Çocuklar için sporun önemi

Yarınlarımız, en değerli varlıklarımız çocuklarımızın her yönden gelişiminde büyük etkisi olan spor yaşamının olmasını ve doğru planlanmasının önemini sizler ile paylaşacağım.

Spor için birçok farklı tanım yapılabilir. Fakat bu tanımların hepsi sporun aynı sosyal yapıyı farklı görüşler ile anlatımıdır. Spor yapılış biçimleri, hedefleri, branşları ve içerdiği konuları bakımından çok yönlü tanımlar ile açıklanabilir.

Spor için genel bir tanım yapılırsa insanın anatomik yapısına ve yaşamına göre ilk zamanlarda doğa ile mücadele ederken kazandığı becerileri geliştirdiği aletli aletsiz yöntemleri belirli kurallar ile çevirerek barışçıl amaç ile boş vakit eğlencesi, oyun, oyalanma, yarışma ve rahatlama amaçlı teknik, fizik ve estetik gibi detaylı konuları da içinde bulunduran sosyal bir olgudur.

Günümüzde birçok çeşit spor yapma şekli ve yarışmak içinde gelişmiş branşlar oluşmuştur.

Peki spor için erken yaşta başlamak neden önemli?

Spora erken yaşlarda başlamak gelişimin en yüksek olduğu çocukluk döneminde kazandığı beceriler ile doğrudan bağlantılıdır. Birey bu becerileri doğru zamanda ne kadar erken kazanırsa gelişimini en üst seviyede ve eksiksiz ve sağlıklı tamamlamış olacaktır. Dolayısıyla sağlık için spor insanın vazgeçilmez alternatifi olarak karşımıza çıkıyor olması, bizim değerli çocuklarımızın hayatını planlarken sporun onlar için ne kadar büyük bir önem taşıdığını farketmemizi sağlayacaktır.

Çocuklar için spor çok daha önemlidir. Çocuklar gelişmek için her gün etkin bir hayat sürdürmek zorundadır. Çünkü fiziksel etkinlik büyüme hormonlarının salınmasını hızlandırdığı gibi fiziksel ve ruhsal sağlığında kazanılmasını sağlamış olur. Günümüzde besinlerin yapılarının ve alışkanlıklarımızın değişmesi hızlı tüketim geç ve düzensiz yeme alışkanlıkları besin değerleri ve kalitesinin kötüye doğru gidiyor olması açısından çocuklarımızın sağlığı için daha zor görevlerimizin olduğunu vurgulamak isterim.

Çocukların tükettiği besinlere ne kadar dikkat etsek de kaçınılmaz sağlıksal problemler doğurduğunun ve bu sebepten dolayı çocuklarımızın sağlıksal açıdan yüksek gelişimi için spor yapmalarının çok daha önemli bir yeri olmuştur.

Tıptaki bazı araştırmaların gözlemlediklerine göre etkinlik düzeyi fazla olan çocukların ileri yaşlarında yüksek tansiyon, şeker, kalp problemleri, damar hastalıkları, şişmanlık gibi hastalıkları yaşamadığı yaşadıklarında ise daha az etkilenmekte olduğu saptanmıştır. Özellikle spor alıştırmaları yapan çocuğun vücut formunu güçlendirdiğinden daha dinç ve pratik zekasını daha fazla kullanan keskin kararları kolaylıkla saplayan aritmetik, okuma ve anımsama becerilerini güçlendirecektir.

Spor her çocuğun en az yetişkinler kadar yaşadığı stres, kaygı ve çaresizlik gibi duygulardan arınmasına çözebilmesine yardımcı olacaktır. Spor yapan bireylerin fiziksel gelişiminden daha çok psikolojik ve toplumsal gelişimi daha yüksek seviyeye ulaşır.

Illinois Üniversitesinden Dr. Glyn Roberts, sporun çocuklar için öğrenmenin en yüksek olduğu önemli bir ortam olduğunu vurgulamaktadır.


.alıntıdır.