7 Yaş ve Daha Büyükler İçin Spor ve Egzersizler

Birçok uzmana göre, bir çocuğun organizeli takım oyunlarına katılabilmesi için en azından 6-7 yaşlarında olması gerektiğini ifade etmektedirler. Bu görüş genellikle doğru kabul edilmesine rağmen, bazen çocuğun gelişim düzeyi ile ilgilidir. Bu katılım kimi zaman bahsedilen yaş gruplarının altında veya üstünde de olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki, çoğu takım sporları fiziksel temas içermektedir. Bu nedenle, 6 veya 7 yaşından küçük çocukların bu tür yoğun fiziksel temas içeren spor aktivitelerine katılmaları ve bu tür sert temaslara dayanabilmeleri, fiziksel yapıları yönünden uygunluk göstermemektedir.

Bu sadece bedensel açıdan yaralanma riskiyle beraber, duygusal yaralanmaları da beraberinde getirir. Bir oyunda kazanma ve kaybetme olgusu vardır. Kaybetme durumu duygusal olarak çocuklarda, büyüklere oranla daha büyük yıkımlara neden olabilmektedir. Çünkü bu yaş grubu çocuklarında, kimin kazanıp, kimin kaybettiği durumu, oynama şansı bulmaktan daha önemlidir.

Birçok uzmana göre, 8-12 yaş arası genellikle takım sporlarının keşfedildiği zaman olarak belirtilir. Takım sporları olarak; futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi sporlar dallarını sayabiliriz.
Burada ailelere düşen en önemli görevlerden biri de, çocuklarının seçtikleri spor dalı hakkında, ve yaralanmaları, sakatlanmaları önlemek için gerekli koruyucu malzemeler ve sakatlanma ve yaralanmalardan kurtulma teknikleri ile ilgili iyi bilgi sahibi olmalarıdır. Bu bilgilere sahip olunması, hem çocuğunuzu istenmeyen sakatlanma ve yaralanmalardan korunmasına hem de çocuğunuzun cesareti kırılmadan aktiviteye devam etmesine katkıda bulunacaktır.

Bu yaş grubundaki çocukların tek başına kondisyon ve koordinasyonunu geliştirmeye yönelik uygulanan ağırlık çalışmaları pek önerilmez. Bu yaş grubuna uygun ağırlık programlarının ancak ve ancak bu alanın uzmanı gözetiminde yapılması tavsiye edilir. Yine bu yaş grubundaki çocuklara uzun mesafeli koşular yaptırılması, ergenlik çağına kadar ertelenmelidir. Ortaokul seviyesindeki çocuklara kısa ve orta mesafeli koşular yaptırılabilir.

Bir spor branşının çocuk için uygun olup olmaması genellikle aktivitelerin süresi ve yoğunluğu ile yakın ilgilidir. Bu yaş grubunun bedensel ve ruhsal özellikleri gereği uzun süre ve yoğun devam eden spor dallarına katılımları önerilmez. Çocukların bir spor dalına katılımından önce, mutlaka bir doktor kontrolünden geçirilerek, aktivitelere dahil edilmesi önerilir.

7 Yaş ve Daha Büyükler İçin Önerilebilecek Spor Aktiviteleri

Basketbol

Futbol

Tenis

Buz Pateni

Voleybol

Bisiklet

Hentbol

Yüzme

Hokey

Güreş

Karate

Dans


.ALINTIDIR.