Bebek Psikolojisi Nedir?

Çocukluk; doğumdan, ergenliğe kadar uzanan döneme denir. Bebek psikolojisi de doğumdan ergenliğe kadar uzanan dönemi kapsayan psikolojinin alt dalıdır. Çocuk psikolojisi, sadece bebeğin fiziksel gelişimini değil psikolojik, sosyal – duyusal ve bilişsel olarak gelişimini de inceler. Çocukların gelişimi fiziksel ve zihinsel olarak bir bütün halinde ve birbirinden ayrılmaz şekilde bedensel, zihinsel, sosyolojik ve psikolojik alanlarda devamlı bir gelişme ve ilerleme gösterir.
Önceleri çocukluk 6 – 8 yaşına kadar sürer daha sonraki dönemler küçük yetişkinler olarak adlandırılarak çocuklara buna göre davranılırdı. Daha sonra Jean Piaget (İsviçre – Psikolog) bebeklerin, yetişkinlerden farklı olduklarını belirtmiştir. Çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimi birçok etken ve etmene bağlıdır. Bu gelişme birden değil ama evreler halinde gerçekleşir.
Süt Çocukluğu Dönemi; Bir yaşına kadar olun bu dönemde çocuk bütün evreni ve annesini kendisinden bir parça olarak algılar. Ve eline aldığı her şeyi tanımak için ağzına götürür. Sinir sistemi henüz yapılanmadığı için bedenin diğer kısımlarını algılayamaz. Altı ayın sonunda bebek için anneden ayrılmak çok zorlaşır. Bu dönemde bebekler için temel prensip hazdır. Anne ile beraberlik bebeğin en büyük hazzıdır. Çocukta “beraber olma, birlikte hisset¬me, beraber yapma” gibi dış dünya İle benlik bütünlüğünü yaşayabilmesinin ve yetişkinlikteki kendine güvenin temeli atılır.
İki – üç yaşında artık bebek kendisini ve çevresini tanımaya birey haline gelmeye başlar. Yaramazlığı, bencilliği yükselmiştir. Kişilik gelişiminin yoğunlaştığı dönemdir. Bu dönemde kesinlikle çocuk psikolojisi uzmanı ile beraber hareket etmek çocuğun gelişiminde çok etkili olacaktır. Bu dönemin diğer adı ise “Özerklik Dönemidir”
Dört – Altı yaş arası dönem “Okul öncesi” dönemdir. Bu dönem, artık çocukların sorumluluklarının bilincine varmayı öğrenmeye hazır oldukları dönemdir. Tuvalet eğitimini alabilen, söz dinlemeye hazır, eğitilmeye hazır bir çocuk vardır. Özerklik döneminin tanıma ve keşfetme isteği halen sürmektedir. Çocuklarda cinsel kimlik gelişimi bu dönemde oluşur. Yine bu dönem çocuğun kendisini tanımaya devam ettiği, yetenek ve becerilerini sınadığı bir dönemdir. Çocuk benliğini bu dönemde çeşitli rollerde dener.
Yedi yaş ve sonrası yani okul dönemi. Bu dönem aynı zamanda psikoanalitik literatürde “Latans Dönemi” olarak adlandırılır. Çocuk esas gelişimini, hayal dünyası ile gerçek dünyayı ayırt etmeyi bu dönemde öğrenir. Evine ve ailesine bağımlılığının kısmen de olsa azaldığı karakter yapısının, psikolojik yapısının oluştuğu dönemdir. Verilecek eğitimle ve ebeveyn tarafından alınacak olan profesyonel yardımla çocuğun psikolojik gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanması bu dönemde hedeflenmelidir. Bu dönem çocukların kendi kurallarını oluşturdukları, yaşamları boyunca bağlı kalacakları ahlaki değerleri oluşturdukları dönemdir. Bu dönem aynı zamanda öğretmenlerinin ve çevrelerindeki diğer insanların değerlerini süzme, tartma, ölçme ve kabullenme dönemidir. Bu nedenle çocuğumuzun psikolojik durumunu sıkmadan fakat çok yakından takip etmek çok önemlidir.


.alıntı.