Çocuklarda kasık fıtığı ihmale gelmez!

DR. ALİ KÜRŞAT BUDAN
Doğumsal bir hastalık olan kasık fıtığı karın zarı uzantısının açık kalması sonucu oluşan keseye batın organlarının girmesi ile oluşuyor. Çocuklarda ağlama, gülme, ıkınma gibi karında iç basıncın arttığı hallerde kasık bölgesinde şişlik ortaya çıkıyor. Bu şişlik elle itilince kaybolur. Daha çok erkek çocuklarda görülen kasık fıtığı, kız çocuklarında da sıkça görülmektedir. Kasık fıtığı yüzde 60 sağ kasıkta, yüzde 30 sol kasıkta, yüzde 10 oranında da her iki kasıkta da olabiliyor.
Erkek bebekler annelerinin karnında gelişmelerini tamamlarken, testisleri yani erkek yumurtaları da kendi karınlarının içinde gelişmeye başlıyor. Testisler bebeğin karnından torbalarına hamileliğin son 2 ayında inerler. Karın içindeki testisler her iki kasıkta ayrı ayrı oluşan iki kanaldan geçip dış dünyaya, yani erkek çocuğun torbalarına varırlar. Bu kanallar normalde doğuma birkaç gün kala vazifeleri bittiği için kapanırlar. Ancak bu kanallardan birisi veya ikisi birden kapanmazsa o zaman fıtıklaşma meydana geliyor. Kızlarda dışarı fırlayan organ çoğunlukla bağırsak değil, yumurtalıklar olur. Kasık fıtığının en önemli riski bağırsak zedelenmesi. Bağırsakların kasığa girip sıkışması sonucunda bağırsak tıkanıklığı ve bağırsak delinmesi de görülebiliyor. Fıtık boğulması olarak bilinen bu durum hayatı tehdit edebiliyor ve çocuğun acil olarak 1-2 saat içerisinde ameliyat edilmesi gerekiyor. Kasık fıtığı teşhis edildiği zaman, şişlik dışında şikayet yoksa bile en kısa sürede ameliyat edilmesi önerilir.




--------------------------------------------------------------------------------


Kasık fıtığı kendiliğinden iyileşmez

1. Kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan kasık fıtığının tek tedavisi cerrahi müdahaledir. Kasık fıtığı ameliyatı olan çocuklar aynı gün hastaneden taburcu olabiliyor.

2. Kasık fıtığı, ortalama 20 dakika süren bir ameliyatla onarılıyor. Bu ameliyatla fıtık kesesinin karın içerisiyle bağlantısı kesilir.

3. Kasık fıtığında genetik faktörlerin önemli rolü bulunuyor. Kasık fıtıklı çocukların yaklaşık yüzde 20’sinin ailesinde de kasık fıtığı hikâyesi bulunuyor.

4. Kasık fıtığı ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle ailelere çocuklarının vücudundaki değişimleri iyi gözlemlemeleri görevi düşüyor.

.ALINTIDIR.