarihi aynı zamanda yanlış anlamaların da tarihidir. 20'li ve 30'lu yılların bilincini yansıttığı ve bu yüzden ideolojik olduğu itirazı yakın olduğu kadar yanlıştır da. Zira bu belirleme eserin/ işin kendisini değil, yorumunu, müzik eğitiminin kuram ve uygulama olarak onu hangi koşullarda benimsediğini göstermektedir." (W. Thomas: Musica Poetica, s. 45, 1977).


    Schulwerk - Sözcük Karşılığı Çeviri

    "Schule" sözcüğünün karşılığı "okul". "Werk" sözcüğünün birden çok karşılığı vardır. İnternetteki Zeplink sözlüğü diğerleri yanında aşağıdaki çevirileri vermektedir:

    "Yapıt, eser, iş, uğraş".

    Schule (= Okul) ve Werk (= İş / Uğraş): Neden Bu Bileşim?
    Schulwerk'in en iyi biçimde uygulanacağı yerin okul olduğunu Carl Orff sürekli vurgulamıştır. Orff'un temel fikirlerinden biri, her çocuğun kendini müzik, dans ve dille ifade etme potansiyeli - hatta hakkı ve gereksinimi- olmasıdır. Schulwerk'in genel eğitim veren okullara girmesiyle tüm çocuklar müzik yapma ve dans etme olanağına kavuşurlar. "Müzik ve hareket eğitiminin, çocuklar için müziğin yeri Orff'un her zaman vurguladığı gibi, okuldur. Bu, temel eğitimin içindedir, ona ek olarak yapılacak bir şey değildir. Orff'a göre, müzik ve hareket eğitiminde söz konusu olan yalnızca müzik eğitimi değildir, insanın yetiştirilmesidir." (Jungmair, Das Elementare, s. 246, 1992). Orff'un bu düşünceleri kelime seçiminde ( Schulwerk) kendini göstermektedir.

    "Werk" sözcüğünün birçok anlamı vardır, bunlardan bazıları: "yapıt", "eser" ("Kunstwerk" karşılığında), "iş", "uğraş" ("Arbeit machen, arbeiten" anlamında). (Zeplink Sözlük, internet, 2005). "Werk" karşılığında "öğreti" sözcüğünün hiç kullanılmamış olması önemlidir. "Werk" sözcüğü tüm bu anlam ve çeviri olanakları kapsamında ele alındığında, Orff-Schulwerk'teki pedagojik çalışmanın temel düşüncesinin oldukça doğru bir tanımı ortaya çıkmaktadır: Çocuklar etkindir, çalışırlar ("uğraşmak") ve yaratıcı bir biçimde materyalle ilgilenirler. Bunun sonucunda çocuğun kendisine ait, çocukça bir sanat eseri (=Kunstwerk: "yapıt", "eser") ortaya çıkar veya çıkabilir. "Çocuğun ilk yaratı denemeleri, kendi bulduğu bir melodi, bir dans hareketi çoğunlukla dahice çözümler olarak gözükebilir. Ritim, melodi ve dans örneklerinin çalışılması ve içselleştirilmesiyle, ritimde güven duygusunun artmasıyla oluşan belli sonuçları, çocuk, kullanabileceği malzeme diye değerlendirir." (Jungmair: Das Elementare, s. 215).

    Sorun
    Sorun basittir: Almanca "Werk" sözcüğünün tek başına taşıdığı anlamın karşılığında Türkçede en az üç dört sözcük kullanmak ve tarihsel - pedagojik bir oluşumu inceleyip anlamak gerekir. Bu nedenle "Schulwerk" tek bir sözcükle Türkçeye çevrilemez.

    "Schulwerk"in sözcük anlamını karşılayacak çevirinin olanaksızlığı sadece Türkçede değil, başka dillerde olduğu gibi İngilizcede de söz konusudur. Goodkin aynı sorunsal konusunda şöyle yazıyor: "Birçok kişi bu kelimenin seçilmiş olmasını talihsizlik olarak nitelendiriyor. Çünkü bizlere sıkıcı matematik çalışma kağıtlarını, yazı çalışmalarını ve çoktan seçmeli testleri anımsatıyor. Halbuki 'Werk' (iş) çok yönlü bağlantıları olan geniş bir kelime--- Çok basit olarak 'bir şeyi başarmak için sarf edilen efor' anlamına gelebilir. Bir opera, bir sanat işi anlamına gelebilir--- bir yaparak öğrenme aracı olabilir, 'oyun çocukların işidir´de olduğu gibi.----Wolfgang Hartmann Orff'un bu kelimeyi muhtemelen 'Wekschule' terimiyle olan bağlantısından dolayı kullandığını iddia eder - Almanya'da 1920´lerde öğrenmek için elleri kullanma yaklaşımını önemseyen bir hareket. 'Werk´in bu genişletilmiş tanımlamasıyla, çocuklar müziği birlikte çalıştıkları projelerde müzik yaparak öğreniyorlar. Bu işi okulların içine sokmak suretiyle -Schulwerk- Orff, okulların 'bunun yapılabileceği en verimli yer' olacağını, buralarda devamlı ve gelişen bir iş yapma imkanı olabileceğini; diğer derslerle olan ilişkilerin keşfedilip, geliştirilip kaynaştırılabileceğini fark etti.--- Bu bağlamda görüldüğü gibi Orff-Schulwerk bu süreci tarif eden çok uygun bir tanımdır."
    (Doug Goodkin: Play, Sing and Dance; s.2)

    Uzmanlık dilinde ve literatürde "Schulwerk" sözcüğünün çevrilmediği görülmektedir. Dünyanın her yerinde, her dilde Almanca orijinal tanım bir uzmanlık terimi olarak kullanılmaktadır.


    Türkçe Çeviriler: Sözcük Seçimi Üzerine

    "Okul Öğretisi" mi?
    Öğreti: "1. Bilimde bir düzenli görüşü oluşturan ilke ve dogmaların bütünü, meslek. 2. Belli bir anlayışa, düşünceye dayalı olan ilke veya ilkeler dizisi." (Türk Dil Kurumu, Güncel Sözlük, internet).

    "Schulwerk" sözcüğünün Türkçe çevirileri arasında çok kullanılan -okul öğretisi-, pedagojideki tarihsel gelişimle bağlantılı olarak "Werk"in kazandığı birçok boyuta ve anlama sahip değildir. "Okul öğretisi", "Schulwerk"in kelimesi kelimesine, doğrudan çevirisi de değildir. "Öğreti" sözü "Werk"in Türkçe karşılıkları arasında yer almamaktadır. Almancaya "Lehre" sözcüğü ile çevrilebilir. Türk Dil Kurumu Güncel Sözlük öğreti sözcüğünün karşısındaki tanımda diğer ifadeler yanında şunlara yer verir: "Bilimde bir düzenli görüşü oluşturan ilke ve dogmaların bütünü; . Belli bir anlayışa, düşünceye dayalı olan ilke veya ilkeler dizisi." Bu tanım dikkate alındığında, Orff-Schulwerk'te belli kuralların ve dogmaların yazılı olmaması gerçeği, "öğreti" sözünün kullanılmaması için yeterli nedendir.

    Orff-Schulwerk, uygulama çalışmaları ve doğaçlamalar sonunda ortaya çıkmış ve yine aynı amaca yönelmiş bir modeller derlemesidir: "Model, henüz yaratılmamış bir şeyin taslağı, örneği olabileceği gibi ortaya çıkarılmış bir şeyin küçültülmüş, azaltılmış benzeri / yansıması da demektir. Görünür ve kavranır biçimde ana çizgileri yapılandırır. ---Model yapılabilir özelliklere sahiptir ve bu nedenle en geniş anlamda pedagojiktir." (Thomas, Musica Poetica, s. 20).

    "Yöntem" veya "Metot" mu?
    Yöntem: "Bilimde belli bir sonuca erişmek için, bir plana göre izlenen yol, metot." (Türk Dil Kurumu: Güncel Sözlük, internet).

    Orff-Schulwerk, metot olmayan bir çalışmadır: "Yayınlandığı biçimiyle Musik für Kinder (Çocuklar için Müzik) derste okutulmaya hiç uygun değildir. Bu yüzden Orff-Schulwerk'i bilenler her zaman bir yöntem sorusuyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Wilhelm Keller, Orff-Schulwerk'in bir metot olmadığını vurgulamış ve Einführung in Musik für Kinder (Çocuklar için Müziğe Giriş) adlı kitabında bununla ilgili ilk ipuçlarını vermiştir. Orff-Schulwerk'te içeriğin barındırdığı, içsel bir yöntemle açık, dışsal ikinci bir yöntemden söz etmek anlamlı olur. İçsel yöntem, Carl Orff'un erken dönem yazılarında gösterdiği metotla ilgili tutumdan anlaşılır.-Dışsal yöntemi Gunild Keetman ancak 1970 yılında Elementaria isimli kitabında ortaya koymuştur." (Kugler, Zur Geschichte des Schulwerks; s. 68, 2003). Ancak Keetmann'ın "Elementaria"da sunduğu yöntem bağlayıcı olmadığı gibi "tek doğru" olarak da öne sürülmemiştir. Keetmann bununla kendi dersindeki uygulama deneyimlerini tanıtmaktadır. Werner Thomas, Keetmann'ın "Elementaria" kitabına yazdığı önsözde şöyle der (s. 12, 1970): "Yazar tek bir yönteme dogmatik bağlılık göstermeden örnekler ve ipuçları vermektedir. Çoğunlukla denenmiş çözümler sunarken başka olanakları ve bireysel değişiklikleri de dışlamaz. Bu özgürlük Orff-Schulwerk'in model karakterinde yatmaktadır."

    Metodik olarak kurulabilen pedagojik süreçlerin oluşturulması için Orff-Schulwerk eğitimcilere sayısız olanaklar sunar. Bu nedenle "yöntem" sözünün Orff ve Keetmann'ın toplu pedagojik çalışmaları için kullanılamayacağı söylenebilir. Çocukları müzik yapmaya, dans etmeye ve doğaçlamaya yöneltebilmek için "bir amaca erişmek için izlenen, tutulan yol, usul, sistem, bir plana göre izlenen yol" anlamında, her eğitimci, derste belli amaçlara ulaşmak için birçok yollar (yöntemler) bulabilecek veya geliştirebilecektir; bulmak ve geliştirmek zorundadır. Kısaca ifade edilirse:Schulwerk bir metot, (yöntem) değildir (içermez); buna karşın içerdiği modellere dayanarak eğitmenin kendi ders sürecini geliştirmesini ister. "--- Bu nedenle, (Schulwerk nüshalarındaki, kendi notu) tüm kayıtlar, oluşları gereği, derste ve ders için belirlenmiş, gelişmiş ve ortaya çıkmış doğaçlamalardır; çoğunlukla çok sonra not edilmişlerdir. --- Böylece Schulwerk bir modeller derlemesidir. Bunlar, karşıt yönden, geldikleri yere, doğaçlamaya varmak isterler." (Orff: Elementare Musikübung, Improvisation und Laienschulung, s. 192, 2002).

    "Anlayış" mı?
    Anlayış: "1. Anlama işi veya biçimi, telakki, zihniyet. 2. Anlama yeteneği, feraset, zeka. 3. Hoş görme, halden anlama. 4. Ayırıcı bir nitelik olmak bakımından görüş, zihniyet." (Türk Dil Kurumu: Güncel Sözlük, internet).

    Dersin uzmanca oluşturulması ve işlenmesi bakımından Orff-Schulwerk'in temel prensiplerini anlamak doğal olarak bir önkoşuldur. Carl Orff'un müzik eğitimi konusundaki fikirlerinin temelinde, insanı "elementer yaratan", içinden gelerek yapan, etkin olan varlık olarak görüşü (telakki) yer alır.

    Schulwerk'in yanlış anlaşıldığı ve Orff'un müzik eğitimi konusundaki fikirlerini, eğitimin uygulandığı yerdeki yerel, kültürel koşulları ve hedef kitlenin antropolojik özelliklerini hiç dikkate almadan yalnızca ksilofon ve metalofonlarla çalınacak bir materyal derlemesi olarak kullanıldığı çok görülmüştür. Başkaları yanında Regner ve Thomas bu konuda uyarırlar: "Yabancı kültür alanlarındaki yansıması asla sadece bir materyal aktarımı olmamalıdır. --- Elementer müzik ve hareket eğitimi ile Avrupa merkezli eğilimleri hiçbir biçimde güçlendirmemeye, aksine kullanıcıların kendi kaynaklarına dikkat çekerek, en önemlisi, kendi olma bilincini desteklemeye özen gösteriyoruz." (Regner, Thomas'tan alıntı: Musica Poetica, s. 30). "Tanzstück" (dans parçası) isimli, melodi varyasyonları "Orff-Schulwerk - Musik für Kinder" kitaplarının çoğunda ortaya çıkan bir nota örneği hakkında Thomas şöyle yazar: "Bu 'hazır' parça her ne kadar ('Tanzstück' 4. ciltteki yazım) ezberlemeyi gerektiriyor gibi görünse de, daha önceki, kendi içinde geçerli yazımlar bu konuda uyarır. Bu donanımı ile de model donmuş değildir: Taslak ---- zorunlu bir röprodüksiyon için kural koymaz, aksine başarılı olduğu düşünülen bir sonucun daha sonra kaydedilmesidir. Anlamaya çalışanın kendi ses fantezisini ve hayal gücünü harekete geçirir." (Thomas, Musica Poetica, s. 26).

    Dersi uygun biçimde yapılandırabilmek için öğretmenin Schulwerk'in temel prensiplerini anlaması ve Orff'un olaya yaklaşma biçimini, görüşünü (telakki) de anlayabilecek durumda olması gerekir. Tüm Orff-Schulwerk'i "anlayış" sözü ile adlandırmak yerine, Schulwerk'in doğru anlamında çalışabilmek için bir olaya belli bir biçimde yaklaşmayı, görüşü (telakki) benimsemek, bunun için de "anlayış" gerektiği söylenebilir.

    Yaklaşım mı?
    Yaklaşım: "1. Yaklaşma işi. 2. Bir sorunu ele alış, ona bakış biçimi."

    Carl Orff'un müzik eğitimindeki felsefesi Schulwerk anlamında çalışmanın çerçevesini oluşturur. Amaç ve içerik, hatta ders konusu (=NE) ister eğitimcinin kendi oluşturduğu öğretim programı (yıllık plan, ders programı) olsun, ister okulun yaptığı bir program veya resmi ders planı olsun, hepsinde bellidir. Ders içindeki süreçlerin akışı (= NASIL) Schulwerk'e uygun düzenlenebilir. Yani: Tanımdaki "bir sorun" dersin konusu, amacı ve içeriğidir. Pedagog dersi Schulwerk'in pedagojik prensiplerine göre nasıl yapılandırabileceğini her seferinde yeniden düşünmelidir. Sembolik bir ifadeyle, soru öğretmenin elindedir (bir sorunu ele alış) ve öğretmen ona Orff'un müzik eğitimi ile ilgili fikirleri doğrultusunda bakar (ona bakış biçimi). Regner öğretmenin rolü ve sorumluluğu konusunda şöyle yazar: "İşbirliği, birlikte bir işi ortaya çıkarmak, doğaçlama ve düzenleme / sanatsal yaratı, bunlar Carl Orff ve Gunild Keetmann'ın düşündükleri ve gerçekleştirdikleri şeylerdir. --- Ve böyle çalmayı / oynamayı ve çalışmayı Schulwerk'le ilişkili olarak da önermişlerdir. Öyleyse, her sayfası Schulwerk'in temelini oluşturan bir yöntem söz konusu değildir; o halde öğretmenler, öğretmen yorumuna dayalı yönergeleri -söylendiği gibi- kolayca "gerçekleştiremezler". O zaman Schulwerk sanatsal yeteneği olan pedagoga gereksinim duyar, bu da Orff-Schulwerk için hem şans hem tehlike oluşturur." (Regner: Orff-Schulwerk in der Schule? s.7).


    Uzmanlık dilinde birlik sağlanması için öneri

    "Orff-Schulwerk" kavramının yalnızca Türkçeye değil birçok başka dile de çevrilemediği görülmüştür. Bu nedenle Orff ve Keetmann'ın tüm pedagojik çalışması ve literatür (örn. beş ciltlik Orff-Schulwerk: Musik für Kinder") söz konusu olduğunda, tanım, Türkçeye çevrilmeden orijinal halinde kullanılmalıdır.

    "Anlayış" sözü öğretmenin Schulwerk'le olan ilişkisini nitelendirebilir, "yaklaşım" ise dersin düzenlenmesi ve ders içeriği ile ilişkili olarak kullanılabilir. Öbür çeviriler, özellikle "okul öğretisi" ve "metot" gibi içerik olarak yanlış ifadeler kullanılmamalıdır.


    Kaynak literatür:

    Beck, Henrike & Schliep, Rixita: Reformp ädagogik, Makale, internet, 1996 Goodkin, Doug: Play, Sing and Dance, Schott, Mainz , 2000
    Keetmann, Gunild: Elementaria, Ernst Klett Verlag, Stuttgart, 1970
    Jungmair, Ulrike: Das Elementare. Zur Musik- und Bewegungserziehung im Sinne Carl Orffs, Schott, Mainz, 1992
    Jungmair, Ulrike: Orff-Schulwerk. Elementare Musik- und Bewegungserziehung. Prinzipien und Grundlagen. Uluslararası Sempozyum "Orff-Schulwerk Müzik ve Dans Pedagojisi", Orff-Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi yayını, İstanbul 2003
    Kugler, Michael (yayınlayan): Elementarer Tanz - Elementare Musik. Die Günther Schule München von 1924 bis 1944, Schott, Mainz, 2002
    Kugler, Michael: Zur Geschichte des Orff-Schulwerks, Uluslararası Sempozyum "Orff-Schulwerk Müzik ve Dans Pedagojisi", Orff-Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi yayını, 2003
    Orff, Carl: Elementare Musikübung, Improvisation und Laienschulung; Kugler Michael (yayınlayan): Elementarer Tanz - Elementare Musik. Die Günther Schule München von 1924 bis 1944, Schott, Mainz, 2002
    Regner, Hermann: Orff-Schulwerk in der Schule? Orff-Schulwerk Informationen No.72, Mozarteum Üniversitesi / Orff Enstitüsü yayını, Salzburg, 2004
    Thomas, Werner: Musica Poetika. Gestalt und Funktion des Orff-Schulwerks, Hans Schneider, Tutzing, 1977
    Türk Dil Kurumu: Güncel Türkçe Sözlük, internet, 2005
    Zeplink Sözlük, internet, 2005

    (Makale içindeki Doug Goodkin'in "Play, Sing and Dance" kitabından yapılan alıntı Fatoş Auernig tarafından Türkçeye çevrilmiştir.)

    Bu makalenin yazarı, Prof. Dr. Ulrike Jungmair'e ve Nazan Laslo'ya yardımları için çok teşekkür eder.

    orff merkezi



    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #2
    Selma Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    çorum
    Mesajlar
    22,939
    @Selma Hoca







    teşekkürler canım..

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Yeni Başlayanlar için Orff-Schulwerk Temel Uygulamalar
      Konu Sahibi Arz Forum KONGRE,SEMİNER ETKİNLİK DUYURULARI
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 29.Mayıs.2011, 18:46
    2. Yeni Başlayanlar için Orff-Schulwerk Semineri
      Konu Sahibi Arz Forum KONGRE,SEMİNER ETKİNLİK DUYURULARI
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 14.Ekim.2009, 21:43
    3. Okul Öncesinde Orff-Schulwerk Uygulamaları
      Konu Sahibi Arz Forum KONGRE,SEMİNER ETKİNLİK DUYURULARI
      Cevap: 11
      Son Mesaj : 07.Ekim.2009, 21:13
    4. ORFF-Schulwerk Nedir?
      Konu Sahibi Arz Forum MÜZİK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 02.Nisan.2009, 03:34
    5. Orff-Schulwerk İstanbul Uluslararası 2009 İlkbahar Kursu
      Konu Sahibi Arz Forum KONGRE,SEMİNER ETKİNLİK DUYURULARI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 02.Nisan.2009, 03:30

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş