Danimarkalı bilimadamları, 1990'ların ortalarında cep telefonu kullanımının arttığı günlerden beri, beyin tümörlerinin sayısında önemli bir artış olmadığını söylüyorlar.

Danimarka Kanser Derneği, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsveç'te yaşları 20 ile 79 arasındaki kişilerin beyin tümörü oranlarını incelediler. Cep telefonlarının piyasa çıkmasından bu yana kanser oranlarında önemli değişiklik olmadığını buldular. Buna rağmen, daha uzun süreli araştırmaların yapılması gerektiğini de kaydettiler.

Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayınlanan çalışmada, cep telefonlarından yayılan radyo frekansı elektromanyetik alanın beyin tümörleri için risk faktörü oluşturduğunun ortaya atıldığı belirtildi. Ancak, bilimadamları potansiyel etkileri açıklayan bir biyolojik mekanizmanın tespit edilemediğini söylediler.

Kanser insidansı

1974'den 2003 yılına kadar 16 milyon yetişkin üzerinde yapılan araştırmada, 59 bin 684 beyin tümörü vakası teşhis edildi. Bu süre boyunca, gliyom olarak bilinen kanserlerin görülme sıklığı erkekler arasında yüzde 0,5 artarken, kadınlar arasında ise yüzde 0,2 arttı.

Menenjiyom olarak bilinen kanserler için ise, görülme oranının 1990'ların başından sonra erkekler arasında yüzde 0,8, kadınlar arasında ise yüzde 3,8 arttığı görüldü. Kadınlar arasındaki fazla artışın görüldüğü yaş gruplarının ise 60-79 olduğu belirtildi.

İngiliz Kanser Araştırma'nın Başkanı da, bilimsel kanıtların cep telefonu kullanmanın kanser riskini artırmadığını açıkladı ve bu geniş çaplı araştırmanın da bu sonuçları desteklediğini söyledi.

Zaman Online