Sabunun bileşimi nedir, Sabun nasıl yapılır, Özellikleri, temizlemesi nasıldır, Sabun hakkında bilgi.

Bugünküne benzer usulle elde edilen sabunun ilk olarak 900 yılında Marsilya’da yapıldığı bilinmektedir. Sabun, 1000 yıldan fazla tek temizleyici madde olarak kullanılmış ve hala da kullanılmaktadır.

Kimya yönünden sabun, yüksek yağ asitlerinin metal tuzlarıyla karışmasından meydana gelen bir maddedir. Temizleyici özelliği olan sabunları sodyum veya potasyum tuzlarının yağ asitleriyle karıştırılmasından elde edilir. sabunOrganik yağlar bu tuzlarla kaynatıldıkları zaman sabunlaşma olayı meydana gelir. Bu olay sonucu bir yönden gliserin, öbür yönden de sabun oluşur. Elde edilen sulu çözeltiden sabun, adi tuzla doyurulup çökeltilir (katı sabun). Sabunlaşma olayında metal tuzu olarak sodyum hidroksit kullanılırsa sert sabun (sodyum sabunu veya adi sabun), potasyum hidroksit kullanılırsa yumuşak sabun (potasyum sabunu veya Arap sabunu) elde edilir.

Yabancı ülkelerde sabun yapımında hayvansal iç yağları, kemik yağları, Hindistan cevizi yağı, yurdumuzda ise zeytinyağı, fındık yağı ve prina yağı kullanılır. Önemli bir temizleyici olmasına rağmen son yıllarda yapılan araştırmalar, sabunun ideal bir temizleyici olmadığı sonucunu vermiştir.

Sabun, acı ve tuzlu sularda köpürmediği gibi temizleme özelliğini de kaybeder. Magnezyumlu ve kireçli sularda ise sabun, suyun içinde çözelmediği gibi yıkanan kumaşı da sertleştirip keçeleştirir.