Çocukların beş yaşından itibaren düzenli olarak spor yapması genetik boy oranının en üst noktasına ulaşmalarını sağlıyor. Ancak bu yaşlarda halter kürek boks değil; yüzme voleybol basketbol gibi sporları uzman eşliğinde yapmalarında yarar var

Çocukların fiziksel gelişimleri açısından erken yaşlarda spora başlamaları çok önemli. Genç Milli Takım'ın Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Asım Baykan sporun boy uzaması üzerine etkilerini anlattı...

Spor boy uzamasında etkili midir? Gelişme çağında düzenli egzersiz ve uyku büyüme hormonunun salgılanma düzeyini artırır. Genlerin tayin ettiği bir boy aralığı vardır. Genetik yatkınlığa göre boyu 1.70 ile 1.80 arasında uzaması gereken bir genç düzenli spor yaparsa boyu en üst noktaya kadar ulaşır. Yani 1.80 olur spor yapmaz düzenli beslenmezse alt sınırda takılır.

Spor genetik boy oranını etkiliyor mu? Anne baba boyu 1.50 metre olan çocuklar istediği kadar spor yapsın 2 metre olamıyor. Ancak düzenli spor genetik boy oranının en üst noktaya ulaşmasını sağlıyor. Yetişme döneminde sağlıklı beslenme protein ve minerallerin düzenli alınması gibi faktörler de boyu etkiliyor.

Çocuklar hangi yaşta spora başlamalı? Çocuklar için spor branşı seçerken yaşına ve fiziksel özelliklerine dikkat etmek gerekli. İlkokul çağına kadar başlanabilecek sporlar arasında; yüzme ve jimnastik gelir. İlkokul çağının sonuna yani 8-10 yaşına kadar çocuk çeşitli branşlarla tanıştırılmalı. Daha sonra eğilimine fiziksel gücüne ve yeteneğine göre bir spor dalı seçilebilir.

Futbol gelişimi olumsuz etkiler mi? Futbola 8-10 yaşlarında başlanır. Doğru antrenman teknikleri ile kesinlikle çocukların çarpık bacaklı ya da kısa olmaları mümkün değil. Bacak kaslarında ileri gelişme sonucu vücuttaki uyumu bozmamak için üst kasları da çalıştırmak gerekir.

Basketbol boy uzamasını sağlar mı? 'Basketbol oynarsa boy daha fazla uzar' diye bilimsel bir kanıt yok. Fiziksel gelişime en olumlu katkısı olan sporlar; tüm vücudu olabildiğince çalıştıran sporlardır. Çocuğun yaşına fiziksel özelliklerine göre doğru ve düzenli spor yapması önemli.

Bu konuda yapılan hatalar var mı? Çocuklar için yaşına uygun olmayan spor dalını seçmek en büyük hatadır. Yedi yaşındaki çocuğa halter veya boks yaptıramazsınız onu küreğe başlatamazsınız.

Hangi yaşta yapılan spor boyu uzatır? Sporu çocuğun büyüme sürecinin devam ettiği büyüme kıkırdaklarının henüz açık olduğu erişkin yaşa kadar devam ettirmek gerekli. Boy uzaması çocukluktan erişkinliğe kadar hep aynı hızla devam etmiyor. Tepe noktası yaptığı süreç oluyor. Kiminde 10 kiminde 13 yaşında büyüme tepe noktasına ulaşır. Bu sırada spor yapmanın büyük yararı var. İlkokul çağından başlayarak ergenliğin sonuna kadar sporu düzenli yapmak boy gelişimini en üst seviyeye ulaştırmak için önemli.
alıntı