Besin alerjisinde riskli gıdalar

İnek sütü: İnek sütüne alerjisi olan çocukların diyetinde peynir, yoğurt, tereyağı, krema gibi ürünlerin olup olamayacağına doktorunuz karar verecektir.

Yumurta: Sıklıkla tüketildiği hem de birçok yiyeceğin içinde bulunduğu için kolaylıkla alerji yapabiliyor. Yumurta beyazına karşı alerji sarısına oranla daha fazla görülmekte. Yumurta alerjisi özellikle bebeklikte ve erken çocukluk döneminde daha yaygın ortaya çıkıyor. Yıllar içinde etkisi azalıyor. Yetişkinlik döneminde tamamen bitiyor. Yumurta alerjisinin belirtileri egzama veya kaşıntı deri ve göz lezyonları şeklinde ortaya çıkabiliyor. Yumurta alerjisi, yumurtanın kendisinin veya yumurta içeren yiyeceklerin yenilmesinin ardından yaygın kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma ve ishal ile kendini belli edebilir.Yumurta akının bir yaşından önce verilmemesi, başlandığında ise yavaş yavaş arttırılması gerekli. Alerji belirtileri ortaya çıktığında yumurtaya en az altı ay ara verilmelidir.

Balık ve kabuklu deniz ürünleri: Alerjiye neden olan balık ve deniz ürünlerinden bazıları: Uskumru, ton balığı, ıstakoz, morina balığı, sardalye, kerevit, karides, yengeç, salyangoz, midye, istiridye, kalamar.

Kabuklu ve yağlı kuruyemişler (fındık, fıstık gibi): Bu gruptaki alerjik besinler yerfıstığı, badem, hindistancevizi, kestane, ceviz, şamfıstığı, fındık ve ceviz. Pek çok doktor bebekleri 12 ila 36 ay arasında kuruyemişlerle tanıştırmak gerektiğini söylüyor. Eğer alerjik bünyeli bir bebeğiniz yoksa, ailenizde bir alerji hikayesi yoksa, bebeğinizi 12 ay civarında kuru yemişlerle tanıştırabilirsiniz. Ama alerjiye yatkın bir bebeğiniz varsa belki 24 ile 36 ay arasında bir zamanı bekleyebilirsiniz.

Tahıllar: Mısır buğdaya kıyasla daha az alerjen özelliğe sahip. Buğday ise her diyette önemli bir yere sahip olduğundan dolayı, diyetten çıkarılması oldukça zordur. Buğday alerjisi (gluten entropatisi ve/veya çölyak) olanlar ekmek, bulgur, kuskus, krakerler, nişasta, durum buğdayı ve durum unu, gluten, makarna, erişteyi de diyetlerinden çıkarmak zorunda kalabilirler.

Etler: Tavuk ve sığır etine karşı besin alerjisi de genelde bebeklik çağında görülür. Kuzu eti daha az alerjendir. Süte duyarlı olan bebekler, sığır etine alerjik reaksiyon gösterebildikleri gibi yine aynı şekilde yumurta alerjisi olan bireyler de tavuk etine karşı duyarlılık gözlemlenebilir.

Meyveler, sebzeler: Özellikle çilek, kivi ananas, domates gibi meyve ve sebzeler çocuklarda alerjiye neden olabilirler. Portakal sık tüketimi nedeniyle çocukluk döneminde semptomlara neden olabilir. Kabak ve domates gibi sebzeler çeşitli klinik belirtilere neden olabilirler. Patates veya havuç gibi sebzelerin kabuğuna karşı bir duyarlılık mevcutken, yenebilir kısımlarına karşı bir belirti gözlemlenemeyebilir.

Baharatlar ve çeşni vericiler: Zencefil, kereviz tohumu, tarçın, karanfil, kişniş, hindistancevizi, hardal, karabiber, kırmızıbiber, haşhaş tohumu, ada çayı ve vanilya besin alerjilerine neden olabilir.

Hardal: Kuvvetli bir alerjendir, özellikle çocuklarda astım veya ürtikere neden olabilir.

Çikolata: Özellikle çocuklarda sık tüketiminden dolayı alerjik burun akıntısı, migren, deride kızarma kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebilir.



.alıntı.