Sportif hırsları yüzünden çocuklarını kaybediyorlar

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma; sporun aileleri tarafından yanlış yönlendirilen çocuklara yarardan çok zarar verdiğini gözler önüne seriyor

Spor yapmak, kuşkusuz dünyanın en keyifli ve en yararlı uğraşlarından biri. Ancak birtakım hırslar ve beklentiler, spor sevgisinin önüne geçtiğinde, bu uğraş insana yarardan çok zarar verir hale geliyor. Özellikle fazla hırslı aileler, hem çocuklarının psikolojik ve fiziksel yapısına, hem de onların spor kariyerine büyük zararlar verebiliyor.

Çocukların içindeki spora yönelik yeteneğin ortaya çıkmasında; ailelerin çok önemli bir rol oynadığı yadsınamayacak bir gerçek. Bu yetenek, yine aileler tarafından verilen maddi-manevi destek ile profesyonel bir nitelik kazanabiliyor. Ancak aşırıya kaçılması halinde verilen bu destek kösteğe dönüşebiliyor. Spor dünyasında kariyer yapmış pek çok isim, başarılarında ailelerinin payının çok büyük olduğunu dile getiriyor. Ancak uzmanlar, gitgide yaygınlaşan 'rekabetçi aile sendromu'nun henüz yolun başında olan genç sporcular için, büyük bir tehlike teşkil ettiğini belirtiyor.

'Rekabetçi aile' sendromuna yakın geçmişten verilebilecek başlıca örnek ise, Christophe Faviau adlı Fransız bir adamın, tenis oynayan çocuklarının rakiplerini elemek için yaptıkları... Çocuklarının çıktığı maçları kazanmalarını kolaylaştırmak isteyen Faviau, 2000- 2003 yılları arasında 6'sı erkek 21'i kız toplam 27 çocuğa uyuşturucu iğne yaptı. Uyuşturulan çocuklardan biri, geçirdiği bir trafik kazası sonucunda hayatını kaybedince tüyler ürpertici gerçek ortaya çıktı. Genç sporcunun kendisine verilen uyuşturucu maddeler nedeniyle direksiyon başında uyuyakaldığı anlaşıldı. Gözünü galibiyet hırsı bürüyen Faviau, 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ailelerin bu yanlış tutumları, kendi çoçuklarına da zarar veriyor.

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bu konuda verilebilecek daha birçok örnek olduğunu gözler önüne seriyor. Bir çeşit anket niteliği taşıyan araştırma kapsamında; 132 genç tenisçinin antrenörlerine ailelerin çocukların spor yaşamlarındaki rolüne ilişkin toplam 200 soru yöneltildi. Araştırmaya göre, her iki aileden biri çocuklarına spor yapması için ekonomik destek veriyor. Ancak ailelerin yüzde 36'sı çoçuklarının sportif gelişimi konusunda hatalı davranıyor. Araştırma ekibinin başında bulunan Daniel Gould, "Hırslarına yenik düşen ve çocuklarını galibiyete şartlayan aileler, istemeden de olsa, çocukların ruhsal ve fiziksel davranışlarını olumsuz yönde etkiliyor" diyor.

.ALINTIDIR.