Çocuklarda Tırnak Yeme

Çocuklarda tırnak yeme birçok ebeveyni endişelendiren, çocuklarda sık karşılaştığımız bir problem. Peki nedir tırnak yeme? Tırnak yeme alışkanlığı çocuklukta ve ergenlik çağında çok sık görülen davranış bozukluklarından birisidir. Genellikle 3-*4 yaşında görülmeye başlar ve çoğu zaman 12 yaşlarında sona erer.
Çocukların Tırnak Yemesinin Sebebi Nedir?
Çocuklarda tırnak yeme bir takım korku, baskı, bir takım duygusal çatışmalar sonucu çıkabilir. Tırnak yeme ayrıca güvensizlik belirtisi olarak da kabul edilir. Ailenin çocuk yetiştirirken aşırı baskı uygulaması, otoritenin gereğinden fazla olması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, yetersiz sevgi ve ilgi, kıskançlık, çocuğun tırnak yemesine neden olan başlıca etkenler arasında yer alır. Çocukların yaklaşık yüzde ellisinde görülen bir sorun olan tırnak yeme alışkanlığının oluşmasında, aile ortamında veya çevresinde tırnak yiyen bir bireyin olması ve çocuğun onu taklit ederek davranış haline getirmesi de mümkündür.
Çocuk kendini yalnız hissettiğinde, engelleri aşamadığında, yeterli duygusal ihtiyaçları karşılanmadında tepki olarak tırnaklarını yeme şeklinde gösterebilir. Yine isteklerini ve duygularını ifade edemeyen, çevresinden yeterli tepki ve ilgi alamayan çocuk bunu yansıtmak için tırnak yiyebilir. Tırnak yeme, ev ortamındaki uyumsuzluk, tartışmaların çok olması, çekingenlik, başarısızlık, stresli ortamlarda bulunmak zorunda kalma gibi faktörlerle de artabilir.
Çocukların Tırnak Yemesi Konusunda Neler Yapılabilir?
Tırnak yeme alışkanlığına karşı yapılabilecek en etkili yöntem, 3*4 yaşlarına kadar anne ve baba tarafından görmezlikten gelinmesi, dikkatini başka şeylere çekmektir. Çocuğun bu alışkanlığı kazanmasında etkili olan sorunlar tesbit edilmeli, bu sorunların ortadan kalkması veya etkisini azaltma yolları bulunmalıdır. Tırnaklar uzayınca derin kesilerek yenmesi zorlaştırılmalıdır. Çocukların ilgisini başka yöne çekip, ellerini kullanabileceği oyunlar oynatılmalı ve ellerini kullanabileceği meşguliyetler oluşturulması gerekir.
Ayrıca çocuğun gururunu okşayarak, tırnak yemenin çirkin bir davranış olduğu sakin bir şekilde anlatılmalıdır. Korkutmak ve ceva ceza vermek problemi büyütmekten başka bir işe yaramaz.


.alıntı.