Emzirmek annenin tekrar hamile kalmayacağı anlamına gelmez
İki yıldan az bir süre ile tekrar hamile kalmanın hem çocukların hem de annenin sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Teksen Çamlıbel yeni bir hamilelik istemeyen çiftlerin doğum sonrası yeniden korunmaya önem vermesi gerektiğini söylüyor.

Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bebekler için, iki doğum arasında en az bir yıl ara verilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Teksen Çamlıbel “ İki yıldan kısa bir zaman içerisinde tekrar hamile kalan kadınlarda başta yorgunluk olmak üzere gerek sağlık gerekse psikolojik sorunlar görülebiliyor. Bir yıldan daha sık aralarla doğan bebeklerde ise ölüm olasılığı ve sağlık sorunları daha fazla görülmektedir. Ayrıca annenin ilgisi dağılacağı ve yeni doğan bebek ile daha fazla ilgilenmesi gerekeceği için, bir önceki çocuğun gerek beslenmesine, gerekse gelişimine yeterince zaman ayırması zorlaşıyor” dedi.

oğum sonrasında üreme organlarının eski fonksiyonlarını kazanmasıyla birlikte, yeni annenin bir kez daha hamile kalabileceğini belirten Prof. Dr. Teksen Çamlıbel,”Bebeklerini ek gıda vermeden sadece anne sütüyle besleyen ve aynı zamanda hiç adet görmeyen annelerin, altı ay süre tekrar gebe kalma şansı azdır. Ancak emzirmek kadının hamile kalmayacağı anlamına gelmez. Emzirme dönemi, fizyolojik olarak doğurganlığı bir süre geciktirmektedir. Ancak doğumdan iki ay sonra yeniden adet görmeye başlamak ya da bebeği ek besinlerle doyurmak yeniden hamile kalınabileceğinin habercisidir” dedi.

Modern korunma yöntemlerinin çiftlere istenmeyen gebeliklerden korunmanın yanısıra daha zevkli ve güvenli bir cinsel hayat sunduğuna değinen Prof. Dr. Teksen Çamlıbel,” Yeni bir hamilelik istemeyen çiftler, doğum sonrası tekrar korunmaya başlamalıdır. Adet kanamaları başlamamış ve hala emziriyor olsa bile yeni anne, doğumdan sonra yeniden modern korunma yöntemlerini kullanmalıdır. Günümüzde rahim içi sistem adı verilen, hormon salgılayan spiraller, bakırlı spirallere kıyasla daha etkili olmaları,enfeksiyona yol açmamaları ve adet kanamalarını azaltıcı etkileri nedeniyle tercih edilmektedirler. Beş yıllık süre boyunca güvenli ve etkin bir koruma sunan hormonlu spiraller, her gün hatırlanması gereken bir yöntem olmadığı için özellikle unutkan kadınlar için son derece ideal”dedi.

alıntı