ÇOCUKLARDA GECE ALTINI ISLATMA

Genellikle normal gelişim sürecinde çocuklara tuvalet eğitimi verilir. Çünkü 2–4 yaş arasında mesanenin gelişmesiyle idrarlarını gece ve gündüz tutabilecekleri beklenir. Gece altını ıslatma çoğu zaman mesane gelişimindeki gecikmeden kaynaklanır. Üç yaşındaki çocukların %40'ı altını ıslattığı halde bu oran 5 yaşında %20'ye, 6 yaşında %10'a düşmektedir. Erkek çocuklar kızlara göre daha sık altını ıslatma sorunu yaşamaktadır. Ülkemizde 7–11 yaşındaki erkek çocukların %16'sında, kızların ise %11'inde altını ıslatma sorunu olduğu bildirilmektedir.

Alt ıslatma şikâyetlerinin en temel nedenleri öncelikle fizyolojik veya organiktir. Bu nedenle alt ıslatma durumlarında mutlak bir hekime giderek fizyolojik veya organik bir neden olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Alt ıslatma kalıtıma da bağlı olabilir. Mesane doluluğunu hissedememesi ve derin uyuması da fizyolojik nedenler arasındadır.

Çocuğun yaşadığı psikolojik gerginliklerin yanı sıra, altını ıslattığı için yaşadığı karşılaştığı eleştiri, öfke, alay gibi durumlarla ikinci kez gerginlik, tedirginlik, huzursuzluk, korku duyguları gelişir. Bu durum onda psikolojik sorunlar yaratır.

Giderek kendini yetersiz, beceriksiz, güvensiz gibi duygu ve düşüncelerle kötü hissederek büyümesini sürdürür. Tabii ki tüm bu yaşantılar onun kişilik gelişimini de olumsuz etkiler. Çekingen, ezik, içedönük veya umursamaz, saldırgan, başarısız hale gelebilir. Bu nedenle onun sorununa sorun katmadan tutarlı bir tutumla yardımcı olmaya çalışmak gerekir. Sonuç alınamıyorsa profesyonel yardım alarak sorunu bir an önce çözmek gerekir.


.ALINTIDIR.