Çocuğunuza 2 yaşından itibaren toplumsal kuralları öğretmek ve onun kibar bir insan olmasını sağlamak hem onun hem de sizin hayatınızı kolaylaştırır. İşte çocuğunuza bu kuralları öğretirken dikkat etmeniz gereken noktalar.

Ebeveynler sadece anne-baba değildir. Aynı zamanda çocuklarının şoförü, aşçısı, hemşiresi ve terzisi olma görevi de onlara düşer. Hatta çocuklara doğru yolu göstermeye çalışan rehber de olurlar. "Lütfen, salıncağa binmek için sıramızı bekleyelim, oyuncaklarımızı arkadaşlarımızla paylaşalım" gibi uyarıları yapmak da anne-babalara düşer.

2 yaş, terbiye ve toplumsal kuralları öğretmek için idealdir. Artık çocuğunuz aile üyelerinin dışındaki kişilerle de birlikte olmaya başladığı için terbiyeli olması onun için hayatı çok kolaylaştırır. Girdiği topluluklarda daha popüler olur ve size de gurur duymak düşer. 2 yaşına gelen çocuklar kendilerine söylenenleri dinler ve dinlediklerini anlayarak uygularlar. Aynı zamanda çok iyi birer gözlemci ve taklitçidirler. Kendileriyle konuşan kişinin ses tonundan kızgın mı, kırgın mı, sinirli mi ya da mutlu mu olduğunu çok iyi anlarlar, iyi davranmaları durumunda da istediklerine daha kolay ulaşabileceklerinin farkına varırlar.


2 yaş çocuğundan neler bekleyebilirsiniz?

Elbette ki çocuğunuz meyve bıçağı ile balık bıçağı arasındaki farkı bilemez. Ancak 2-3 yaş arasında pek çok temel terbiye kuralını öğrenir, hatta bu sürenin sonuna doğru otomatik olarak hepsini uygulamaya başlar: Sofra kurallan: Daha birkaç yıl döküp saçarak yemesi doğaldır. Ancak yemek sırasında masada herkesle beraber kısa bir süreliğine de olsa oturabilir. Oyun sırasında kibarlık: Sırasını beklemeyi ve oyuncağını paylaşmayı öğrenebilir. 3 yaşına geldiğinde bunları uygulaması için her seferinde hatırlatmanıza gerek kalmayacaktır. Çocuğunuz "Lütfen" ve "Teşekkür ederim" gibi sözcükleri ne kadar çok duyarsa o kadar kolay kullanmayı öğrenir. Aynı şekilde kötü sözcükleri öğrenmesi de çok kolay olacağından, çocuğunuzun içinde bulunduğu ortamların terbiyeli yetişmesinde çok büyük bir rolü olduğunu unutmamalısınız.


Toplumsal kuralları ve terbiyeyi öğretirken

Ona iyi örnek olun: Çocuğunuzun sihirli sözcükleri öğrenmesini istiyorsanız siz de konuşmalarınıza dikkat etmelisiniz. Bir şey isterken her zaman "Lütfen", isteğiniz yerine geldiğinde de "Teşekkür ederim" demeyi asla unutmayın. Bu sözcüklerin ne kadar güzel olduğunu da sık sık vurgulayın. Yemek saatlerine önem verin: Ailece sofraya oturun ve bunu bir adet haline getirin. Yemek sırasında gün içinde neler yaptığınızı anlatın. "Bugün başınıza gelen en komik şey nedir?" gibi sorular sorarak yemeği eğlenceli hale getirin. Başkalarının iyi davranışlarını övün: Çocuk parkında arkadaşları ile güzel güzel oynayan çocuklar gördüğünüzde çocuğunuzla bu konu üzerinde konuşun ve bu davranışları övün. Bu sayede çocuğunuz bu davranışların önemini daha iyi kavrar.

Alıştırmalar öğrenmesini kolaylaştırır

Terbiyeli davranışları çocuğunuza öğretmek çok zor olmaz. Hatta bunu oyun haline getirerek etkinliğini ve keyfini arttırabilirsiniz. Çocuğunuz "Meyve suyu istiyorum" dediğinde "Acaba istemenin daha güzel bir yolu olabilir mi?" şeklinde bir soru yöneltebilirsiniz. Doğru cevabı bulmak için uğraşacak ve bulunca da bundan büyük keyif alacaktır. Böylece hem ona terbiyeli davranışları öğretirsiniz hem de yaratıcılığını kullanmasına izin vermiş olursunuz. Zamanı gelmek üzere olan bir durumla ilgili önceden alıştırma yapmak da çocuğunuza yardımcı olur. Örneğin; çocuğunuzla misafirliğe gitmeden önce, kendi aranızda bir oyun oynayarak tıpkı oraya gitmişsiniz gibi davranıp söylenmesi ve yapılması gerekenleri önceden çalışabilirsiniz.

Çocuğunuza doğruları gösterdikten sonra bu yolda attığı her adımın farkına varmalı ve onu cesaretlendirmelisiniz. Bu sayede terbiyeli bir çocuk yetiştirmek için ilk adımları atmış olursunuz.

Öğrendiklerini unutursa

En kibar çocukların bile zaman zaman kötü günleri olabilir. Çocuğunuz bir anda öğrendiği her şeyi unutur ve kötü davranmaya başlarsa üzülmeyin. Çocuklar çok unutkan olabilirler. Ya da hastalanmak üzere, uykusunu alamamış ve karnı aç olan çocuklar da her zaman çok kibar davranmayabilirler. Ona karşı sabırlı olun gerekirse bulunduğunuz ortamı değiştirin ve fazla üstüne gitmeden sakinleşmesine yardımcı olun. Hatırlamadığı bir davranışı tekrar öğreterek ona model olmaya devam edin. Ertesi gün çocuğunuz kibar olmak için daha istekli olacaktır.