Çocuk ve Vitamin


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Çocuk ve Vitamin

  • #1
    Ayşe Turan BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Şubat.2009
    Nereden
    Türkiye'nin kalbinden
    Mesajlar
    12,566
    @Ayşe Turan BAL



    Çocuk ve Vitamin





    Çocuk ve Vitamin


    Vitaminler, vücudun normal işlevlerini sürdürebilmesi için gereken, çoğunlukla vücutta üretilemeyen, bu nedenle dışardan alınması gereken maddelerdir. Elbette, her yaş için vitamin gereklidir. Ancak, sorun bu vitaminin hangi kaynaklardan elde edileceğidir. Aslında vitaminler o kadar farklı gıdalarda bulunurlar ki, dengeli bir beslenme düzeniyle vitamin gereksinimini gıdalardan karşılayabiliriz. Ancak çocuklar söz konusu olduğunda, anne babaların çok iyi bildiği gibi, dengeli beslenme bazen pek kolay olmuyor. Bazı çocuklar çok iştahsızdır, bazıları çok seçicidir, belli gıdaları ağızlarına koymazlar. Bir kısmı da kötü beslenme sonucunda yeterli büyümeyi gösteremeyip akranlarından geri kalırlar. Böyle çocuklar için, çocuk doktorunun önerisi doğrultusunda takviye vitamin şurup veya tabletleri kullanmak gerekli olabilir. Ancak, vitamin takviyelerinin de ilaç olduğunu, her ilaç gibi gelişigüzel kullanılmaması gerektiğini, aşırısının zararlı olacağını unutmamak gerekir. Özellikle yağda eriyen vitaminler ( A, D, E ve K vitaminleri ) ihtiyaçtan fazla alınırsa, vücutta depolanmakta ve sorunlara yol açmaktadırlar.

    Şimdi de, önemli bazı vitaminlerin işlevlerinden ve hangi gıdalarda bulunduğundan bahsedelim. Bu bilgiler ışığında, çocuğunuzun yediklerini gözden geçirip eksik kalan birşeyler olduğunu düşünürseniz doktorunuza danışabilirsiniz.

    A vitamini

    A vitamini; normal büyüme, cilt sağlığı, göz sağlığı ( özellikle gece görme ve renkli görme ), doku onarımı, enfeksiyonlara karşı direnç sağlamada gereklidir.

    Sarı-turuncu renkli meyve ve sebzelerde ( havuç, kayısı, kabak, şeftali gibi ), balık, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, ıspanak, brokoli, roka gibi yeşil sebzelerde bulunur.

    B vitaminleri

    Bu grupta bir düzine farklı vitamin yer alır. B grubu vitaminler, vücutta çeşitli metabolik süreçlerde yer alırlar, kanımızdaki alyuvarların yapımı için gereklidirler.

    Et, tavuk, balık, süt, yumurta, tam( kepeği ayrılmamış) tahıllarda, kuru baklagillerde, ıspanak, brokoli gibi sebzelerde bulunurlar.

    C vitamini

    C vitamini, bağ dokusu, kaslar ve cilt sağlığı için gereklidir. Yara iyileşmesini hızlandırır, enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır.

    Turunçgiller, kivi, çilek gibi meyvelerde, domates, brokoli, ıspanak, Brüksel lahanası, biber gibi sebzelerde bulunur.

    D vitamini

    Bu vitamin, vücuda kalsiyum ve fosfor emilimini sağlar, kemik ve dişlerimizin sağlığı için gereklidir. Yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık yağında bulunur. Güneş ışığı yardımıyla cildimizde de D vitamini üretilebilir. Ancak son yıllarda, güneşin uzun dönemdeki zararları göz önüne alınarak korunmaya önem verilmekte, D vitaminini güneşten değil gıdalardan almak önerilmektedir.

    E vitamini

    E vitamini vücudumuzu zararlı kimyasal, toksik maddelere karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Tam tahıllarda, bitkisel yağlarda, ay çekirdeği, fıstık gibi kuru yemişlerde, ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerde bulunur.



    .ALINTIDIR.

  • #2
    ebru0666 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Ocak.2012
    Mesajlar
    2
    @ebru0666







    hocamız "vitaminleri çocuklara nasıl öğretebilirsiniz?" (etkinlik oyun falan tarzında) diye sınavda soru soracak yardımcı olabilirmisin ??

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. bol vitamin
      Konu Sahibi Selma Hoca Forum BOYAMA SAYFALARI
      Cevap: 8
      Son Mesaj : 20.Nisan.2018, 19:47
    2. Kanserden Koruyan Vitamin!
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 10.Şubat.2010, 23:57
    3. vitamin oyunu
      Konu Sahibi senly Forum HAREKETLİ OYUN
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 02.Aralık.2009, 10:52
    4. ~~Vitamin Deposu Besinler ~~
      Konu Sahibi teachme Forum SAĞLIK
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 15.Kasım.2009, 13:02
    5. Vitamin Deposu Çorba (Çocuk)
      Konu Sahibi gulcinnnnn Forum MAMALAR VE ÇOCUK YEMEKLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 23.Temmuz.2009, 21:28

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş