Salı
anneanne
babaanne
dede
çocuklar
üç yaş
dört yaş
beş yaş
altı yaş
yedi yaş
sekiz yaş
bakıcı anne
yardımcı anne
anne
baba


Merhaba;

Bugün sizlerle torununuzun / çocuğunuzun makas kullanma, makası doğru tutma, çizgi üzerinden kesme, çevreyi toplayıp temizleme üzerinde çocuğumuzun gelişimine nasıl katkı sağlayabileceğiniz üzerinde çalışayacağız.

Kavram:Daire


Gelişim Alanları:
Motor Gelişim
Bilişsel Gelişim
Özbakım Becerileri


Öğrenim Süreci:

Öncelikle aşağıdaki linki tıklayınız. Bu linkte bulunan kağıt katlama etkinliklerini çocuğa gösteriniz. Hangisini yapmak istediğini sorunuz. Eğer bir hayvan seçmiş ise bu hayvan hakkında konuşunuz.
-Ne yiyor olabilir?
-Nerede yaşıyor olabilir?
-Nasıl ses çıkarıyor olabilir?
-Bu sesi çıkartabilir misin?


Bu etkinliği yapabilmek için nelere ihtiyacımız olabilir / neler kullanmalıyız?
Bakalım bu söylediklerin yeterli gelecek mi? (Unuttuğu bir malzeme için hatırlatma yapmayınız. Bu gelecekte sorumluluklarını hatırlaması için ilk basamağı oluşturacaktır. Bunun yerine işlem basamağı geldiğinde ''şimdi bu daireyi kesmek için ne gerekli?, biz bunu masaya koyduk mu? Neden unutmuş olabiliriz?, gibi sorularla düşünmesini sağlayınız. Asla siz onun vereceği cevabı, onun yerine söylemeyiniz. Doğru sözcüğü bulana kadar soru sorup doğru yanıtı vermesi için destekleyiniz. Böylece hem düzgün konuşma becerisi gelişecek, hem de beyin fırtınası yapacak, problem durumlarında çözüm üretebilecek yapıya sahip olmaya başlayacaktır.

Elişi kağıdını masanın üstüne koyunuz. Bir kavanoz kapağı ve kurşun kalem alınız. İlk kez daire çizecekse, çocuğunuzun önce kalemi üç parmağı ile tutmasını sağlayınız ve kalemi dik konumda tutmasını destekleyiniz. Daha sonra kavanoz kapağının çocuğa göre üst bölümünden başlayarak sağa doğru çizim yapması için elinden tutunuz. Bir eli ile de kapağı tutmasını sağlayınız.

Daha sonraki aşamalar çocuğun hangi kağıt katlamayı tercih ettiği ile ilişkili olacaktır.

Etkinlik bitiminde çalışmanın özgün olabilmesi için pastel boyalarla tamamlamasını isteyebilirsiniz. Örneğin civcive yem çizebilir, uğur böceğine çiçek çizebilir ya da kağıdın boş kalan yerlerini istediği renge boyayabilir.



DEĞERLENDİRME:
-Ne yaptın?
-Bu etkinliği yaparken neler hissettin?
-Tekrar bu etkinliği yapmak istesek, aynısını yapmamak için nasıl bir değişiklik yapabiliriz?
-Şimdi çevremize bakalım. Yanlış olan neler var?
-O halde çevremizi toplayıp, güzelleştirelim. Bir çöp poşeti veriniz. Mümkünse hareketli bir müzik açınız. Müzik çaldığı süre içinde poşete kağıtları doldurmasını isteyiniz. Çabuk toplanabildiyse 'pravo, ben senin yaşındayken böylesine çabuk toplanamazdım.'', diyerek onu ödüllendiriniz. Bu bir yüreklendirici sözcüktür. Cesaret ve güven arttırır. 'aferin' demeyiniz. Her işten sonra beklenir, verilmediğinde üzüntü duyar.

Siz çocuğunuzun nasıl gelişmesini istiyorsanız o sözcüğü alışkanlığınız haline getiriniz.


Birkaç gün bu poşete kağıt toplamaya devam ediniz. daha sonra ne işe yarayacağını anlatacağım.

Etkinliğin sonunu nasıl getirdiniz?
Etkinlik sonrası neler yaptınız?
İşte bunlar da sizin yazacağınız yorumlar.

Başarılar dilerim.



https://www.onceokuloncesi.com/kagit...eri-92855.html