Çocuklarınız İçin Aktif Öğrenme Ortamı Yaratın


Çocuk Gelişimi alanının en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen “Jean Piaget” aktif öğrenme kavramına kendi teorilerinde yer vermiş ve bu kavramın çocuğun zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıdığını dikkatle vurgulamıştır. Piaget ayrıca 0-6 yaş dönemindeki çocuklar için aktif öğrenme ihtiyacının oldukça fazla olduğunu ve bu nedenle özellikle anaokullarına aktif öğrenmeyi destekleyecak eğitimlerin verilmesini önermiştir.

Peki bahsettiğimiz aktif öğrenme kavramı nedir? Aktif öğrenme çocuğun yeni bir şey öğrenirken öğrenme işlemini bütün duyularını kullanarak yapabilmesine denmektedir. Çocukların keşfederek ve deneyimleyerek öğrenmeleri en önemli kuralıdır aktif öğrenme metodunun. Çocuklar özellikle küçük yaşlardakiler; cisimlere dokunma, onları koklama, tatma ihtiyacına iç güdüsel olarak gereksinim duyarlar. Bu gereksinimleri giderilmediği takdirde de çocuklar öğrenme işlemini bütünüyle tamamlamamış olurlar.

Anne babası olarak sizlerde çocuğunuza herhangi bir şey öğretirken aktif öğrenme metodunu kullanmalı ve bu metodun önerdiği gibi çocuğunuza dünyasını keşfetme fırsatı vermelisiniz.

Neler Yapabilirsiniz?

? Çocuklarınız oyun oynarken birçok oyuncağa ve malzemeye kolayca ulaşabilmeli, bu nedenle anne ve babası olarak çevresel koşulları çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel düzeyine göre düzenlemelisiniz.

? Çocuklarınıza açık uçlu sorular sorarak karşılaştıkları problemlere anlamlı ve geçerli çözümler bulmalarını sağlayın. Örneğin çocuğunuz yanınıza gelip size oyuncak kutusunun kapağını açamadığını söyledi. Böyle bir durumda çoçuğunuza gereken aktif öğrenme ortamını yaratabilmek için ona çeşitli sorular sorun. “Sence neden açamamış olabilirsiniz, nasıl açmayı denedin?” gibi sorular onu düşünmeye iteceği için aktif öğrenmesine de yardımcı olacaktır.

? Çocuğunuz oyun oynarken onunla oynamaktan çekinmeyin, hatta bu oyun esnasında onun oyununa katacağınız yaratıcılıkla hem çocuğunuzu eğlendirmiş hem de aktif öğrenmesine yardımcı olmuş olacaksınız, unutmayın. Çocuklar oyun oynarken yetişkinler yardımıyla oyununu hem daha ileri bir seviyeye taşıma imkanı bulur hem de oyundan öğrenebileceği şeylerin sayısını arttırır.

? Yaptığınız birçok aktiviteye çocuğunuza da dahil etmeyi unutmayın, sizin için çok önemsiz gözüken bir deneyim bile çocuğunuzun hayatında büyük önem taşıyabilir. Onlarla beraber yapacağınız aktiviteler çocuklarınıza yeni şeler keşfetme fırsatı verdiği kadar size de çocuğunuzla daha fazla vakit geçirme imkanı sağlayacaktır.

? Çocuğunuza yeni bir şeyler öğretirken ona da o öğrettiğiniz şeyi deneyimle imkanı verin. Örneğin küçük kızınız siz kek yaparken sizi meraklı gözlerle izliyor, siz de çocuğunuzun bu ilgisini farkedince ona kek malzemelerini tanıtmak istediniz ve tek tek kullandığınız malzemelerin isimlerini ona öğretmeye başladınız. Ancak şunu bilmelisiniz ki çocuğunuz sizi ilgiyle dinleyecek olmasına rağmen bir dahaki sefere isimlerin çoğunu unutmuş olacaktır.Ama bu aktiviteyi yaparken çocuğunuza bu malzemelerle istediğini yapabilme fırsatı verirseniz emin olabilirsiniz ki çoğu malzemenin ismi bir dahaki sefer de hatırlanacaktır.

? Çocuğunuzu gönderdiğiniz okulun da aktif öğrenme metoduna önem vermesine dikkat edin, çünkü çocuklar günlerinin en verimli bölümlerini okulda geçirirler ve okul onlara birçok şeyi görme ve tanıma fırsatı verir. Çocuğunuzu gönderdiğiniz okul çocuğunuza sadece günlük bakım yapıp onun zihinsel ve sosyal gelişimini destekleyecek metotlar uygulamıyorsa bu okul çocuğunuzun vaktini boş harcıyordur, unutmayın.

alıntı