Güneş koruyucuları hakkında bilmeniz gerekenler


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Güneş koruyucuları hakkında bilmeniz gerekenler

  • #1
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)



    Güneş koruyucuları hakkında bilmeniz gerekenler





    Güneş banyoları ve bronz renk, herkese çok çekici gelse de cildimiz güneşe direkt teslim edilmeyecek derecede hassas ve değerli bir organdır.

    Güneşle oynaşırken

    Yakın geçmişe kadar özellikle batılı insanlar için beyaz ten güzelliğin ve estetiğin sembollü iken, kadınlar kendilerini güneşe karşı korumak için rengarenk uzun elbiseler, şapkalar ve şemsiyeler ile gezerken, hatta beyazlaşmak için arsenik içmeyi bile göze alırken 1900 yıllardan bu yana beyaz ilahlar yerlerine saatlerce kendilerine cömertçe güneşe teslim eden veya her fırsatta solaryum salonlarına koşan bronzlaşmış güzellere kaptırdı.

    Güneş banyoları ve bronz renk, herkese çok çekici gelse de cildimiz güneşe direkt teslim edilmeyecek derecede hassas ve değerli bir organdır. Güneşten sonra cildimizde kendisini sevimli veya sevimsiz belirtiler şeklinde gösteren bir çok cilt hasarına rastlamak mümkün. Bunların arasında sıklıkla çiller, güneş lekeleri, erken yaşlanma, kanser ve kataraktı sayabiliriz. Bunca nedenleri göz önüne alırsak güneşin faydalarından yararlanarak, zararlarından da bilinçli ve planlı bir şekilde korunmak gerektiğini unutmamak gerekir.

    SPF Sun Protection Factor yani güneşten koruma faktörü UV ışınlarını filtre eden ve zararlarını en aza indirecek son yüz yılın en önemli buluşudur. Her cilt tipinin güneşte yanmayarak ve etkilenmeyerek kalabileceği süre farklıdır. Kimileri çok kısa bir sürede güneşe karşı hassasiyet gösterirken, kimisi ise çok uzun süre güneşe karşı dayanaklı olabiliyor. SPF adı verilen ürünler ise güneşe karşı dayanıklılık süresini uzatır. Örneğin SPF koruyucu olmadan güneşte 15 dakikada pembeleşip kızarıyorsanız bu süre SPF 6 ile (6 faktör içeren güneş koruyucu) 90 dakikaya uzayacaktır. SPF 10 ile (10 faktor içeren güneş koruyucu) 150 dakikaya kadar uzayacaktır. Daha doğrusu ne kadar yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanırsanız zararlı etkilere karşı koruma da o kadar uzayacaktır. En doğrusu bu ürünleri seçerken doğru bir politika izlemeniz.

    - Bileşiminde hem UVA hem UVB koruma içeren ürünleri seçin. UVA cildin derinliğini, UVB cildin yüzeysel tabakasını etkilediğinden, UVA ciltteki tahribatını uzun sürede kırışıklık ve elastikiye kaybı şeklinde, UVB ışınları ise tahribatını kısa sürede güneş yanığı şeklinde gösterir.

    - Seçiminizi çinko oksit ve titan dioksit içeren ürünlerden yana kullanın. Birleşiminde bu maddeleri içeren ürünler size daha uzun süreli ve kaliteli koruma sağlayacaktır.

    - Günlük bakımda en az 15 faktörlü SPF kremler kullanın. Bu sayede UVB ışınlarını yaklaşık %90 oranında engellenmiş olur. Hassas, allerjik ve açık ten rengine sahip iseniz daha yüksek faktörleri tercih edin.

    - İçeriğinde etkili maddeler bulunduktan sonra pahalı güneş koruyucu ile ucuz güneş koruyucu arasında büyük fark yoktur. Cebinize uygun olanı seçin ve cildinize bu sihirli kremden bol bol sürün. Unutmayın yetersiz kullanmak veya etki süresi geçtikten sonra yeniden krem sürmemek size gereken yararı gösteremez.

    - Makyaj yapıyorsanız sıra ile nemlendirici, güneş koruyucu ve fondöteninizi uygulayın. Bazı SPF ürünler nemlendirici özelliği taşıdığı gibi bazı nemlendiriciler de güneş koruma faktörü içerebilir. Birçok zaman hem nemlendirici hem de güneş koruyucu kullanmanız gerekirken zor durumda kaldığınızda her 2 özelliği taşıyan tek ürün de kullanabilirsiniz.

    - Su, deniz, kar UV ışınlarını şiddetli yansıtırlar. Kayak yaparken veya plajda uzun süre kaldığınızda daha fazla koruyucu kullanın. Sakın gölgede oturduğundan dolayı koruyucu sürmeyi imal etmeyin.

    - Ürün seçerken üzerine “water proof” veya ”water resistant” yazanları tercih edin. Uzun süre suda kaldığınızda, terlediğinizde, güneş koruyucu etkisini kaybedebilir. "Water proof" yani suda çıkmama özelliği olanlar terleme ve su ile akmazlar ve etkilerini sürdürürler.

    - Güneş koruyucu kullanmanın yaş sınırı yok. Bebek, yaşlı, genç, herkes güneşin risklerinden etkilenir. Bebeklere 6-8 aylıktan itibaren koruyucu sürmeli. 16 yaşın altındaki çocuklarda deri ince ve hassas olduğundan uzun süre dışarda oynamak ve gezmek ciltlerini tahrip edebilir. Ve kanser riskini artırabilir, ileri yaşlarda ise güneş koruyucu en iyi antiaging kreminiz ve yaşla birlikte artan birçok güneş hasarının engelleyicisi olacaktır.

    Dermatolog Melisa Eczacıbaşı
    https://www.melisaeczacibasi.com
    alıntı

  • #2
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    teşekkürler canım bu güzel bilgiler için..biz gibi beyaz tenliler çok koruması gerekiyor kendilerini..normalde de,tatildeyken de..
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #3
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)







    Kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor güneş koruyucuların..

  • #4
    mavilim.mavilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    MERSİN
    Mesajlar
    5,615
    @mavilim.mavilim







    bilgi için teşekkürler
    ÇOCUK SEVGİSİ,İNSAN SEVGİSİ İÇİN BİR İHTİYAÇTIR.

    M.KEMAL ATATÜRK

  • #5
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)







    rica ederim..

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Vitaminler Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
      Konu Sahibi Kübra AKÇİMEN Forum SAĞLIK
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 20.Şubat.2011, 23:43
    2. Kanser hakkında bilinmesi gerekenler
      Konu Sahibi Cihan ÇAĞLAYAN Forum SAĞLIK
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 09.Aralık.2010, 12:52
    3. Şampuan Alırken Bilmeniz Gerekenler
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum CİLT BAKIM-MAKYAJ
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 13.Temmuz.2010, 18:10
    4. Botox Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum CİLT BAKIM-MAKYAJ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 16.Ocak.2010, 03:50
    5. Öğrenme güçlüğü hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Aralık.2009, 02:22

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş