İlköğretim çağındaki çocukların diş sağlığı hiç iyi değil! Ankara'da 30 bin ilköğretim öğrencisinin tarandığı çalışmada, çocukların hemen tümünde bir çürük ve bir de kayıp diş tespit edildi.

Ankara'da 30 bine yakın ilköğretim birinci kademe öğrencisinin tarandığı çalışmada, çocukların hemen tümünde bir çürük ve bir de kayıp diş tespit edildi.

Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi tarafından Başkentteki ilköğretim okullarının birinci kademesinde öğrenim gören 30 bine yakın çocuk, ağız ve diş sağlığı taramasından geçirildi. Taramada, çocuklarda kayıp ve çürük diş bulunup bulunmadığına da bakıldı.

Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Murat Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, tarama sonucunda çürük ve kayıp diş ortalaması 2.83 olarak bulundu.
Haberin devamı ↓reklam

Bunun, hemen her çocukta en az bir çürük, bir de kayıp diş bulunduğu anlamına geldiğini belirten Yılmaz, ''Bu oran, gelişmiş ülkelerdeki oranın en az 2 katı daha fazla'' dedi.

Yılmaz, taramadan geçirilen 10 bin çocukta ise toplam 16 bin çürük, 3300 kayıp, 8 bin 500 de dolgu tespit edildiğini bildirdi.

AİLELERE ÖNERİLER
Çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunmasında ailelere büyük görevler düştüğünü kaydeden Yılmaz, şu uyarıları dile getirdi:

''-Bebekler 6-8 aylıkken yani dişler ağızda görüldüğünde, sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri, en azından çiğneme yüzeyleri temiz ve ıslak bir tülbent ya da gazlı bezle silinip temizlenmelidir.

-Diş fırçası kullanımına çocuğun arka dişleri çıktıktan sonra, yani ortalama 2.5-3 yaşında başlanması gerekir.

-Çocuklar, ağız büyüklüklerine uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçası kullanmalıdır.

-Çocuklar için sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce sadece üçer dakikalık etkin bir fırçalama yeterlidir.

-Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılmalıdır.

-Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez.

-Leblebi büyüklüğünde diş macunu fırçalama için yeterlidir.''

ALINTI