En doğal ve en taze besin: Anne sütü


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

En doğal ve en taze besin: Anne sütü

  • #1
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn



    En doğal ve en taze besin: Anne sütü





    Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun olan besin maddelerini içeriyor. Bebeklerin normal büyüme ve gelişmelerini sağlayan en uygun besin anne sütü. İçeriği sabit olmayan anne sütü, bebeğin yaşına, fizyolojik durumuna uygun bir değişim gösteriyor. Dolayısıyla her annenin sütü kendi bebeği için en uygun olan besin maddelerini içeriyor. Anne sütüyle ilgili tüm dünyada birçok araştırmalar bu gerçeği ortaya koyuyor. Anne sütünün yararlarının bilincinde olan anneler bebeklerini emzirmek istiyorlar.

    Şu anda birçok Avrupa ülkesinde annelerin büyük çoğunluğu tercihini anne sütünden yana kullanıyor. Ülkemizde ise durum daha farklı. Bebek doğduğu zaman 10 anneden 9’u emzirmeye başlıyor. Ancak ilk 3 ay içinde 10 anneden sadece 1’i bebeğini düzenli olarak emziriyor. Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sevin Ergin Özdeniz bu durumun annelerin emzirme konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarından kaynaklandığını belirterek şunları söylüyor: “Emme doğal bir refleks ancak emzirmek teknik bir olay. Oysa tekniği öğrenmek çok zor değil. Hamilelik döneminde bile doktorlar ve hastaneler anne adaylarına yardımcı oluyorlar. Bu konuyla ilgili araştırmalar, emzirme hazırlığının doğum öncesinde başlaması halinde doğum sonrasında annelerin çok daha sağlıklı bir şekilde bebeklerini emzirebildiklerini gösteriyor. Önemli diğer bir nokta anne adayı ve annelerin, emzirebilecekleri yönünde yüreklendirilmeleridir.”

    Anne sütünün faydalarını saymakla bitmiyor. Prof. Dr. Sevin Ergin Özdeniz anne sütünün yararlarını şu başlıklar altında topluyor:

    - Anne Sütü miktarı ve içeriği bebeğin fizyolojik özelliklerine göre değişen en besleyici, en uygun besindir.

    - Anne Sütü, başta sindirim ve solunum sistemi olmak üzere çok sayıda organ sisteminin büyüme ve gelişmesini düzenleyen büyüme faktörleri içeriyor.

    - Bebeği alerjik reaksiyonlara karşı koruyor.

    - Anne Sütü, bebeği enfeksiyonlardan koruyan faktörlere sahip. Anne Sütü ile beslenen bebekler daha az sıklıkla grip, orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlara yakalanıyor.

    - Aşıların koruyuculuk özelliğini artırıyor.

    - Anne sütünün sağlığa olumlu etkileri, çocuk ileri yaşama eriştiğinde de devam ediyor. Anne sütü ile beslenme ileri yaşlarda bireyi obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve kanserlerden koruyor.

    - Anne Sütü, sadece en ideal besleyici değil, aynı zamanda bebeğin en ekonomik beslenme yolu. aileye hiçbir ek mali yük getirmeden bebeğin doğumdan sonraki ilk 6 aylık döneminde tüm besin gereksinimini karşılanıyor. Ayrıca gelecek yıllarda bebekleri hastalıklara karşı koruduğu için genel sağlık harcamalarında azalma sağlıyor.

    - Anne Sütü ile bebeği beslemenin anneye de faydaları var. Emziren annelerde, doğum sonrası kanamaları azalıyor, yumurtalık ve meme kanserine daha az rastlanıyor.

    - Bebek ve anne arasında güçlü duygusal bir bağ oluşmasını sağlıyor.

    İlk 6 ay yalnızca anne sütü verin!

    Bebeği emzirmek, tıpkı onu dünyaya getirmek kadar doğal. Ancak emzirme döneminde, bazen hiç beklenilmeyen problemlerle karşı karşıya kalmak mümkün. Bu sorunlarla baş edebilmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Burada önemli olan tek şey, annenin emzirmeyi gerçekten istemesi ve kendini psikolojik olarak buna hazır hissetmesi. Anne ne kadar stressiz olursa o kadar çok ve sağlıklı miktarda sütü oluyor.

    Bebeği olabildiğince erken ilk yarım saat en geç ilk 2 saat içinde memeye tutmak, çok ideal olarak kabul ediliyor. Zaten bu amaçla son senelerde bebek doğar doğmaz annesinin odasına alınıyor. Böylece anne ve bebeğin arasında duygusal bir bağ yaratılarak bir an evvel emzirilmesi sağlanıyor. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki bebeğe yeni doğan döneminde bir kez bile olsa biberonla anne sütü vermek doğru değil. Biberon ve anne memesi tutuşları farklı. Bu nedenle bebekte, meme başlığı şaşkınlığı oluyor, anne memesini reddedebiliyor. Emzirme 6 aydan sonra ek besinlerle birlikte 2 yaşa dek sürdürülebilir. Prof. Dr. Ergin Özdeniz’e göre, “Bebeğin emme refleksinin gelişmesi ve annenin sütünün azalmaması için biberon tercih edilmemeli. Ayrıca ilk 6 ayda ek besinler ve hatta rezene çayı gibi bitkisel çaylar bebeğe verilmemeli. Su dahil hiçbir şey vermeksizin tam emzirme sağlanmalı.”

    alıntıdır

  • #2
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    bütün annelere ve anne adaylarına mutlu olun ve çocuğunuzu emzirin derim

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Anne Sütü Doğal Ağrı Kesici
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 24.Mart.2011, 19:40
    2. Anne Sütü Ve önemi
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Bebek Bekliyorum
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 20.Ocak.2010, 01:20
    3. Anne Sütü oluşumu
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Bebek Bekliyorum
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 20.Ocak.2010, 01:18
    4. Anne Sütü
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum ÇOCUK VE BESLENME
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 09.Ocak.2010, 03:06
    5. ANNE SÜTÜ HAKKINDA ...
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum ÇOCUK VE BESLENME
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 12.Ağustos.2009, 18:23

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş