Çocuğunuzun Hayatındaki Bilimi Keşfedin


Bilimin hayatımız için ne kadar önemli bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz. Gelişen teknoloji ve bir çok araştırma, bilimle çok fazla ilgimiz olmasa bile yine de bu yenilikleri takip etmemizi gerektiriyor. Böyle bir ortamda çocuğunuzu bilimden uzak yetiştirmeniz oldukça zor, bu nedenle biz size bilimle birlikte yetiştirmenizi tavsiye ediyoruz.Yapılan araştırmalar gösteriyor ki eğer çocuklara bilimle birebir ilgilenme fırsatı verilirse onlar bu fırsatı oldukça iyi bir şekilde değerlendiriyorlar, bu deneyimleri onları yaşadıkları çevreleri ile daha iyi ilişki kurmalarını sağlıyor ve ileriki yaşlarında soyut düşünebilme yeteneği getiriyor.

Anne ve babası olarak çocuğunuz ilk ve en etkili öğretmeni sizsiniz.Çocuğunuza bilimle ilgili herhangi bir şey öğretmek istediğinizde ona gerekli gereksiz her türlü bilgiyi yüklemek yerine çocuğunuzun sorularını ve merakını bekleyin, o soru sordukça ona elinizden gelen en iyi cevabı verin ve bu merakını eğer mümkünse deneyerek gidermesine yardımcı olun. Dokunmak erken yaşlardaki çocuklar için en önemli deneyimlerden biridir.Bu nedenle çocuğunuza farklı olanaklar sağlayarak onun dokunma duyusunu doyurmalısınız.Ona çeşitli deneme fırsatları sunmalı ve denemeler esnasında konuşarak onun düşüncelerini genişletmelisiniz.

Çocuğunuza çeşitli bilimsel deneyimler sunarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey kullanılan materyallerin çocuğun yaşına ve gelişimine uygun olup olmadığıdır.Çocuklar bu malzemelere istedikleri gibi dokunabilmeli ve hissedebilmeli.Kullanılan malzemelerin gerçek olmasına özen gösterin.Hassas materyal kullanıp çocuklara dokunmalarını yasaklamak veya sınırlamak onların araştırmalarını sınırlayacağını aklınızdan çıkarmayın.

Neler Yapabilirsiniz?

?Çocuğunuzu farklı şeyler deneyimleyeceği yerlere götürün.Örneğin parklar, seralar, kumsallar, hayvanat bahçeleri, botanik bahçeleri, ormanlar...

?Evin içinde farklı deneyimler yaşamasına fırsat verin, örneğin yemek yapmasına fırsat verin, çeşitli kalıplara kireç koyarak çeşitli şekiller çıkartması için malzemeler sağlayın...

?Çeşitli oyuncaklar alarak kendi gelişimine paralel şeyleri denemesine yardımcı olun.Çok oyuncağının olması önemli bir nokta değil, önemli olan faktör bu oyuncakların çocuğunuzun gelişimini destekleyici nitelikte olması.

?Onların ilgilendikleri konular hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayabilirsiniz.Örneğin çocuğunuz dinozorlarla oldukça ilgili, onun bu ilgisini desteklemek için ona bolca konu hakkında kitap okuyun, yapabiliyorsanız çeşitli müzeleri gezin ve ona dinozor kalıntılarını (fosillerini) gösterin, çeşitli dinozor model ve maketleri alarak onun gelişimine yardımcı olun.

?Kendi hobileriniz varsa bunları çocuklarınızla paylaşın ve onların da size katılmasına imkan sağlayın. Örneğin araba tamir etmek, yemek yapmak, uçak maketleri hazırlamak; bunların hepsi sizin olduğu kadar çocuğunuzda ilgisini çekecektir. Ayrıca böyle bir aktivite çocuğunuzla daha fazla zaman geçirmenize yardımcı olacaktır.

?Daha önce de söylediğimiz gibi ona farklı şeyleri denemesi için imkanlar sağlayın.Yalnız anne babaların genellikle yaptığı yanlış, çocuklarına gereğinden fazla deneme imkanı sağlayıp çocukları bunaltmaları. Bunun için bütün fırsatları bir arada değil, yavaş ve pekiştirerek sunmalısınız.

?Çeşitli kitaplar (TÜBİTAK kitapları olabilir), dergiler (Bilim Teknik ÇOCUK), vcd’ler sağlayarak çocuğunuzu farklı şekillerde de destekleyebilirsiniz.

?Onların sorularını cevaplarken açık uçlu kısımlar bırakın, bu kısımları merak eden çocuğunuza yapacağınız her açıklama onun zihinsel gelişimini destekleyecek ve düşüncelerini genişletecektir.

?Beraber bitki yetiştirebilir ya da hayvan besleyebilirsiniz.Böylece farklı canlıların yaşamları hakkında bilgi edinirler.

Çocuğunuzu bu şekilde desteklerseniz çocuğunuz çevresine karşı daha duyarlı olmayı, doğadaki ilişkilere dikkat etmeyi öğrenir, karşılaştırma yapma, neden-sonuç ilişkisi kurma, ayrıntılara dikkat etme, gözlemler yapma, hipotez kurma, tahminde bulunma , deney yapma gibi yeteneklerini geliştirir.

Bu etkinlikler sırasında, çocuklar bedenlerini ve duyu organlarını daha etkili bir şekilde kullanmakta, deney ve gözlemler onlara farklı bakış açısı kazandırırken sorumluluk duygusu almaları desteklenmektedir.

Çocuğunuzun gelişimi için ev ortamında hangi malzemeleri kullanabilirsiniz?

1. Ölçü aletleri (tartı, termometre...)

2. İnsan vücudu maketi

3. Yer küre maketi

4. Büyüteç,büyütücü gözlük,mercek...

5. Mıknatıs

6. Resimli ansiklopediler

7. Fen ve doğa ile ilgili çeşitli posterler

8. Çeşitli kavramlara yönelik eğitici oyuncaklar

9. Aynalar

10. Ağırlık ve uzunluk birimleri
alıntı