Türkiye, 30 Temmuz'da 'cep'ten görüntülü iletişime imkân sağlayacak 3G teknolojisi ile ta-nışacak. Henüz hizmet başlamadı ama 3G'ye uyumlu telefon sayısı 4 milyonu geçti. Uzmanlar, birkaç ay içinde 5 milyon yeni telefonun daha satılmasını bekliyor.

Cep telefonuyla görüntülü konuşmaya 13 gün kala firmalar üçüncü nesil (3G) cihazlara ağırlık vermeye başladı. Yeni teknolojinin getirdiği imkanlardan yararlanmak isteyen aboneler, telefonlarını 3G'ye uyumlu cihazlarla değiştiriyor. Türkiye'de yeni teknolojiye uygun telefon sayısı 4 milyonu buldu. Uzmanlar, birkaç ay içinde en az 5 milyon telefon daha satılmasını bekliyor. Bunu dikkate alan firmalar, geçen yıl ortalama bin 200 lira olan telefonların fiyatını düşürdü. Tüketicinin merakla beklediği 3G uyumlu cepler, 392 liradan başlayıp bin 800 liraya kadar çıkıyor.

'Cepten' görüntülü iletişim, televizyon seyretme ve hızlı internet bağlantısı gibi imkanlar sağlayacak yeni uygulama, cep telefonu pazarını da baştan sona değiştirecek.

Cihan'ın konuyla ilgili sorularını cevaplayan Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği Başkanı Murat Dursun, halen satışta olan 140 modelin yarısından fazlasının 3G'yi desteklediğini söyledi. Dursun'a göre görüntülü konuşma başladığında 3G'ye uyumlu telefonlara talep artacak ve fiyatlar da bir miktar daha düşecek. Operatörlerde olduğu gibi cihaz üreticilerinde de rekabet yaşandığına dikkat çeken Murat Dursun, kriz sebebiyle düşen telefon satışlarına 3G'nin merhem olacağını ifade ederek, "30 Temmuz'da rahat bir nefes alacağız." dedi.

Sektördeki üç GSM şirketinin de 3G'yi destekleyen cihaz kampanyalarıyla vatandaşa ucuz telefon sunacaklarını vurgulayan Dernek Başkanı Dursun, şöyle konuştu: "Operatörlerde önemli hazırlıklar var. Serbest satışlardan ziyade operatörlerin 3G'yi destekleyen cihaz kampanyalı satışları ön planda olacak. Konuşma süreleriyle birleştirilmiş düşük fiyatlarla abonelerine telefon satacaklar. Cep'ten ucuza konuşmak 3G'de de devam edecek. Son 1-2 yılda atılan serbestleştirme adımlarıyla rekabet önemli ölçüde arttı. Rekabetin gelişmesi vatandaşın cebine yansıdı. Şu anda bu yönde son derece uygun fiyatlarla kullanıcı hizmet alıyor." ZAMAN