- iki kitap
-20x25 cm boyutlarında resim çerçevesi
-bir parça sentetik bez
-kağıt mendil
- veee makas

Arkadaşlar kağıt mendilden küçük bebek resimleri keselim. bebeklerin boyu kitabın kalınlığından biraz daha kısa olmalı. kitapları bi masa üzerine birbirinden 15 cm uzaklıkta, çerçeve camını taşıyabilecek şekilde yerleştirelim. kitapların arasına bebeklerimizi ve camıda kitapların üstüne koyalım.camı sentetik bezle dikkatlice sildiğimizde bebekler dans edip hareket etmeye başlayacaktır
Arkadaşlar deneyin sonundaki açıklamayı aynen yazıyorum. Siz çocuklara uygun bi dille anlatırsınız
Cam sentetik bezle silindiği zaman, sürtünme elektronların camdan beze geçmesine neden oldu. Bezde negatif yük oluştu. Cam bazı elektronları kaybettiği için, elektron ve protonlar arasındaki denge ortadan kalktı. protonların fazlalığı camın pozitif elektirikle yüklenmesine yol açtı. Kağıt bebek nötrdür. bu onların elektirik yüklü cama çekilmesine neden olur. ancak cama değdikleri zaman bir kısım elektronları kaybederek pozitif yük oluşturmaya başlarlar ve camın pozitif yükünden uzaklaşırlar. Bebekler camdan ayrıldığı zaman havada bulunan atomlardan nötr hale gelirler. sonra tekrar camın pozitif yüküne çekilirler. Camda fazladan elektronlar olduğu sürece bu hareket devam eder.
Arkadaşlar bu ilkokul çocuklarına uygun bi deney ama olay çok güzel. Bebeklerin hareket etmesi çocukların hoşuna gider diye düşündüm.
Yapacak olanlara kolay gelsin