Çocuk gelişiminde sporun önemi

Teknolojinin gelişimi ile birlikte çocukların herşeye evlerinde oturarak ulaşmaları yeni neslin haraketsiz büyümesine yol açıyr ve beraberinde de bazı sağlık problemlerini getiriyor. Sağlıklı yaşam ve spor merkezi b-fit’in kurucusu Bedriye Hülya, çocuk ve spor konusunu değerlendirdi.



Hareketsizlik obeziteye neden oluyor



Spor yapmayan, oyun oynamayan çocuklar sadece bedensel problemler yaşamıyor. Günümüzün en tehlikeli hastalıklarından obezitenin beslenme haricinde en büyük sebebi hareket etmemek. Hareket etmeyen çocukların toplum içine karışma konusunda da büyük problemler yaşadığı gözleniyor.



Çocuğa uygun spor dalı seçilmeli


Spora erken yaşta başlanmasının bilincinde olan ebeveynler, çocuklarını çeşitli aktivitelere yönlendiriyor. Fakat bu konuda da hatalı hareket edebiliyor. Tercih edilecek olan spor dalını çocukları iyice gözlemleyerek seçmek gerekirken, genellikle popüler olan veya herhangi birinin önerdiği bir spor dalına yönlendirme, çocuğa ters etki etmesine sebebiyet verebiliyor. Çocukların rekabetin olmadığı bir ortamda gelişim sürecine devam etmesi, başarısız olduğunda tamamen vazgeçmesi veya hoşuna gitmemesi, çocukları yeni başladıkları spor hayatından tamamen soğutabiliyor, tekrar denememelerine sebep olabiliyor. Erken yaşta spordan çekinerek büyüyen çocuğun, yetişkinlik döneminde de bu alışkanlığına devam etme oranı çok yüksek seviyelerde gerçekleşiyor.



Oyunla spor bir arada sunulmalı


Bu bilgiler eşliğinde yatılan araştırmalar, tüm spor dallarının temel bilgilerini harmanlayarak; çocukların fiziksel ve duygusal gelişimlerine hareket eğitimi ile katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Oyunlarla harmanlanmış temel hareketler, onların denge, tırnmanma, koordinasyon, sıçrama, duruş ve dayanıklılık becerilerini geliştiriyorlar. Çocuklar 3 yaşından itibaren hareket eğitimine başlayarak, sağlıklı bir hayat için sağlam bir temel atıyor.


.alıntıdır.