ABD'li çocuk sağlığı danışma kurulu uzmanları, çeşitli psikolojik sorunlarda kullanılan antipsikotik grubu ilaçların çocuklar üzerinde zararlı olabileceği uyarısında bulundu.Bu gruptaki ilaçların çocuklar üzerinde kullanımının giderek yaygınlaştığına dikkati çeken uzmanlar, ABD'deki ilaç denetimiyle görevli kuruluşlardan, bu grup ilaçların çocuklarda kilo alımı ve diğer yan etkileri konusunda bilimsel çalışmalar yapmayı sürdürmelerini istedi.

Danışma kurulunda yer alan uzmanlar, antipsikotik grubu ilaçların tam olarak ne şekilde etki ettiği ve çocuklarda sağlık sorunları yaratıp yaratmadığına ilişkin elde çok az inandırıcı veri bulunduğuna dikkati çekti.

ABD'nin Gaithersburg kentinde toplanan çocuk sağlığı danışma kurulu, antipsikotik grubu bazı ilaçları aynı grupta yer alan diğer ilaçlarla kıyaslayarak çocuklarda diyabet riskini artırıp artırmadığını değerlendirdi.


Kısmen Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) finanse ettiği bir bilimsel çalışmanın halen kesin halini almamış olan ilk sonuçlarını gözden geçiren kurul, oylamayla FDA'nın yeni nesil antipsikotik ilaçların kullanımının güvenli olup olmadığını belirlemek amacıyla yaptığı rutin izlemeleri sürdürmesine destek verdi.

Kurul 1'e karşı 16 oyla kabul ettiği kararda, kurul tarafından geçen yıllarda alınan benzeri kararları bir adım daha ileriye götürerek bu kez bir uyarı yazısına yer vererek, FDA'dan söz konusu ilaçların etiketlerinde çocuklarda kilo alımı ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açmasından duyulan kaygının nasıl vurgulanacağına açıklık getirmesi istendi.

Danışma kurulundaki uzmanlardan, Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi nöroloji uzmanı Dr. Jonathan Mink yaptığı açıklamada, ''Çocukların ciddi zararlı etkilerle karşılaşma tehlikesinin arttığına ilişkin ciddi kaygı var ve elimizde bu soruyu yanıtlayacak yeterli veri yok'' dedi.

Oylamada ret oyu kullanan Colorado Üniversitesi Tıp Okulu çocuk göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Jeffrey Wagener da geçen yıllarda da yapılan benzeri uyarıların FDA tarafından göz ardı edildiğini belirterek, ilaç denetimiyle görevli kuruluşları çocuklarda antipsikotik ilaçların kullanımının tehlikelerine ilişkin çalışmalar yapmaya sevk etmede yetersiz kalacağı gerekçesiyle oylamada ret oyu kullandığını ifade etti.

ŞİZOFRENİ VE BİPOLAR BOZUKLUK TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR
FDA'nın 8 Aralık 2009 yılında danışma kurulunun yaptığı çağrıya karşılık vermediğini kaydeden Wagener, ''Çağrıya karşılık vermemeleri iki yıllarını aldı. Bu yüzden gözlemcilik rolünden fazlasını üstlenmemiz gerekiyor'' dedi.

Sanrılar, vesveseler ve düzensiz düşünceler gibi psikoz semptomlarının dizginlenmesinde kullanılan yatıştırıcı psikiyatrik ilaçları içeren, nöroleptikler olarak da adlandırılan antipsikotik grubu ilaçlar, özellikle şizofreni ve manik-depresif hastalığı olarak da bilinen bipolar bozukluğun tedavisinde kullanılıyor.
ntv