Güçlü, Özgüvenli Bebek Yetiştirelim

Bebekler değer verildiklerini ve sevildiklerini hissetmek isterler. Kucaklanmak veya yanına sokulmak bebeğin fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak rahatlamasını sağlar.

Bebekler değer verildiklerini ve sevildiklerini hissetmek isterler. Kucaklanmak veya yanına sokulmak bebeğin fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak rahatlamasını sağlar. Onunla iyi ilişkiler kurabilmek için, bebekler aşina olduğu, inandığı ve güvendiği ilişkilere ihtiyaç duyar. Onun tavırları, davranışları ve inançları çevresindekilerin bireysel farklılık ve benzerlikleri ile şekillenir. Hem bireysel hemde grup içinde güçlü bir kimlik geliştirmek onların bir gruba ait olduklarını hissetmelerine yardımcı olur.

Anne Babalara Yardımcı Olabilecek Pratik Yöntemler:
0-8 Ay : Kucaklama, sarılma, yanına sokulma ve şefkat gösterme ile onun rahatlatılması ve ait olduğunu içtenlikle hissetmesine yardımcı olunabilir.

8-18 Ay :Uykudan kalmak veya uyumaya gitmek gibi evdeki rutinler günlük yaşantıya bir ritim verir. Eve geliş gidişler de veya yuvadan alırken veya bırakırken merhaba ve güle güle demek gibi rutin davranışlar sergilemek de isteyebilirsiniz.

18 Ay-2 Yaş :Bu aylarda aile içindeki rutin işlere ilgi göstermeye başlayacaktır. Anne babalar onları evdeki rutin işlerde (basit günlük işler)kendilerine yardımcı olmaları için cesaretlendirmelidir.

2-3 Yaş : Diğer çocuklar etrafında olmaya başladığı zaman, anne babalar, diğerlerini düşünmeye ve paylaşmaya başlamalarına onları teşvik etmelidir. Oyuncaklarından birinin sorumluluğunu almaya cesaretlendirilebilir.

Ben Duygusunun Gelişimi
Yeni doğan bebekler kendilerinin diğerlerinden farklı olduğunu kolaylıkla ayırt ederler. Büyüdükçede aile, kültür ve çevreden etkilenen bu farklılıklarını geliştirmeye devam ederler. Nelerden hoşlandıkları veya hoşlanmadıkları ve ne yapmak istedikleri hakkında kesin fikirler geliştirirler.

Anne Babalara yardımcı olabilecek pratik yöntemler:
0-8 Ay : Başlangıç olarak en iyi yöntem bebeğinizin hareketlerine ve yüz ifadelerine onu taklit ederek cevap vermektir. İnsan yüzü bebekler için oldukça ilgi çekicidir. Bebeğiniz ve sizin aranızdaki bu tip oyunculuklar gerçekten onun gelişimi için çok değerlidir.

8-18 Ay : Bazı oyunlar deneyin: sırayla burnuna veya ayak parmaklarına dokunmak ve sonra kendinizinkilere dokunmak gibi. Yavaş yavaş o yüzün kendi yüzü olduğunu anlamaya başlar.

18 Ay-2 Yaş : En sevdiği oyuncağını veya emziğini bir yere giderken yanına almasını sağlayın veya izin verin. Bu onun kendini rahat hissetmesini sağlar.

2-3 Yaş : Kendi seçimlerini yapması için ona şans vermeniz çok önemlidir. Hangi oyuncakla oynamak istediği veya nereye gitmek istediği veya ne yemek istediği gibi.

Özgüvenini Geliştiren Çocuk

Bebekler doğumdan itibaren sevildiğini ve güvende olduğunu hissetmeye ihtiyaç duyarlar ve çevresindeki insanların yaptıklarına katılmaktan keyif alırlar. Bağımsız bir birey olmak için, bebekler kendilerine bakan kişilerle olan ilişkilerine güvenme ihtiyacındadırlar. Bu ilişkideki güven duygusu onun kendine güven ve saygı geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Anne Babalara yardımcı olabilecek pratik yöntemler:
0-8 Ay : Onu ev sevdiği oyuncağı yanında tutması için teşvik etmek sizin gözetiminizde kendi kendine o oyuncakla oynamasına yardımcı olabilir.

8-18 Ay : Büyüdükçe onun kendi kendine oynama süresini arttırmayı deneyin.( hala sizin gözetiminizde olarak)

18 Ay-2 Yaş : Ne istediğine karar vermesine izin verin, hangi hikayeyi okumanız, hangi tişörtü giymesi, hangi oyuncakla oynaması gibi ve mümkün olan her türlü karar da.

2-3 Yaş : Diğer çocuklarla oynaması ve paylaşması onun sorumluluk duygusu geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Kabul Edilen ve Onaylanan Çocuk

Bebeğinizin sevilen biri olduğunu bilmesi hayatındaki en önemli başlangıç noktasıdır. Bebeklerin kendilerine bakılmaya ve tasvip edilmeye ihtiyaçları vardır. Dokunulmaya ve insan yüzlerine ilgi gösterirler. Onlar çevrelerinden karşılık almaya uğraşırlar; onlara verdiğimiz karşılıklar onların kendilerini anlamalarına yardımcı olur ve kendilerini tanımaları için mücadele etmelerini sağlar. Yetenekli, iddialı ve özgüvene sahip olmaları için çocuklar diğerlerinin onlara karşı olumlu olduklarını hissetmek ve onlara gerçekçi umutlar verilmesine ihtiyaç duyarlar.

Anne Babalara yardımcı olabilecek pratik yöntemler:
0-8 Ay : Yüz ifadelerimiz, mimiklerimiz ve vücut dilimiz onların kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olan en iyi yoldur. Şarkı söylemek ve kahkaha atmak onların eğlenmeye başlamaları için en doğru ve hızlı yoldur.

8-18 Ay : Onlar konuşurken (ses çıkartırken de diyebiliriz) bütün dikkatin kendilerine verilmesine ihtiyaç duyarlar. Onlarla kurulan göze temasıda bu nedenle çok önemlidir.

18 Ay-2 Yaş : Onlara hikayeler anlatmayı/okumayı deneyin ve dahil olmalarına çalışın. Onların ne düşündüklerini anlamaya çalışmak gerçekten onlara değer verildiğini hissetmelerine yardımcı olur.

2-3 Yaş : Onları dinlemek ve yanında olmak için küçük bir zaman dahi ayırsanız bu onların davranışlarında ve gelişiminde büyük farklar yaratacaktır. Neden onun çevresindeki kuralları koyarken onunda katılımını sağlamayı denemiyorsunuz ve ne yapılmaması ve neyin yapılması gerektiğini anlamasına yardımcı olmuyorsunuz

.ALINTIDIR.