Sünnet komplikasyonları


Ailelerin çocuklarını sünnet ettirmeden önce dikkat etmeleri gereken noktalar şunlardır:
Uzman Hekimler tarafından yapılmayan, hijyenik olmayan ortamlarda yapılan sünnetlerde ciddi riskler oluşabilir.Özellikle eğitimsiz kişilerin Koter,Lazer ve Çan yöntemi kullanarak yaptıkları sünnetlerde kısa ve uzun vadede önü alınamayan sorunlar oluşabilmektedir.Uzman olmayan kişilerin sterilizasyon şartlarına dikkat etmemesi sonucunda: Hepatit,AIDS gibi ve diğer enfeksiyonlara yakalanma riski olabilir.

En çok görülen diğer riskler ise Kanama,İdrar yollarının zedelenmesi,Penis başının bir kısmının yaralanması (kopması), septisemi denilen mikrobun kana karışması sonucu yüksek ateş, bulantı, kusma gibi toxic belirtilerin olması,elektrokoter (ki Halkımıza çoğu Lazer diye inandırılan) cihazının kullanılması ile penis başının gangren olması, penis sinirlerinin yanmasına bağlı olarak duyarlılık sorunlarının yaşanması gibi durumlar oluşur. Ayrıca hatalı yapılan sünnetlerde penis ereksiyon haline geldiğinde (propisyumun) çok kesilmesine bağlı olarak erken boşalma,ruhsal sorunlar görülebilir.

Saydığımız bunca istenmeyen sorunlara rağmen halkımızın ancak %10-15 kadarı çocuklarını sünnet için Uzman doktorlara götürmektedirler. Ancak muhtelif görsel ve yazılı basında karşılaşıyoruz ki,sünneti maalesef bırakın Uzman Doktorları, sağlık sınıfından olmayan kişiler bile yapmaktadırlar.

Ailelerin sünnet konusunda dikkat etmeleri gereken bir diğer nokta da şudur:Aile de, geçirilmiş bir ameliyat sırasında (ya da diş çekimi...vb operasyonda) kanın geç durması gibi bir durum oluşmuş ise mutlaka önceden doktor uyarılmalıdır.

Kaynak: Op.Dr.Şefik Erşan

.ALINTIDIR.