Küçük çaplı enfeksiyonlardan bile hemen hasta olan bebeklerin büyük bölümü ailenin ellerini yıkama konusunda yeterince dikkat göstermemesinden kaynaklanıyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, hava değişimiyle birlikte hastalık yapan virüslerin çoğaldığını, bu virüslerin en çok bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş çocukları ve bebekleri etkilediğini söyledi.

Kışın solunum yolları ve gribal enfeksiyonlar başta olmak üzere çeşitli hastalıkların görülme sıklığının arttığını vurgulayan Örs, çocukların en çok okul, kreş gibi kalabalık ortamlarda enfeksiyona yakalandığını dile getirdi.

Bebeklerin daha hassas vücut yapısına sahip olduğunu ifade eden Örs, pek çok ailenin bebeklerinin özellikle kışın çok sık hasta olmasından şikayet ettiğini hatırlattı.

HİJYEN İÇİN EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT
Bebeklerde hastalıkların önlenmesi veya en aza indirilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin hijyen olduğuna dikkati çeken Örs, bebeklerin küçük çaplı enfeksiyonlardan bile hemen hasta olabileceğini, enfeksiyonların büyük bölümünün elle temasla bulaştığı için bebeklerin bakımıyla ilgilenen kişilerin ellerini sıkça yıkaması gerektiğini söyledi.

Kendilerine gelen bebek hastalardan büyük bölümünün ailelerin ellerini yıkama konusunda yeterince dikkat göstermemesi nedeniyle kaynaklandığının tespit edildiğini anlatan Örs, şunları kaydetti:

''Bu nedenle bebeğin bakımını yapan kişilerin bebekle temastan önce, bebeğin altını değiştirirken veya karnını doyururken mutlaka ellerini yıkaması gerekir. Hijyen için sadece ona bakan kişinin ellerini yıkaması yetmez. Bebeğin veya çocuğun elleri de sıkça yıkanmalı veya eller kolonyalı mendille temizlenmelidir. Ayrıca hasta eden virüslerin arttığı kış aylarında bebeğin soğuktan korunmasının da vücut direncinin düşmesini, hasta olmasını önleyebilir. Özellikle bebeklere başlarının üşümemesi için şapka giydirilmelidir. Bebeğin terleyip üşümesini önlemek için aşırı elbise giydirilmesinden kaçınılmalıdır.''

HASTALIKLARIN ÖNLENMESİNDE EN ETKİLİ YÖNTEM ANNE SÜTÜ
Yetersiz beslenmenin de bebeklerin hasta olmasındaki başlıca etkenlerden olduğunu, yetersiz beslenen bebeğin, sağlıklı beslenen bebeğe göre daha çok hasta olacağının altını çizen Örs, bebeklerin ve çocukların bütün gıdaları yeteri kadar alarak dengeli beslenmesine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Örs, bu noktada anne sütünün hastalıkların önlenmesinde ciddi rol oynadığını, iki yaşına kadar emzirilen bebeklerin, sütle birlikte annelerinden enfeksiyonlara bağışıklık kazandıracak maddeleri yeteri kadar aldıkları için daha az hastalanacağını sözlerine ekledi.
ntv