Çocuğunuzun Yeterli Vitamini Alıp Almadığından Nasıl Emin Olabilirsiniz?


Çocuklar çok az miktarlarda yemek yer. Tükettikleri gıdalar konusunda da çok seçicidirler. Anne baba olarak çocuğunuzun yeterli vitamin alması konusunda hassas olmanız çok normal.
Çocuğunuzun ihtiyacı olan her şeyi alarak beslenmesi için neler yapabilirsiniz?
3-4 yaşına gelmiş bir çocuğun 5 ayrı öğünde günde en az 400-500 gram meyve ve sebze tüketmesi gerekir. Bu şekilde beslenen bir çocukta vitamin eksikliği görülmesi neredeyse imkânsızdır. Her gün temiz havada hareket etmesi ve güneş ışığı alması da D vitamini ihtiyacını karşılar.
Yapılan araştırmalara göre çocuklar ihtiyaç duyduklarından çok daha az miktarda vitamin alıyorlar. Çocuğunuzun ne kadar meyve ve sebze tükettiğini anlamanız için bir hafta boyunca yediği her şeyi not edebilirsiniz.
Yemek saatlerinin düzenli olmasına, üç ana öğün ve 2-3 adet ara öğünü atlamamaya özen gösterin. Eğer çocuğunuz kreşe gidiyorsa, orada çocuklara yemek olarak ne sundukları konusunda da bilgi sahibi olmanızda fayda var. Arkadaşlarıyla birlikteyken yemek seçimi konusunda evdeki kadar hassas olmayabilirler.
Çocuğunuza meyve- sebze yedirmenin yolları
Çocuklar minik parçalara ayrılmış sebzeleri daha kolay ve keyifle yerler.
Sebzeleri püre haline getirebilir ve sos ya da çorbaların içine karıştırabilirsiniz.
Taze meyveleri küçük küçük doğrayın ve her fırsatta çocuğunuza ikram edin.
Çocuğunuzu meyve sebze yemesi konusunda asla zorlamayın. Anne baba olarak ona kendi davranışlarınızla örnek olun ve çocuğunuzun yanında meyve sebze tüketin. Çocuklar meyve yemeyi reddettiklerinde, birlikte meyve salatası yapabilirsiniz. Böylece hem hoş vakit geçirirsiniz hem de meyve yemek çocuğunuz için keyifli bir şeye dönüşebilir.
Tüm bunlara rağmen çocuğunuz başta meyve sebze olmak üzere sağlıklı besinleri tüketmek konusunda ilerleme kaydedemiyorsa, çocuk doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.


.alıntı.