Bebeğim Anaokulunda!


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Bebeğim Anaokulunda!

  • #1
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU



    Bebeğim Anaokulunda!





    Bebeğim Büyümüşte Anaokuluna Başlarmış…

    “Daha dün gibi onu kucağıma aldığım ilk dakikalar… İlk yürüyüşü… İlk anne baba demesi… Ve şimdi bebeğim anaokuluna başlayacak…”İnanması zor ama bebeğiniz artık büyüdü ve okula başlayacak. Bu sizin için kabul etmesi biraz zor bir durum. Çünkü ilk defa bebeğiniz sizden ayrılacak ve yeni bir sosyal çevreye girecek. Siz evde onunla güzel güzel oynuyorken “Nerden çıktı şimdi bu anaokulu ?” dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü siz bebeğinizin büyümesini, o şirin bebek halinin geçmesini içten içe istemiyorsunuz çünkü hep onun sizin küçük, şirin bebeğiniz olarak kalması istiyorsunuz.

    Neden Okul Öncesi Eğitim?

    Fakat sizin o şirin bebeğiniz büyüyecek ve bir gün tamamen yuvadan uçacak. Yuvadan kendine güven, başarılı bir kuş olarak mı uçmasını istersiniz, yoksa annesine bağımlı, çekingen, güvensiz bir kuş olarak mı hayata başlamasını istiyorsunuz.Çocuğunuzun okul hayatına güvenle başlaması ve eğitim hayatı boyunca başarılı olması için iyi bir başlangıç çok önemli. Okul hayatına ilk başladığı yer ise okul öncesi eğitim kurumudur (Kreş ve Anaokulu). Eğer çocuğunuzun ilköğretim ve ortaöğretimde başarılı olmasını istiyorsanız 0-6 yaş döneminde iyi bir okulöncesi eğitimi alma fırsatı vermelisiniz.Bu nedenle evde bebeğinizle, çocuğunuzla oynamak ne kadar eğlenceli de olsa ondan ayrılmayı kabul edip, anaokuluna göçermelisiniz. Siz evde ne kadar eğlenceli ve eğitici oyunlar oynarsanız oynayın hiçbir şey yaşıtlarıyla birlikte olacağı bir anaokulunun yerini tutmaz. Çünkü yaşıtlarıyla oynayarak arkadaş edinmeyi, paylaşmayı, problemlerini kendi başına çözmeyi, empati kurmayı, kurallara uymayı, vb benzer birçok sosyal beceriyi orda öğrenir.

    Okul Öncesi Eğitim İçin En Doğru Yaş Ne?

    Evet, çocuğunuzun okulöncesi eğitimi alması gerektiğine ikna oldunuz. Şimdi de acaba hangi yaşta bebeğimi kreşe göndermeliyim diye düşünmeye başladınız. Maalesef bunun kesin bir cevabı yok. Çünkü çocuğun anaokuluna başlama yaşı ailenin şartlarına göre ve çocuğun gelişimine göre değişir. Çünkü her çocuğun gelişimsel özellikleri ve her ailenin yaşam şartları aynı değil. Mesela çalışan anne babaların çocukları evde bir bakıcıyla veya anneanne ve babaanneyle tek başına bütün gün evde kalıyorsa, biran önce gelişiminin eğitici oyunlarla destekleneceği, yaşıtlarıyla eğleneceği bir kreşe gitmesi doğru olur. Fakat anne evdeyse ve bütün ilgisini çocuğuna veriliyor, çeşitli etkinliklere, oyun guruplarına katılıyorsa çocuk yuva biraz daha geç başlayabilir. Kreşe başlama yaşı 2 ile 3 yaş arası değişebilir. Fakat çocuğun gelişimsel olarak hazır olup olmadığını anne baba tek başına karar veremez. Bu konuda sağlıklı bir karar vermek istiyorsanız mutlaka bir pedagogdan destek almalısınız.

    En Doğru Anaokulunu Nasıl Seçebilirim?

    Bir pedagoga gittiniz ve çocuğunuzun anaokuluna başlamaya hazır olduğunu söyledi. Peki, şimdi ne yapmalısınız?
    Yapmanız gereken ilk şey onun için en doğru okulöncesi eğitim kurumunu (kreş ve anaokulu) bulmak. Daha önceki sayımızda doğru bir anaokulunu hangi kriterlere göre seçmek gerekir bahsetmiştik. Bu sayıyı kaçıranlar için özetlemek gerekirse; iyi bir anaokulunu gösterişli broşürlere, okulun fiziki yapısına göre değil, öğretmenin eğitimi ve okulun eğitim programın kalitesine göre seçmelisiniz. Amaç çocuğunuzun akademik bilgileri kazanacağı bir yer bulmanız değil, akademik bilgiyi öğrenmesi için gerekli becerileri kazanacağı, yaşıtlarıyla mutlu mutlu oynayacağı bir okul bulmanız. Ve şunu unutmayın anaokulu “okul” değil, çocuğun yaşıtlarıyla oynayabileceği, sosyalleşeceği, gelişimi destekleyeceği “oyun Evi”dir. Anaokulu seçiminde de bir pedagogdan destek alabilirsiniz.

    Bebeğim Anaokuluna Başlayacak Bunu Nasıl Açıklamalıyım?

    Yoğun bir araştırma sonunda bir anaokulunda karar kıldınız. Bunu çocuğunuza nasıl açıklayacağınızı bilmiyorsunuz.Anaokulu başlamak çocuk için çok zor olacaktır. Bunu daha da zorlaştırmamak için çocuğunuza bunu çok dikkatli bir şekilde açıklamalısınız. Çocuğunuz artık sizin onu sevmediğinizi, ondan kurtulmak için onu okula gönderdiğinizi düşünebilir. Bu açıklamayı tek başınıza yapamayacağınıza inanıyorsanız yine bir pedagogdan destek almalısınız. Kısaca anaokulu kararının başında, anaokuluna alışma sürecinde bir pedagogdan destek almanız doğru bir başlangıç için faydalı olacaktır. Şu cümlelerle bu açıklamayı yapabilirsiniz; “ Artık sen büyüdün ve senin gibi çocukların olduğu, oyuncaklarla dolu, eğlenceli bir oyun evine gidebilirsin. Yarın seninle bu oyun evini ziyaret edeceğiz. Biliyor musun bu oyun evine de “ anaokulu” diyorlarmış. Orada sizle oynayacak anne gibi çok tatlı ablalar varmış.”

    Anaokuluna Alıştırma Sürecini Nasıl Kolaylaştırabilirim?

    Çocuk için anaokuluna başlama sürecini daha da kolaylaştırmak için anaokuluna başlamandan önce çocuğunuzu oyun gruplarına götürebilirsiniz. Orda çocuk yaşıtlarıyla oynamaya biraz alışır ve sosyalleşmeye başlar. Bunun yanında arkadaşlarınızı ziyaret ederek arkadaşlarınızın çocuklarıyla oynamasına fırsat da verebilir. Evinizde oyun günleri düzenleyebilirsiniz. Ayrıca çocukların olduğu mekanlara sık sık gidebilirsiniz.( park, alış veriş merkezlerinin çocuk bölümleri). Çocuğa anne yanında akrabalarınızın da bakmasına izin verebilirsiniz. Böyle çocuk annesi olmanda bir ortamda kalmaya alışır ve hep size bağımlı kalmaz, gözleri her an sizi aramaz. Böylece çocuk için annesiz okulda kalmak o kadar zor olmayacaktır.

    Bebeğim Anaokulu Yollarında: Tam Gün mü, Yarım Gün mü Okula Gitmeli?

    Çocuğunuzun anaokuluna yumuşak bir geçişle başlaması okula daha hızlı alışması açısından çok önemli. Bunun için çocuğu okula ilk zaman tam gün göndermek yerine alıştırarak gönderebilirsiniz. Özellikle daha önce annesinden hiç ayrılmamış bir çocuksa ve yaşı da çok küçükse tam gün okula başlaması çok zor gelebilir. Bu konuda danıştığınız pedagog size yol gösterecektir. Genel bir öneride bulunmak gerekirse önce çocuk yarım gün okula başlayabilir. Hatta ilk hafta çocuk bir gün okula gitsin, bir gün dinlensin; sonraki hafta 2 gün okula gitsin, 1 gün dinlensin ve ondan sonraki hafta her gün yarım gün okula gitmeye başlayabilir. Bu süreçte mutlaka pedagogdan yardım alın çünkü her çocuğun gelişim özellikleri ve vereceği tepki farklıdır. Bana gelen birçok danışan anaokuluna yanlış bir başlangıçtan sonra bunu nasıl düzeltebiliriz diye iş işten geçtikten sonra geliyorlar. Her zaman için hataları telafi etmek çok zor, hataları önlemekte ise o kadar basittir.
    Çocuğunuzun okul hayatına yumuşak bir geçişle başlaması dileğiyle…

    Pedagog Sevil Gümüş
    Psikolojik Danışman, Çocuk Psikoloğu, Oyun ve Filial Terapist

  • #2
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    Teşekkürlerrr

  • #3
    Tuba ÖZDEMİR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    3,372
    @Tuba ÖZDEMİR







    Teşekkürler..
    <center><marquee behavior=alternate>ÖNCE OKUL ÖNCESİ 4 YAŞINDA!</marquee><br><a

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Bez bebeğim
      Konu Sahibi merve16 Forum KUKLALAR-DOLGU OYUNCAKLAR
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 11.Haziran.2011, 01:35
    2. Bebeğim
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum ÇOCUK ŞARKILARI (MP3)
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 05.Mart.2011, 15:58
    3. bebeğim...
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum ÇOCUK ŞARKILARI (MP3)
      Cevap: 14
      Son Mesaj : 26.Şubat.2011, 23:34
    4. örgüden bebeğim
      Konu Sahibi edag Forum KUKLALAR-DOLGU OYUNCAKLAR
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 05.Şubat.2011, 17:30
    5. ''Güzel Bebeğim''
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum ÇOCUK ŞARKILARI (MP3)
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 06.Kasım.2009, 14:04

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş