Çocuğunuzun Beslenmesi (5-6 yaş)


Çocuğunuz 5 yaşına geldiğinde onu artık büyüdüğünü düşünebilirsiniz. Ancak fizyolojik olarak büyümeye devam ettiğini hiç unutmamak gerekir. Bu nedenle de daha önceki yaş grupları için geçerli olan tüm öncelikler ve önemlilikler bu yaş grubunda da devam eder. Sağlıklı büyümesi için kalsiyum başta olmak üzere hemen hemen tüm minerallerden zengin olan süt ve süt ürünleri önceliklidir. Sütün yanı sıra süt ürünlerinden yoğurt, peynir, sütlü tatlılar, dondurma ve sütlü atıştırmalıkların da sağlıklı gelişimine katkıda bulunacak gıdalar olduğu unutulmamalıdır.
Meyve ve sebzeler her gün düzenli olarak yedirilmelidir. Bazı çocuklarda sebze meyve tüketiminde sorun yaşanmaz. Ancak genel olarak çocukların özellikle sebze yemeklerini çok sevmediklerini biliyoruz. Bu nedenle olabildiğince çeşitlilikte ve çok miktarda tüketmelerini sağlamak için onalrın sevebilecekleri yiyecekleri bulmaya ve hazırlamaya gayret edin. Atıştırmalık olarak havuç, muz gibi meyveleri tercih edebilirsiniz. Öğünlerde salata bulundurmaya özen gösterin. Bol su tüketimini alışkanlık haline getirmesi için yemeklerde su içmeye teşvik edin.
Bir yetişkinin günlük öğünlerde yediği şeyleri, bu yaşlardaki çocuklar da rahatça tüketebilir. Sadece yemeklerin miktarlarına diğer bir ifade ile porsiyon miktarlarına dikkat etmeniz gerekecektir. Erişkin çeşitliliğinde yemesini bekleyebilirz ancak erişkin miktarlarında besin tüketmesini beklemek haksızlık olur.
5-6 yaşlarında çocukların çoğu anaokuluna gitmeye başlar. Kontrolünüz dâhilinde olmadıkları zamanlarda öğünlerini atlamadığına emin olmanız için birlikte yediğiniz yemeklere önem vermelisiniz. Bu öğünlerde kazanacağı alışkanlıklar, okul döneminde de devam edecektir.


Kaynaklar
ohiohelpmegrow.org
Feeding Your Child and Teen: Your Child: University of Michigan Health System (Kyla Boyse, RN Consultant, Health Communication & Web Health Content Development - University of Michigan Health System)